VANT: Petter Northug sprakk på ingen måte som i fjor, og var sterkest da det ble spurt mellom fire mann til slutt
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VANT: Petter Northug sprakk på ingen måte som i fjor, og var sterkest da det ble spurt mellom fire mann til slutt Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Jeg bør vel slå Legkov med mer enn ti meter

Fornøyd Northug fikk revansj og leder Tour de Ski.

(Dagbladet): I fjor ble jaktstarten i Tour de Ski en enorm nedtur for Petter Northug.

35 kilometer endte med helsprekk på dårlige ski, og egentlig punktum for konkurransen det året. I dag slo Northug tilbake.

Nordmannen viste styrke da han fulgte Dario Cologna, Maksim Vylegzjanin og Aleksander Legkov hele veien, og i spurten var han så klart ustoppelig.

Northug fosset inn til etappeseier og 15 bonussekunder, og leder årets Tour de Ski før de tre siste etappene.

- Det var et bra løp, så klart. Det føles godt å lede etter denne etappen. Det ble en fin firer foran med Maksim, Aleksander og Dario som jobbet bra og gikk fort, sier Petter Northug i seiersintervjuet.

- Jeg prøvde å dra litt foran også, men de siste fire kilometerne ville jeg spare krefter. Jeg ville vinne etappen og få noen bonussekunder, det var planen, sier nordmannen.

Så sterk ut
Legkov ble nummer to i dag, Cologna nummer tre og Vylegzjanin nummer fire.

Marcus Hellner, Ilja Tsjernousov, Lukas Bauer og de andre sammenlagtkandidatene kom til mål nesten halvannet minutt etter Petter Northug, og har en stor jobb å gjøre.

- I utgangspunktet har jeg tenkt at Petter trenger noen sekunder på den siste etappen, sier NRK-ekspert Thomas Alsgaard, og tenker på monsterbakken som avslutter touren.

- Samtidig overrasket han veldig i dag, så sterk ut og så ikke ut til å ha noen problemer med å henge med gutta over toppen, mener Alsgaard.

Hentet dem raskt
Som ventet var Petter Northug raskt oppe hos Maksim Vylegzjanin og Dario Cologna fra start, men også Aleksander Legkov og Alex Harvey åpnet sterkt for å kunne prege teten tidlig.

Den første mila ble det fartsgåing i rykk og napp. Det passer Northug godt, og til tross for et tidlig svakhetstegn i form av et par mistede meter, var han aldri i fare for å bli gått fra.

På forhånd mente ekspertene at nøkkelen for nordmannen var å holde følge opp stigningen opp mot nesten halvveis, det klarte han, til tross for Aleksander Legkovs hardkjør.

Alex Harvey stivnet derimot fullstendig opp bakken og måtte slippe, mens trioen Marcus Hellner, Lukas Bauer og Ilja Tsjernousov ikke klarte å ta inn mye på kvartetten i front.

Enkel spurt
Det meste så bra ut for Petter Northug, det som gjensto var lettere partier. Og inn på oppløpet hadde han krefter igjen.

Northug rykket i den siste lille bakken inn mot mål, fikk forspranget han trengte, og så seg aldri tilbake da han feide over streken først av alle.

- Jeg bør vel slå Legkov med mer enn ti meter på et sånt oppløp, så det var ikke så rått. Det er litt å gå på, sier Northug til NRK etter å ha sett spurten i reprise.

Spent Cologna
I morgen fortsetter Tour de Ski med tre kilometer (kvinner) og fem kilometer (menn) klassisk i Dobbiaco, før turen går til Val di Fiemme.

Der skal det først gjennomføres 10 og 20 kilometer fellesstart, før touren avsluttes med jaktstartetappen på ni kilometer:

Monsterbakken i Cavalese.

- Det var bra i dag, vi fikk en fin gruppe. Det var bedre enn i fjor da jeg gikk alene. Nå har vi en fin avstand til den neste gjengen, sier Dario Cologna til NRK.

- Jeg håper en av oss fire vinner til slutt, men alle er sterke, så det blir tøft de siste tre etappene, mener den regjerende mesteren.

Finn Hågen Krogh, som vant sprinten tirsdag, gikk et solid løp og endte på niendeplass. Han var 1.46,3 minutt bak Northug. Tord Asle Gjerdalen ble nummer 15.. Han var 1.48,2 bak. Simen Østensen brøt løpet.