- Jeg blir ubrukelig

Trener Alexander Stöckl (46) om hjemmesituasjonen i hoppsesongen: - Jeg får ikke levert eller hentet datteren min i barnehagen. Og jeg får ikke handlet i butikken.

FORBEREDER NY SESONG: Hopptrener Alexander Stöckl. Foto: Geir Olsen / NTB
FORBEREDER NY SESONG: Hopptrener Alexander Stöckl. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronamarerittet tatt i betraktning: Det blir hoppsesong! Og allerede neste helg braker det løs med verdenscup i Wisla i Polen.

Trener Alexander Stöckl og hopperne gjør unna de siste forberedelsene i Midtstubakken i Holmenkollen. Men hva slags sesong får vi?

For TV-seerne er det bare å lene seg tilbake i godstolen. For hopperne blir det en ganske så annerledes sesong, med få - om noen - tilskuere i bakken.

GLEDER SEG: - Jeg føler meg trygg på at vi kommer oss gjennom sesongen uten smitte, sier Alexander Stöckl. Foto: Gorm Kallestad / NTB
GLEDER SEG: - Jeg føler meg trygg på at vi kommer oss gjennom sesongen uten smitte, sier Alexander Stöckl. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Utfordringen er å gjennomføre tiltakene som er satt i gang med tanke på smittevern, sier Stöckl til Dagbladet.

Hopperne har ikke et coronaregime som fotballspillerne. Hver gang de kommer tilbake til Norge etter ei rennhelg i utlandet, må de i karantene.

Løsningen før jul blir flere uker på sammenhengende reise og charterfly mellom rennstedene. Men etter den første helga i Wisla, skal hopperne tilbake til Norge. Det betyr umiddelbar karantene, som må tilbringes i hoppernes respektive hjem.

- Jeg blir helt ubrukelig når jeg er hjemme. Jeg får ikke levert eller hentet datteren min i barnehagen. Og jeg får ikke handlet i butikken, påpeker Stöckl.

FAMILIE: Trener Alexander Stöckl, samboer Ina Bergmann og datteren Isabel. Bildet ble tatt etter OL i 2018. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FAMILIE: Trener Alexander Stöckl, samboer Ina Bergmann og datteren Isabel. Bildet ble tatt etter OL i 2018. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Han forteller historien med et smil, først og fremst. Det viktige er at det blir hoppsesong, slik verden ser ut nå. Men karantene er karantene, akkurat som andre folk må forholde seg til.

- Det eneste jeg kan gjøre er å vaske leiligheten og lage mat. Det blir min oppgave.

- Men, fortsetter hopptoppen:

- Helga etter Wisla flyr vi med charterfly sammen med langrenn og kombinert direkte fra Oslo til Kuusamo i Finland. Fra Kuusamo har FIS (det internasjonale skiforbundet) satt opp et charterfly til Russland (Nizjnij Tagil). Deretter drar vi direkte til skiflygings-VM i Slovenia (Planica). Vi vil være på tur i tre uker. Deretter er spørsmålet om vi drar hjem eller direkte til Sveits (Engelberg). Det får vi se på.

- Hva skjer de gangene dere er hjemme: Må dere bruke trappa som «hoppbakke»?

- Utøverne har sammen med Olympiatoppen laget hvert sitt treningsstudio med vektstativ og rullebrett. Og utøverne som har vært på tur sammen, kan faktisk trene sammen. De blir sett på som en mini-kohort. De kan trene ute eller på et lukket område der ingen andre har tilgang. Det må avklares med kommunelegen der du bor.

På reise er det de vanlige smittevernreglene som gjelder. Avstand, håndhygiene, munnbind, etc.

- Utøverne kommer til å ha en fast romkamerat. Folk skal holde mest mulig avstand, og de skal ikke gå inn på rommene til hverandre. Det betyr at hvis vi får et smittetilfelle, så er det maks en annen som må i karantene før han får testet seg og blir klarert. Vi må dokumentere at utøveren som eventuelt blir smittet bare har hatt nærkontakt med den ene personen.

HOPPHÅP: Daniel-André Tande og Marius Lindvik er blant de største norske hopphåpene denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
HOPPHÅP: Daniel-André Tande og Marius Lindvik er blant de største norske hopphåpene denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Stöckl kommer til å ta med sju hoppere til Wisla. Laget blir klart i løpet av de neste dagene. Treninga gjennom sommeren og høsten har foregått i Norge.

- Vi har hatt ganske høy kvalitet på treninga og ikke mye reisebelastning. Ulempen er at vi har hatt liten bakkevariasjon, påpeker Stöckl.

- Jeg føler at vi stiller med et sterkt lag. Daniel-André Tande og Halvor Egner Granerud var best i NM nylig. Samtidig har vi ikke hatt muligheten til å sammenlikne oss med andre nasjoner på lenge. Så det er litt vanskeligere å si i år enn før.

- Men, fortsetter han:

- Dette ser veldig lovende ut. Jeg føler meg trygg på at vi kommer oss gjennom sesongen uten smitte, og med mange flotte øyeblikk i bakken.

FALL: Tidligere verdensrekordholder Anders Fannemel falt under trening i Polen sommeren 2019. Han er fortsatt preget av skadene. Video: Med tillatelse fra hopplandslaget Vis mer

Verdenscup før jul

  • Wisla i Polen (20.-22. november).
  • Kuusamo i Finland (27.-29. november).
  • Nizjnij Tagil i Russland (4.-6. desember).
  • Engelberg i Sveits (18.-20. desember).
  • PS: Fra 10. til 13. desember er det skiflygings-VM i Planica.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer