- Jeg bytter aldri trener

Ida Marcussen trosser all kritikk.

STÅR PÅ EGNE BEIN: Ida Marcussens valg av trener koster henne dyrt, men valget av Lukas Udelhoven står hun for. Ut hele karrieren. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STÅR PÅ EGNE BEIN: Ida Marcussens valg av trener koster henne dyrt, men valget av Lukas Udelhoven står hun for. Ut hele karrieren. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

ZÜRICH (Dagbladet): I morgen skal Ida Marcussen nok en gang prøve å lykkes i en sjukamp. Det har hun forsøkt på i hvert eneste mesterskap siden hun satte norsk rekord med 6226 poeng under VM i Osaka i 2007.

De siste årene har utviklingen hennes blitt heftig debattert, og avgjørelsen hennes om å fortsette samarbeidet med trener Lukas Udelhoven har blant annet medført at hun har mistet all økonomisk støtte fra friidrettsforbundet og Olympiatoppen.

Derfor har Marcussen og Udelhoven også ladet opp til mesterskapet med å bo i telt i skogen ved St. Moritz. Det var det de hadde råd til.

Bytter aldri trener
Til tross for framfor alt det økonomiske presset fra omgivelsene har Marcussen bestemt seg for å beholde Udelhoven som trener ut karrieren.

- Ja, jeg har innsett at de andre trenernes filosofi er for langt vekk til at jeg kan se for meg en annen trener enn Lukas. Så hvis forbundet er konsekvente på at mitt trenervalg gjør at jeg ikke kan få støtte, så aksepterer jeg det. Man kan ikke få alt her i livet, sier Marcussen til Dagbladet.

- Jeg satser etter den filosofien som jeg har fulgt siden jeg var fjorten. Det er den jeg tror på.

Ser mot OL i Tokyo
Ut karrieren betyr sjukamp til og med OL i Rio i 2016. Etter det kan det godt være at Marcussen satser videre som spesialist.

- Jeg ser for meg fire år av gangen, det er mest naturlig for meg. Men jeg har en trener som har familie, så han må sikkert rådføre seg med dem først, men setter jeg en pers i Rio som jeg ikke klarer å slå må jeg gjøre noe nytt. Da må jeg gå over til spyd, eller lengde, eller kanskje en annen øvelse. Det vet man ikke, men jeg gir meg ikke før Rio i hvert fall, så får vi se om det kan bli fire OL på meg, sier jenta som OL-debuterte i Beijing i 2008.

Morgendagens EM-konkurransestart har hun dermed et veldig avslappet forhold til. Alt hun vet er at hun er i god form. Resten vil vise seg på banen.

- Nå skal jeg være helt ærlig og si at jeg har null mål om plassering. Det er ikke det som driver meg. Det er å gå ut der og nyte hvert sekund på banen med mine syv øvelser og prøve å få ut mitt beste. Det er vanskelig å vite hva de andre gjør, og hva forholdene gjør med konkurransen. For meg er Helsinki det beste EM-et jeg har hatt, så det blir interessant å se hva slags plassering jeg får til slutt. Det er absolutt realistisk at jeg kan komme på topp ti, og hvis jeg har mine to dager kan jeg komme mye høyere opp. Det gjenstår å se, sier Marcussen, mens trener Udelhoven på sin side er langt mer optimistisk.

- Det er veldig god timing om hun setter ny norsk rekord i Zürich. Feltet er ikke så skremmende, så gjør hun det kan hun bli nummer fire, fem, kanskje til og med ta medalje. Vi har veldig gode sjanser, for hun er i god form nå, sier Udelhoven til Dagbladet.