NYTT VM-MØTE?: Viswanathan Anand kan se tilbake på et tungt 2013. Nå åpner han for et forsøk på en ny VM-kamp mot Magnus Carlsen. Foto: AP Photo/Arun Sankar K.
NYTT VM-MØTE?: Viswanathan Anand kan se tilbake på et tungt 2013. Nå åpner han for et forsøk på en ny VM-kamp mot Magnus Carlsen. Foto: AP Photo/Arun Sankar K.Vis mer

- Jeg burde sagt fra om problemene før VM-kampen

Nå åpner Anand for nytt Carlsen-møte.

(Dagbladet): Vishy Anand (44) uttalte nylig til indiske medier at han trolig står over kandidatturneringen som kan sikre plass i VM-kampen mot Magnus Carlsen i det neste verdensmesterskapet.

Nå antyder Anand at han likevel vil stille opp i turneringen som blir avholdt i russiske Khanty-Mansijsk i mars.

- Jeg vil spille i Zürich i slutten av januar. Jeg har foreløpig ikke tatt noen endelig avgjørelse rundt kandidatturneringen. Jeg forestiller meg at jeg skal spille. Jeg er motivert til å prøve neste år. Først skal jeg hvile litt. Mest sannsynlig skal jeg spille, sier Anand til nettstedet First Post.

Magnus Carlsen ble verdensmester i november og slo nettopp Anand etter at å ha kvalifisert seg gjennom kandidatturneringen i London i april.

Carlsen selv er spent på hvem han møter til VM-kamp om et år.

- For sjakkfans var jo kandidatturneringen i London virkelig en av de beste turneringene noensinne, både med tanke på innhold i partiene, og spenningen rundt. Det burde jo ha en interesse hvem som skal spille mot meg neste gang, sier Carlsen til Dagbladet.

Tungt år Anand ble rett og slett knust av Carlsen i VM-kampen. Anand har dominert sjakkverden i en årrekke, men forteller at han ikke har noen planer om å gi seg.

- Sulten er fortsatt til stede. Bare tiden kan fortelle om jeg vil lykkes eller ikke, sier Anand.

Han innrømmer at 2013 var et tungt år.

- Det er blir godt å ta farvel med 2013. Jeg håper på en positiv start på den neste året, sier han.

- Akkurat nå fokuserer jeg bare på å få karrieren på rett spor. Dette året var tungt for meg. Jeg må ta steg for steg. Det var mange problemer som påvirket meg på sjakkbrettet. Jeg følte jeg burde sagt fra om det før VM-kampen. Men det er klart at jeg har møtt noen problemer, sier Anand, som har slitt med resultatene i det siste.

Yngre toppspillere Den indiske sjakkspilleren har vunnet VM fem ganger. I 2013 har han derimot ikke levert resultater på toppnivå. Etter VM-smellen mot Carlsen, klarte Anand heller ikke hevde seg i London Chess Classic nylig. Der røk han i kvartfinalen.

Han sier nå at alderen er noe av årsaken.

- Alderen er en faktor, for å si det mildt. Gjennomsnittsalderen i sjakk faller raskt. De fleste topp ti-spillere er yngre. Jeg vil fortsette å spille mens jeg fortsatt nyter det, sier Anand.

Kandidatturneringen i Khanty-Mansijsk spilles fra 12. til 30. mars. Der skal åtte spillere som møtes for å kjempe om å møte Carlsen i VM.