Jakob Ingebrigtsen nådeløs etter VM-sølv:

- Jeg dreit meg ut

Jakob Ingebrigtsen (21) var gullfavoritt, men ble slått på 1500-meteren i Eugene. Briten Jake Wightman vant VM-gullet foran nordmannen. Etterpå var 21-åringen nådeløs mot seg selv - og slo tilbake mot kritikken av sitt offensive løpsopplegg.

HOLDT IKKE: Jakob Ingebrigtsen med sølv i finalen i 1500 meter. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUGENE/OSLO (Dagbladet): Jakob Ingebrigtsen (21) hadde en klar ambisjon om å vinne karrierens første VM-gull, men måtte «nøye seg» med VM-sølv på 1500 meter i Eugene natt til onsdag norsk tid.

Selv om prestasjonen til løpsfenomenet fra Sandnes går inn i historiebøkene som en norsk idrettsbragd, var 21-åringen meget selvkritisk etter VM-sølvet.

- Jeg fikk ikke ut det jeg var god for. Jeg vet at jeg er veldig god til å løpe. Jeg synes det er veldig flaut å være så god, men samtidig så dårlig, sier Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Jeg fulgte med på klokka og så at vi hadde åpnet ganske tøft. Da trodde jeg at ingen var dumme nok til å angripe på utsiden. Men det var det, og da brukte jeg for mye krefter på det til at jeg klarer å holde Jake Wightman bak meg siste 300 meter.

SKUFFA: Jakob Ingebrigtsen ikke fornøyd med VM-sølvet. Video: NRK. Vis mer

Det var Timothy Cheruiyot som tidlig løp opp på siden og presset Jakob Ingebrigtsen. 21-åringen fra Sandnes mener at de dermed ødela for hverandre, noe Jake Wightman utnyttet.

- Enhver oppegående person ville spart på krefter slik som Wightman, men så er det noen som ikke gjør det. Jeg skylder ikke på noen, men jeg åpner døra for at folk er med på å ødelegge for hverandre.

- Jeg dreit meg ut

Like etter målgang var han også knallhard mot seg selv.

- Det er helt forferdelig. VM-sølv er en utrolig stor ting å oppnå. Samtidig blir jeg slått av løpere som er dårligere enn meg, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK.

- Jeg gjør noen feil. Jeg forsvarer plassen min litt for mye til at jeg kunne vunntet spurten. Jeg dreit meg ut. Jeg hadde ikke noe krefter til å svare på det Wightman kommer med. Han vinner og jeg taper. Jeg skulle gjort det annerledes. Det var ikke sånn jeg ønsket at det skulle bli, sier 21-åringen.

GULLET GLAPP: Jakob Ingebritsen løp inn til VM-sølv på 1500 meter i Eugene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GULLET GLAPP: Jakob Ingebritsen løp inn til VM-sølv på 1500 meter i Eugene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Jakob Ingebrigtsen var enda mer nådeløs mot seg selv etter 4. plassen på samme distanse i Doha i 2019, men heller ikke VM-sølv var godt nok til å tilfredsstille den ambisøse 21-åringen som ble olympisk mester på 1500 meter i Tokyo i fjor.

Offensiv

Det var Abel Kipsang som gikk i front fra start og dro opp farten i feltet. Jakob Ingebrigtsen overtok ledelsen etter 650 meter. Timothy Cheruiyot løp dernest opp på siden av nordmannen. Kamphanene lå nærmest side om side før sisterunden, men med spurtsterke Josh Kerr og Jake Wightman farlig nærme i ryggen.

Det utnyttet hurtige Wightman, som passerte Jakob før oppløpet. Der klarte ikke det norske håpet å slå tilbake. Wightman ble verdensmester. Jakob Ingebrigtsen måtte nøye seg med VM-sølv.

TOK GULLET: Jake Wightman. Foto: AP Photo/David J. Phillip
TOK GULLET: Jake Wightman. Foto: AP Photo/David J. Phillip Vis mer

Ble advart

Det var ett hakk over Ingebrigsen-familiens bestenotering i friidretts-VM, nemlig VM-bronsen til Filip Ingebrigtsen på samme distanse i London i 2017.

- Et sølv i VM er en syk prestasjon, sier storebror Henrik Ingebrigtsen til NRK, men legger til:

- Jakob tok en stor risiko med å løpe på den måten og være så mye i front, men desto sterkere hadde det vært å ta gullet på den måten. Det er en vanvittig tøff måte å løpe på, påpeker Henrik.

Den taktikken advarte den erfarne friidrettsjournalisten Jonathan Gault mot i en analyse for friidrettsnettsida LetsRun, som omtalt i Dagbladet før VM-finalen på 1500 meter:

Uenig

Jakob Ingebrigtsen avviser imidlertid selv at han tok for stor risiko på VM-finalen.

- Nei, hovedfeilen er kanskje at jeg ikke pusher nok underveis. Det går relativt fort, men akkurat sakte nok til at folk kan angripe. Det er den aller største feilen, sier 21-åringen til NRK.

HEMMELIGHETSFULL: Jakob Ingebrigtsen har flere tatoveringer, noe som hjelper han med motivasjonen. Reporter: Øyvind Godø. Video: Melina Pambou Sundfør. Vis mer

Han ble olympisk mester på 1500 meter i Tokyo i fjor og vant dessuten to EM-gull, på både 1500 meter og 5000 meter, i Berlin allerede som 17-åring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer