Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg burde vært død

Casey Legler, tidligere OL-deltaker i svømming og nåværende modell, åpner opp om den trøblete fortida.

TRØBLETE FORTID: Casey Legler åpner opp om sin vanskelige forhistorie. Foto: Clement Pascal / The New York Times
TRØBLETE FORTID: Casey Legler åpner opp om sin vanskelige forhistorie. Foto: Clement Pascal / The New York Times Vis mer

Casey Legler var en av Frankrikes største talenter i svømming på 90-tallet, men balanserte sitt strenge toppidrettsliv mellom trening, harde stoffer og alkohol.

I 1996 deltok Legler i OL i Atlanta, hennes absolutt største målsetting i livet. Hun var bare 19 år, og på trening dagen før finalene satte hun ny rekord på 50 meter fristil, til tross for å ha våknet med bakrus samme dag.

Trenerne hadde store planer for den unge jenta, men da den viktigste dagen kom, feilet hun og havnet på 29. plass. Nederlaget var så stort at hun viet hele neste dag til alkohol og doplanging til andre OL-utøvere.

- Jeg var en av verdens beste svømmere, men likevel så dypt uforutsigbar, forteller Casey Legler åpent i sin nye biografi. Historien er gjentatt i engelske The Telegraph.

Mørk fortid

Legler har valgt å fortelle historien om seg selv i biografien «Godspeed», som nå har vunnet prisen International Autobiography of the Year, en kåring gjort i regi av The Telegraph Sports Book Awards.

- Jeg burde vært død, eller i det minste innelåst, sier Legler om den mørke fortida, som har preget henne siden barndommen.

Allerede da hun var tolv år, startet problemene.

- Jeg svømte for hver sjanse til å bli full etterpå, skriver hun blant annet i boka.

Da Legler hadde fylt 13, ble hun seksuelt misbrukt av en fysioterapeut under behandling. Fysioterapeuten hadde blitt anbefalt av treneren hennes, og moren kjørte henne jevnlig til timene. Det var ikke før hun var 22 år at hun forsto hva hun hadde blitt utsatt for. I et møte med en heksedoktor tok hun gledelig av seg alle klærne, før å så bli møtt med beskjeden om at det strengt tatt ikke var nødvendig.

Hun kjenner seg igjen i historiene til blant annet Simone Biles og andre amerikanske turnere, som ble lenge misbrukt av legen Larry Nassar.

- Det var den samme prosedyren med meg. «Er du sikker? Er dette OK for deg?» Det var så klassisk. Det var aldri uhell, det var rutiner, forteller Legler.

TIL ANGREP: Faren til tre av jentene som ble utsatt for overgrep av turnlegen Larey Nassar, klarte ikke kontrollere følelsene sine i retten. Video: CNN Vis mer

Tung livsstil

Kort tid seinere gjentok historien seg, men denne gangen av to menn på fest. Den tidligere svømmeren dukket opp på trening med sår og blåmerker mellom lårene, men skadene ble ignorert og behandlet som andre «vanlige skader» da trenerne oppdaget dette.

- Det var isbad og kortisonsprøyter, sier hun.

I tenåra ble hun tilbydd dop av en britisk OL-utøver. Det var da hun forsto at både alkohol og dopbruk var vanlig blant unge toppidrettsutøvere.

Legler hadde dermed allerede som 15-åring rukket å bli avhengig av alkohol, og da OL endelig banket på døra, balanserte hun en tøff treningshverdag med dop og doplanging på fritida.

- Vi trente hardt og drakk hardt. Det var bare slik vi gjorde det. Noen klarte å slutte, enten fordi de fikk et utdanningsstipend, eller sluttet å svømme. Andre døde, og noen sliter fortsatt med dopavhengighet, sier Legler til The Guardian.

Det franske svømmelandslaget var kjent for å kjøre hardt, både i svømmebassenget og på fester, forklarer den tidligere utøveren - og legger til at «de var stolte over å ha det ryktet».

Nykter

Livet gikk bare nedover etter nederlaget i OL, før Legler til slutt bestemte seg for å ta grep.

23. april 1998 lå hun seg inn på rehab, og har vært nykter siden. Året etter sluttet hun å svømme, og fikk seg en jobb på matbutikk.

- På en god dag var jeg ydmyk, men på dårlige dager følte jeg meg ekstremt flau, og forsto ikke hvordan jeg hadde havnet der.

I dag er Legler 43 år gammel, og kan glede seg over det hun har fått til etter at hun fikk livet på stell.

Den tidligere svømmeren ble den første kvinnen signert av modellbyrået Ford Models, for å fronte klær laget til menn. Dette har hun fortsatt med, samtidig som hun har skapt en karriere som advokat for kvinners rettigheter i FN, skribent, artist og mentor.

I 2015 giftet hun seg med kona Siri May.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!