Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg burde hatt flere landskamper enn det jeg har

Tettey føler han ikke har fått noe gratis.

VIKTIG BRIKKE: Norwich City-ekspert Michael Bailey tror Alexander Tettey (bildet) kan være tapt for Norwich om de mislykkes med opprykk. Foto: Bjørn Langsem
VIKTIG BRIKKE: Norwich City-ekspert Michael Bailey tror Alexander Tettey (bildet) kan være tapt for Norwich om de mislykkes med opprykk. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

BAKU (Dagbladet): Som Rosenborg-trener lot Per-Mathias Høgmo Alexander Tettey få spille hele andreomgangen mot Real Madrid i Champions Leagues gruppespill i 2005. Da var Tettey 19 år.

To år seinere kom landslagsdebuten. Det er sju år siden nå. Likevel har midtbanespilleren bare 21 landskamper.

- I og med at jeg fikk den første da jeg var 21, så synes jeg at jeg burde hatt flere. Men sånn er det, sier Tettey.

Mange bråstopp 28-åringens landslagskarriere har vært som en ishockeybane med spredte grushauger. Akkurat idet han har fått fart, er det blitt smertefulle bråstopp, og i det han har prøvd å reise seg, har han sklidd og gått på trynet.

Det har vært skader og det har vært svake prestasjoner, og gjør du svake prestasjoner i viktige landskamper som sentral midtbanespiller, blir det fort veldig synlig.

Men mot Malta og Bulgaria i oktober fungerte det så bra mellom Tettey og makker Stefan Johansen, at alle forventer at den løpssterke og fysiske Norwich-spilleren går rett inn på laget mot Aserbajdsjan på søndag.

- Innstillinga mi har alltid vært at når jeg er på samling, så vil jeg spille. De to siste kampene har gått bra, og får jeg spille på søndag, så er målet å gjøre det like bra - om ikke bedre, sier Tettey.

- Og dersom jeg har gjort det så bra de siste to kampene at landslagssjefen ønsker å bruke meg, er jeg fornøyd. For det har ikke alltid vært sånn, skal jeg si deg.

- Ikke kapret noen ting Vi husker kvalifiseringskampen mot Tyrkia i 2007, da Tettey fikk jobben med å erstatte en skadet Martin Andresen. Det ble ingen lykkelig vikaropptreden. Neste gang han fikk starte en landskamp sto det 2011 på kalenderen. Og i kvalifiseringen til VM 2014 fikk Tettey bare én eneste opptreden. 

- Jeg har ikke fått noe gratis. Jeg har måttet jobbe hardt for å komme dit jeg er nå, og det liker jeg egentlig: Det er et kjennetegn for meg, at ingenting er kommet gratis. Og jeg er egentlig glad for at jeg har måttet jobbe hardt. Jeg tar ingenting for gitt nå heller. Jeg hører det snakkes om at jeg har kapret en plass på landslaget - jeg ser det ikke sånn. Jeg har ikke kapret noen ting. Jeg har spilt to gode kamper i det siste, og jeg må bare fortsette hvis jeg får muligheten.

- Har du vært urettferdig behandlet av landslagssjefene?

- Nei, det vil jeg ikke si. Det eneste jeg vil si er at jeg alltid har følt at jeg har kvaliteter til å spille for Norge, svarer Tettey.

Lokal Tettey-skryt I Norwich er de så fornøyde med 28-åringen at de allerede nå mumler om årets spiller-pris. Manageren, fansen, medspillerne - alle skryter av Tetteys sesong så langt.

- Det mest positive for meg har vært at han har klart å holde seg skadefri, sier fotballjournalist i Norwich Evening News, Michael Bailey.

Han har fulgt Norwich City i en årrekke, og er klokkerklar på Tetteys betydning for de kanarigule:

- Han er en av de beste midtbanespillerne i klubben, og Norwich ser alltid ut til å spille bedre når han er på banen. Han har ofte sett veldig bra ut på nivå to denne sesongen, selv om han - i likhet med resten av laget - har falt i nivå de siste ukene.

- Hvor viktig er han for klubben?

- Han er den beste defensive midtbanespilleren i klubben. Han dekker så store områder, og han kan bidra med et mål her og der også. Jeg er en stor fan, og jeg ble storfornøyd da Norwich klarte å holde på ham etter nedrykket - og at han skrev under ny kontrakt etter det igjen, sier Bailey.

Årets spiller? Så seint som 18. oktober toppet Norwich Championship. De åtte siste kampene har imidlertid bare gitt én seier, og nå er de nede på 10. plass.

- Formen hans i det siste, og det gjelder for de fleste i laget, har ikke vært like bra. Han må finne tilbake dit han var. Men uansett er han ett av de første navnene jeg ville satt opp på laget hvis jeg var manager.

Flere supportere har på Twitter hevdet at Tettey ligger an til å bli årets spiller. Bailey er ikke fremmed for tanken:

- Det kommer an på hvor denne sesongen bærer for Norwich, men jeg mener han kanskje har vært klubbens mest stabile spiller så langt denne sesongen. Jeg vil ikke vedde imot at han er med og kjemper om den prisen i mai, sier reporteren, som tror Tettey kan være inne i sin siste Norwich-sesong - dersom det ikke skulle bli opprykk.

- Jeg tror den nye kontrakten hans i det minste gir Norwich sjansen til å få brukbart med penger for ham hvis de går med på å selge. Men i motsetning til i fjor sommer tror jeg det vil bli mye verre for klubben å holde på de beste spillerne hvis de mislykkes med å rykke opp til Premier League, sier Bailey.

- Og jeg inkluderer Alex i den gruppa.

- Det føles... Vanlig - Føles 2014 som ditt beste år på fotballbanen, Tettey?

- Nei, egentlig ikke, svarer Tettey.

- Det føles... Vanlig. Det er ikke noe spesielt, vi må huske at vi spiller i The Championship. Det er ikke Premier League, hvor vi spilte i fjor. Det er selvsagt dit jeg vil tilbake, sier Tettey.

- Det var derfor jeg skrev under ny kontrakt med Norwich, for å få muligheten til å rykke opp.

- Hva tenker du om rosen?

- Det er jo fint, da. Det betyr at det går bra, og andre ser at det går bra. Men det er bare skryt. Du tar det til deg så godt du kan, men mest tenker du på jobben du skal gjøre hver dag på trening og kamp.

- Alltid vært god Landslagskaptein og mangeårig Tettey-kompis Per Ciljan Skjelbred synes det er på tide at Alexander Tettey får god omtale:

- Jeg vil ikke si noe om landslagssjefene og deres uttak. Tettey har hatt noen småskader som har satt ham tilbake. Men han har alltid vært god, sier Skjelbred.

- Så i mine øyne har ikke Tettey fått så mye skryt som han burde ha fått. Han har prestert bra over seks-sju år i både England og Frankrike, sier Skjelbred.

• Aserbajdsjan-Norge har avspark klokka 18.00 søndag kveld. Kampen sendes på Max.
     

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling