FIKK PRIS: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal på Nordgard Hågå i forbindelse med utdelingen av Peer Gynt-prisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FIKK PRIS: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal på Nordgard Hågå i forbindelse med utdelingen av Peer Gynt-prisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud vant Peer Gynt-prisen

- Jeg burde ha skjønt det

Bekledningen til Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansruds skapte latter. I dag fikk de to den gjeve Peer Gynt-prisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VINSTRA (Dagbladet): Aksel Lund Svindal (36) og Kjetil Jansrud (33) er kåret til Årets Peer Gynt. I dag mottok de prisen på Jansrud hjemmebane i Vinstra sentrum.

Prisen går til en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet.

Prisen kommer ett halvt år etter at de to kompisene suste inn til gull og sølv i VM-utforen i Åre. De har også stått aktivt fram som pådrivere for å beholde det de kaller en helt spesiell norsk alpintkultur.

- Gjennom en årrekke har de vært to av verdens beste alpinister. De har vært gode rollemodeller for andre idrettsutøvere og de har bidratt til å gjøre Norge kjent, sier leder i Stiftelsen Peer Gynt, Rune Støstad.

De siste åra har prisen blant annet blitt vunnet av Magnus Carlsen, Skam, Jo Nesbø og Jens Stoltenberg. Av andre kjente idrettsutøvere har Ole Gunnar Solskjær, Marit Bjørgen og kvinnelaget i håndball vunnet prisen de siste 20 åra.

Store kontraster

Før prisen ble delt ut, hadde Jansrud og Svindal et lite pressetreff på Peer Gynt-gården, også kalt Nordgard Hågå. For Jansrud var det et avbrekk i en knallhard sesongoppkjøring, for idrettspensjonisten Svindal var det en pause fra alle prosjektene han har gående.

Jansrud, som var på hjemmebane, dukket opp i den lokale bunaden, mens Svindal kom i ei olabukse og overdel fra sitt eget merke «Greater Than A».

Det ble selvfølgelig det umiddelbare temaet da fotografene skulle forevige de to sammen med statuettene.

- Du hadde på deg bunaden, ja, lo Svindal foran de andre.

- Jeg burde nesten ha skjønt det.

Til Dagbladet utdyper 36-åringen:

- Jeg tenkte på det da jeg sto der og så at de andre lokale gutta hadde bunad rett før Kjetil kom. Da tenkte jeg at dette kommer Kjetil til å ha også. Jeg tok en mer casual variant enn jeg kunne ha valgt. Hadde jeg hatt den lokale bunaden og vært fra Vinstra, hadde jeg tatt den på meg jeg også.

Om den nye prisen i samlingen, sier Svindal:

- Det er veldig gøy å få prisen, særlig sammen med Kjetil. Det er et bra signal at vi får den sammen og gøy at så mange setter pris på det laget vi har klart å bygge.

Mammas fortjeneste

Det var ingen tvil om at Jansrud var stolt over å bli tildelt prisen, spesielt på hjemmebane og sammen med lagkameraten over så mange år.

- Jeg er stolt over å få prisen sammen med Aksel. Det er en ære, og å få denne prisen er noe helt spesielt, sier Jansrud.

- Det var en ganske stor kontrast på dere her i dag?

- Ja, det var det. For meg var 50 prosent av det at det er gøy å gå i bunad når du mottar Peer Gynt-pris i Gudbrandsdalen. De er ganske glad i tradisjoner. Og de siste 50 prosentene er det mamma som står for. Hun mente det var klinkende klart at jeg skulle gå i bunad, så jeg hadde egentlig ikke noe valg, sier Jansrud til Dagbladet.

Peer Gynt-dagene fortsetter lørdag ettermiddag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer