DOPINGTATT: Amerikanske Dennis Mitchell (til venstre) ble tatt for doping i 1998. Her fra Bislett Games samme år. Frank Fredericks (Namibia) til høyre. Foto:Lars Aamodt
DOPINGTATT: Amerikanske Dennis Mitchell (til venstre) ble tatt for doping i 1998. Her fra Bislett Games samme år. Frank Fredericks (Namibia) til høyre. Foto:Lars AamodtVis mer

- Jeg drakk fem øl og hadde fire samleier. Her er idrettens beste dopingbortforklaringer

Flere hysteriske unnskyldninger.

(Dagbladet) I løpet av 2016 har den ene dopingprøven etter den andre blitt avslørt som positiv. Det største sjokket kom trolig da Maria Sjarapova fortalte at hun hadde testet positivt på meldonium tidligere i år.

Den russiske tennisstjernas forklaring, var at hun hadde fått det av sin egen lege, og at hun har brukt det i ti år. For noen er kanskje dette en vag og dårlig forklaring, men det finnes (mye) verre.

For da man var yngre, sa man gjerne til læreren at hunden (eller kaninen) hadde spist opp leksene om en ikke hadde gjort de ferdig. Dermed skulle man tro at det å skylde på hunden var brukt opp for lenge siden. Det hadde ikke syklisten Frank Vandenbrouke fått med seg.

I 2002 ble det funnet EPO og clenbuterol (et stoff som vanligvis er i astmamedisin, journ.anm.) i huset til syklisten. Han benektet doping, og sa det var til hunden. Vandenbrouke innrømmet senere doping. I 2009 gikk han dessverre bort, grunnet blodpropp i lungene.

Idretten er proppfull av hysteriske unnskyldninger, og her får du noen av de beste.

Tyler Hamilton, syklist Feilet på en dopingprøve i 2004, som viste at han hadde fremmede blodceller i kroppen.

- De må komme fra en ufødt tvilling jeg absorberte i min mors livmor, sa Hamilton. Han ble utestengt i to år, og har i senere tid innrømmet at han har dopet seg i løpet av karrieren.

Dennis Mitchell, sprinter I 1998 ble det oppdaget at Mitchell hadde svært høye testosteronnivåer i kroppen.

- Jeg drakk fem øl og hadde fire samleier dagen før testen, var Mitchells unnskyldning.

Fatima Yvelain, distanseløper Franske Yvelain var et relativt ukjent navn for de fleste. Inntil hun testet positivt på EPO i 2012 etter et halvmaraton.

Dagen hun deltok i et løp, regnet det. Hun mente regnet hadde rent over skjult, medisinsk avfall nær løypa, og da hun løp hadde vannet med spor av EPO kommet på shortsen hennes.

Richard Gasquet, tennis I 2009 testet Gasquet positivt på kokain, men hevdet selv at han aldri hadde brukt det.

- Jeg klinte minst sju ganger med en servitrise. Kokainet må ha kommet fra henne, sa han for å forsvare seg selv.

Raimonda Rumsas, sykling Kona til Rumsas ble stoppet med bilen proppfull av ulovlige stoffer. Hun sa det var til sin syke mor, men ett år senere testet mannen positivt på doping.

Da mente han at laget, Lampre, hadde dopet ham.

Petr Korda, tennis Testet positivt for nandrolon etter en Wimbledon-kamp i 1998. Han mente han feilet på testen fordi han hadde spist for mye kalvekjøtt, fra dyr med høye nandrolonverdier.

Forskere slo senere fast at han hadde måttet spise 40 kalver hver dag i 20 år for å ha så høye nandrolonverdier i kroppen.
Justin Gatlin, sprinter Testet positivt for bruk av testosteron.

Treneren mente en massøse som bar nag til Gatlin, hadde smurt bena hans inn med testosteronkrem.

LaShawn Merritt, sprinter I 2010 ble det offentliggjort at Merritt hadde testet positivt på tre dopingprøver, fra oktober 2009 til januar 2010. Han testet positivt på dehydroepiandrosteron, og synes ydmykelsen var verre enn straffen.

Merritt mente nemlig at han hadde fått i seg stoffet etter å ha brukt et penisforstørrende medikament. Han ble utestengt i to år, og har senere omtalte det hele for en «dum, umoden og egoistisk tabbe».