- Jeg burde vært tøffere

Hushovd nummer 12, sammenlagtleder Cancellara vant.

WAREGEM - COMPIÈGNE/OSLO (Dagbladet.no): Dagens etappe ble en av de treigeste i Tour de France de siste ti åra.

I løpet av de fem første timene var hastigheten bare 33,5 km./t i gjennomsnitt. Dette var dessuten første gang siden 1998 at en etappe endte etter klokka 18.00.

Men publikum langs løypene ventet tålmodig på å få et glimt av rytterne, og de fikk til slutt betalt for ventingen.

Hektisk avslutning

I det som ble en hektisk avslutning tok hovedfeltet nemlig igjen utbryterne Stephane Augé (COF), Matthieu Ladagnous (FDJ), Frederik Willems (LIQ) og Nicolas Vogondy (AGR) 200 meter før mål, og dermed lå det an til en ny dramatisk massespurt.

I stedet stjal CSCs sammenlagtleder Fabian Cancellara showet. Sveitseren stakk fra alle de andre og sikret seg enda bedre grep om den gule ledertrøya.

Etter en knallsterk spurt henviste han Milrams Erik Zabel til andreplass og Lampre-Fonditals reservespurter Danilo Napolitano til tredjeplass.

- Det var fantastisk å vinne i den gule trøya! Jeg fryktet at jeg ville tape den på de siste 30 kilometerne, og så står jeg her i stedet med en etappeseier. Den vil jeg huske meget lenge, jubler dagens mann.

SKUFFET OVER SEG SJØL: Thor Hushovd følte han ble for passiv i innspurten, og dermed endte han et stykke ned på resultatlista. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
SKUFFET OVER SEG SJØL: Thor Hushovd følte han ble for passiv i innspurten, og dermed endte han et stykke ned på resultatlista. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer


Thor Hushovd hang ikke med i det hele tatt, og endte til slutt på en 12. plass.

- Ble for passiv

Etter målgang innrømte han at han gjorde noen feil i innspurten.

- Jeg burde nok ha vært litt tøffere, sier han til TV 2.

Rytterens personlige trener forklarer at Hushovd valgte feil vei da han skulle plassere seg i feltet, og at han dermed ble stengt inne.

- Han burde nok ha vært mer på hugget akkurat der. Han gjorde valget sitt på autopilot, og av og til blir det sånn når avslutningen er såpass hektisk som i dag, sier Atle Kvålsvoll til Dagbladet.no. 

På hovedpersonen sjøl virket de ikke som han tok nederlaget så veldig tungt.

- Kroppen føltes bra etter at den ble varm, og jeg er godt fornøyd med det. Jeg tok det relativt med ro og fikk restituert meg litt, sier Hushovd til NRK, med henvisning til rumpeskaden han pådro seg under gårsdagens massevelt.

Kurt Asle Arvesen ble nummer 174, men kan glede seg over Cancellaras fantastiske og avgjørende rykk inn mot mål.

Dagbladet.no fulgte dagens etappe direkte

- Jeg burde vært tøffere

Kl. 18.45 (korrigert kl. 18.50): Topp ti på Tour de Frances tredje etappe
Tour de Frances offisielle hjemmesider meldte opprinnelig at Thor Hushovd ble nummer fem, men det riktige er nummer 12.

1. Fabian Cancellara, Team CSC

2. Erik Zabel, Milram

3. Danilo Napolitano, Lampre-Fondital

4. Tom Boonen, Quickstep-Innergetic

5. Robert Hunter, Barloworld

6. Robert Förster, Gerolsteiner

7. Robbie McEwen, Predictor-Lotto

8. Bernhard Eisel, T-Mobile

9. Mark Cavendish, T-Mobile

10. Heinrich Haussler, Gerolsteiner

(...)

12. Thor Hushovd, Credit Agricole

Kl. 18.40: Zabel nummer to
Bak Fabian Cancellara, var Erik Zabel og Danilo Napolitano de to første over målstreken. Sistnevnte var i dag Lampres spurter fordi Daniele Bennati sliter med en hofteskade etter gårsdagens massevelt.

Kl. 18.37: Cancellera vant
Utbryterne måtte gi tapt på de siste hundremeterne før mål, og CSCs sammenlagtleder Fabian Cancellera viste seg som den sterkeste på oppløpet. Sveitseren vant dagens etappe og styrket dermed sammenlagtledelsen i Tour de France.

Kl. 18.35: - Thor bør ligge blant de ti første i spurten

Det er nå rett før spurten, hvor Thor Hushovd kan ha gode muligheter. Det tror også hans personlige trener, Atle Kvålsvoll.

- Det er veldig viktig at han ligger langt framme i feltet før innspurten, helst bør han være blant de ti første. Forhåpentligvis ligger han på hjulet til opptrekker Julian Dean. Tempoet blir veldig høyt, og det ligger an til en svært spennende spurt, sier han til Dagbladet.no.

Om Hushovds helsetilstand etter gårsdagens massevelt, forteller han følgende:

- Thor har ikke sagt noe spesielt om smertene i baken, så da regner vi med at han er okay. Men det er jo mulig at han begynner å merke det mer når tempoet økes.

Dagbladet.nos reporter i Frankrike sendte tidligere følgende rapport om forholdene rundt innspurten:

- Varmen blir ikke noe problem i dag, det er bare 18 grader i målområdet. I løpet av de siste kilometerne skal rytterne gjennom to 90-graderssvinger. Den ene av svingene avløses av et brosteinsparti med store, vanskelige brostein. Hvis det begynner å regne, vil dette medføre store problemer for rytterne. Da hjelper det heller ikke at den siste delen av etappen går på svært smale veier.

Kl. 18.33 Hovedfeltet tar krafitig innpå
Med tre kilometer igjen er avstanden mellom utbryterne og hovedfeltet redusert til under halvminutter. Mye tyder på at det blir en massespurt.

Kl. 18.28: Hushovd sitter pent plassert til venstre
Thor Hushovd har i øyeblikket en god posisjon, noe også Tom Boonen har skjønt. Belgieren ligger i øyeblikket på nordmannens hjul. I tet har Frederik Willems (LIQ) yppet seg, sjøl om han vel egentlig burde ha samarbeidet med Stephane Augé (COF), Matthieu Ladagnous (FDJ) og Nicolas Vogondy (AGR) så lenge som mulig.

Kl. 18.25: 10 kilometer igjen til mål
Idet det er akkurat en mil igjen til mål, er avstanden fortsatt godt over ett minutter. Hovedfeltet begynner derfor å få det travelt i forhold til å kunne hente inn utbryterne Stephane Augé (COF), Matthieu Ladagnous (FDJ), Frederik Willems (LIQ) og Nicolas Vogondy (AGR).

Kl. 18.20: To kilometer og to minutter foran
UtbryterneStephane Augé (COF), Matthieu Ladagnous (FDJ), Frederik Willems (LIQ) og Nicolas Vogondy (AGR) ligger nå cirka to minutter (og i underkant av to kilometer) foran hovedfeltet. Det er 14 kilometer igjen til mål.

Kl. 18.15: Hovedfeltet tar sakte, men sikkert innpå
Tetkvartetten Stephane Augé (COF), Matthieu Ladagnous (FDJ), Frederik Willems (LIQ) og Nicolas Vogondy (AGR) kjemper hardt i tet, men hovedfeltet knapper inn på ledelsen. Den er nå nede i to minutter og 20 sekunder, 18 kilometer før mål.

Kl. 18.12: Seinkveld i Frankrike
Dagens etappe er en av de tregeste i Tour de France de siste ti åra. De første fem timene var hastigheten bare 33,5 km./t. Dette er dessuten første gang siden 1998 at en etappe ender etter klokka 18.00. Men publikum langs løypene venter tålmodig på et glimt av rytterne ...

Kl. 18.00: Hovedfeltet henger etter
Tetkvartetten fortsetter å kjøre, og de har nå et forsprang på tre minutter og 20 sekunder idet det er knappe tre mil igjen til mål. Stephane Augé ser ut til å bli med på kjøret, i stedet for å slippe seg ned, så nå begynner det å haste litt for det jagende hovedfeltet.

Kl. 17.56: Augé ny innehaver av den rødprikkete klatretrøya

Slik fordelte poengene seg på dagens eneste klatring:

1. Stephane Augé (COF) 3 poeng

2. Matthieu Ladagnous (FDJ) 2

3. Frederik Willems (LIQ) 1

Kl. 17.53: Klart for klatring
I løpet av de neste minuttene skal dagens eneste klatrepoeng fordeles, etter stigningen opp Côte de Blérancourt (4. kat.).

Kl. 17.48: Gårsdagens vinner over ende
Quicksteps Gert Steegmans, som vant gårsdagens etappe, kjører rett inn i betongfestene til ei bru. Han går over ende og drar med seg Crédit Agricoles Alexadre Botsjarov i fallet. Men det ser ut til å gå bra med begge to, og de får hjelp av lagkamerater til å hente inn det tapte.

Kl. 17.45: Fire mann i tet
Augé og Willems, som tidligere forlot hovedfeltet, har nå tatt igjen utbryterne Vogondy og Ladagnous. De fire ligger nå cirka tre minutter foran resten av rytterne.

Kl. 17.40: - Thor bør ligge blant de ti første i spurten
Det er nå fem mil igjen til spurten, hvor Thor Hushovd kan ha gode muligheter. Det tror også hans personlige trener, Atle Kvålsvoll.

- Det er veldig viktig at han ligger langt framme i feltet før innspurten, helst bør han være blant de ti første. Forhåpentligvis ligger han på hjulet til opptrekker Julian Dean. Tempoet blir veldig høyt, og det ligger an til en svært spennende spurt, sier han til Dagbladet.no.

Om Hushovds helsetilstand etter gårsdagens massevelt, forteller han følgende:

- Thor har ikke sagt noe spesielt om smertene i baken, så da regner vi med at han er okay. Men det er jo mulig at han begynner å merke det mer når tempoet økes.

Dagbladet.nos reporter i Frankrike sendte tidligere følgende rapport om forholdene rundt innspurten:

- Varmen blir ikke noe problem i dag, det er bare 18 grader i målområdet. I løpet av de siste kilometerne skal rytterne gjennom to 90-graderssvinger. Den ene av svingene avløses av et brosteinsparti med store, vanskelige brostein. Hvis det begynner å regne, vil dette medføre store problemer for rytterne. Da hjelper det heller ikke at den siste delen av etappen går på svært smale veier.

Kl. 17.23: Jakten på klatrepoeng er i gang
Frederik Willems (LIQ) og Stephane Augés (COF) mål med bruddet er antakelig å sikre seg klatrepoeng. Men de ligger to minutter og 40 sekunder bak lederne idet det er tre mil igjen til klatringen.

Kl. 17.17: To ryttere angriper
Frederik Willems (LIQ) og Stephane Augé (COF) stikker fra hovedfeltet, i det som er det første oppsiktsvekkende som skjer på en stund.

Kl. 17.05: Astarloza angriper - og sikrer seg sprintpoeng
Mikel Astarloza fra Euskatel stikker fra resten av hovedfeltet, i et forsøk på å sikre seg bonussekunder. Det lykkes han med, og fordelingen blir dermed som følger:

1. Nicolas Vogondy (AGR) 6 poeng/6 bonussekunder

2. Matthieu Ladagnous (FDJ) 4/4

3. Mikel Astarloza (EUS) 2/2

Kl. 17.00: Opphentingen har startet for alvor
Nicolas Vogondy og Matthieu Ladagnous ligger nå bare tre minutter og 50 sekunder foran hovedfeltet, noe som betyr at det største toget har tatt kraftig innpå. På det meste var avstanden 13 minutter og 50 sekunder.

Kl. 16.55: Tredje og siste mellomspurt nærmer seg
Nicolas Vogondy og Matthieu Ladagnous vil helt sikkert ta de fleste poengene, mens rytterne i hovedfeltet må konkurrere om den tredjeplassen som gir poeng.

Kl. 16.49: Napolitano spurter for Lampre

Danilo Napolitano blir Lampres spurter i dag, ettersom Daniele Bennati sliter med hofta etter gårsdagens massevelt. Hovedfeltet tar det fortsatt med ro, og rytterne benytter anledningen til å slå av en prat. Thor Hushovd diskuterer etter eller annet med gårsdagens vinner Gert Steegsmans. 

Kl. 16.38: Liquigas viser seg fram
Liquigas ser sitt snitt til å vise seg fram for TV-seerne. De legger seg i front av hovedfeltet, som fortsatt holder et bedagelig tempo. Utbryterne Nicolas Vogondy og Matthieu Ladagnous leder nå med fem minutter og 47 sekunder, med åtte mil igjen til mål.

Kl. 16.28: Utbryterne øker avstanden
Nicolas Vogondy og Matthieu Ladagnous har de siste kilometerne økt litt til hovedfeltet, slik at avstanden nå er cirka fem minutter og 30 sekunder. Men hovedfeltet har da heller ingen hast med å kjøre dem inn, for det er ni mil igjen til mål.

Kl. 16.18: Rapport fra Dagbladet.nos reporter i Frankrike
Varmen blir ikke noe problem i dag, det er bare 18 grader i målområdet. I løpet av de siste kilometerne skal rytterne gjennom to 90-graderssvinger. Den ene av svingene avløses av et brosteinsparti med store, vanskelige brostein. Hvis det begynner å regne, vil dette medføre store problemer for rytterne. Da hjelper det heller ikke at den siste delen av etappen går på svært smale veier.

Kl. 16.12: Ledelsen fra knappe 14 til knappe 5 minutter
Ved 44-kilometersmerket var utbryternes ledelse opp i 13 minutter og 50 sekunder. Nå, med om lag ti mil igjen til mål, er avstanden redusert til fire minutter og 45 sekunder.

Kl. 16.05: Gjennomsnittsfart
Rytterne nærmer seg 140 syklede kilometer og gjenomsnittsfarta i rittets fjerde time er 32, 8 km/t. Avstanden fra utbryterne ned til hovedfeltet er nå omtrent fire og et halvt minutt.

Kl. 15.57: Full stopp i front
Avstanden mellom hovedfeltet og utbryterne krymper dramatisk raskt for øyeblikket. Ti minutter har blitt til knappe fem kort tid.

Kl 15.52: Avstanden krymper
Da var det endelig tid for å øke tempoet litt. Hovedfeltet tar sekunder hele tiden nå, og avstanden er allerede krympet til drøye seks minutter.

Kl. 15.45: Utbryterne øker- og taper igjen
Utbryterne, Ladagnous og Vogondy, økte forspranget til over ti minutter, men har tapt ett minutt igjen. Ser ut til at hovedfeltet nå skal starte jakten påde to i front, men dette feltet har holdt et særs lav tempo i dag. Utbryterne har ligget i tet siden 6 kilometersmerket.

Kl. 15.35: Utenomsportslige aktiviteter
I det hovedfeltet fortærer sine baguetter, stopper de to utbryterne igjen for en tissepause. Avstanden ned er nå drøye ni minutter.Le Fevre, som er fra området, stoppet forøvrig opp i matsonen for klemmer og gode ønsker for ferden fra familien.

Kl. 15.28: Middagstid
Rytterne ruller inn i mat-sonen for litt påfyll av næring. Flere av rytterne har fanmilie i veikanten som hilser på. Avstanden opp til utbryterne er nå knappe 8 minutter.

Kl. 15.19: Dagens andre sprint
Utbryterne selvfølgelig først over linja igjen, og Feillu stakk fra hovedfeltet for å kapre de to siste sptrintpoengene i denne runden.

1. Matthieu Ladagnous (FDJ) 6 poeng/6 bonussekunder 

2 .Nicolas Vogondy (AGR) 4 poeng/4 

3. Roman Feillu (AGR) 2 poeng/2"

Kl.15.13: Gjennomsnittsfart
Det går fortsatt ikke veldig fort med rytterne: gjennomsnittsfarta i tredje time av etappen er 31 km/t. Avstanden ned til hovedfeltet fra utbryterne er nå drøye 8 minutter.

Kl.15.05: Øker litt
Utbryterne holder fortsatt stand og avstanden er nå litt over ni minutter ned til hovedfeltet.

Kl. 14.55: Avtaler
Fortsatt svært lavt tempo i hovedfeltet, men avstanden til utbryterne er stabil. Ser ut til atmange ryttere snakker sammen for å gjøre avtaler for etappen videre. Robbie McEwen smiler fornøyd og snakker med Frank Schleck.

Kl.14.47. Endelig sol
Avstanden ned til hovedfeltet er fortsatt drøye åtte minutter, og det ser ikke ut til å krympe noe særlig for øyeblikket heller. Lite som skjer akkurat nå, men sola har dukket fram igjen i det minste.

Kl. 14.40: Asvtanden stabil
Hovedfeltet knapper ikke mer innpå utbryterne for øyeblikket. Avstanden opp er fortsatt knappe åtte minutter.

Kl. 14.28: Regnet høljer ned
Solskinnet er avløst av øsende regnvær og sur vind for rytterne i Frankrike. Avstanden opp til utbryterne er nå krympet til 7 minutter og 50 sekunder.

Kl.14.17: Tissepause
De to utbryterne ser ut til å være komfotable med avstanden ned til hovedfeltet og innvilger seg en tissepause! Bruddet har nok neppe større sjanser til å holde helt inn.

Kl. 14.13: Øker litt igjen
Utbryterne har økt avstanden litt igjen, som nå ligger på drøye ni og et halvt minutt.

Kl. 14.05: Treigt
Gjennomsnittsfarta på andrwe time av etappen har kun vært 30, 7 km/t.

Kl. 14.00: Knapper innpå
Hovedfeltet knapper nå kraftig inn på utbryterne og avstanden opp er nå mindre enn 9 minutter. Dette bruddet vil nok neppe holde til mål.

Kl. 13.49: Kurt Asle Arvesen
Kurt Asle Arvesen leder an i jakten på utbryterne, men avstanden er fortsatt over 11 minutter.

Kl. 13.38: Jakten i gang
Hovedfeltet, ledet av Kurt Asle Arvesens CSC, kjører nå inn på utbryterne. Avstanden opp til utbryterne er nå minsket til drøye 11 minutter.

Kl. 13.28: Passering 44 km
Hovedfeltet passerer nå 44 kilometer i det avstanden opp til utbryterne nærmer seg 14 minutter.

Kl.13.18: Exit Belgia
Avstanden ned er nå bikket over 13 minutter, i det utrbyterne krysser grensa og ruller inn i Frankrike fra Belgia.

Kl.13.10: Gjenomsnittsfart
Gjennomsnittsfarta på første time av etappen eer 40,3 km/t. avstanden fra utbryterne ned til hovedfeltet er nå over 12 minutter. Det er svært leng igjen, så hovedfeltet stresser nok neppe med å hente inn utbryterne ennå.

Kl.13.00: Vogondy tok første sprint
Vogondy kapret tre spritnpoeng på dagens første mulighet med Ladagnous som nummer to over linja. Astarloza var først over linja i hovefeltet og knep det siste poenget.

1. Nicolas Vogondy (AGR) 6 poeng/6 bonussekunder 

2. Matthieu Ladagnous (FDJ) 4 poeng/4"

3. Mikel Astarloza (EUS) 2 poeng/2" -  11’35" bak utbryterne

Kl.12.53: Doping-testet
53 ryttere ble testet for blod-doping i morgentimene og alle ble klarert for start. Avstanden fra et hovedfelt på cruise-kontroll opp til utbryterne er nå over 11 minutter.

Kl.12.47: Stikker i fra
Vogondy og Ladagnous øker nå avstanden til hovedfeltet. hushovd, Arvesen og co ligger nå knappe åtte minutter etter utbryterne.

Kl.12.39: Fortsetter å øke
Ikke uventet øker avstanden fra utbryterne ned tril hovedfeltet, det er nå drøye fire minutter ned. Dagens første spurt kommer ved 33,5 kilometer, men Hushovd ligger trygt i hovedfeltet langt fra spurtseire underveis.

Kl. 12.27:  Avstanden øker
De to eventyrlystne rytterne øker nå forspranget uten at hovedfeltet ser ut til å bry seg særlig med det. Avstanden ned er nå omtrent et og et halvt minutt. Dagens etappe er av flere eksperter betegnet som den første hvor et brudd kan ha realistiske forhåpninger om å holde helt inn til mål.

Kl. 12.19: Første brudd
Nicolas Vogondy og Matthieu Ladagnous starter moroa i Belgia. De to rytterne fra henholdvis FDJ og Agritubel har fått drøye 20 sekunder ned til hovedfeltet.

Kl. 12.10: Ingen brudd
Tempoet er høyt i feltet, men på tross av flere forsøk har ingen ryttere så langt maktet å bryte ut av feltet.

Kl. 12.05: Etappen er i gang
Fabian Cancellara fra CSC leder an i feltet på rittets tredje etappe. Det er klart for nytt drama!

Kl. 12.00:  Thor klar for start
Rytterne er straks klare for start, Thor Hushovd for aneledningen kraftig bandasjert rundt håndleddet etter gårsdagens velt.

Kilder: Eurosport og Tourens offisielle hjemmeside.


Rapport før start:

En tydelig skuffet Thor Hushovd erkjente at den grønne spurttøya nå er en fjern drøm etter å ha vært med i en stygg massevelt rett før mål på gårsdagens etappe. Det siste døgnet har Grimstad-gutten brukt til å sove og restituere en kraftig forslått sykkel-kropp.


I dag stiller han til start på Tourens lengste etappe.

Med ei veldig sår rumpe.

- Han er forslått, støl og øm, men han har fått sovet godt. Vi må nok nesten bare se an dagens etappe litt, sier Hushovd-trener Atle Kvålsvoll på telefon fra Waregem i Belgia til Dagbladet.no.

Dagens etappe er forholdsvis flat, avsluttes med målgang i franske Compiegne og er i utgangspunktet en gylden mulighet for ettape-seier for spurtkanoner som Hushovd, Tom Boonen og Robbie McEwen.

- Årets lengste etappe er en etappe for spurterne, og den åpner for brudd og jakt på spurtpoeng. Thor Hushovd bør ha gode muligheter på denne strekningen, sier Johan Kaggestad når han blir bedt om å vurdere etappen til Dagbladet.no.

Men Atle Kvålsvoll tør ikke tro på ettermiddags-jubel i Nord-Frankrike før start.

- Setemuskulaturen er veldig viktig når man skal spurte, og han vil kjenne hvordan kroppen reagerer på gårsdagens velt først når han skal tråkker til for fullt. Jeg forventer ikke seier, for å si det sånn, fortsetter Kvålsvoll.

Etappen starter klokka 12 i Waregem. Sola har tittet frem i morgentimene, men det er meldt om regnbyger også på dagens etappe.

GLAD: CSCs Fabian Cancellara viste i dag at han fortjener den gule ledertrøya i Tour de France.