– Jeg drikker ikke til vanlig. Men i går ble det tre glass champagne

Annette Obrestad vant 11 millioner kroner i poker.

LONDON (Dagbladet): Natta før sin egen 19-årsdag sopte ungjenta fra Sandnes utenfor Stavanger inn tidenes norske pokergevinst. På andre sida av bordet satt en av verdens mest meritterte pokerspillere, hjemmefavoritten John Tabatabai. Men med par i sju på hånda tok den norske jenta hele gevinsten.

En million pund og et armbånd i gull med ekte diamanter.

Og den påfølgende festen varte helt fram til klokka sju om morgenen.

– Jeg drikker ikke til vanlig. Men i går ble det tre glass champagne, innrømmer den nybakte pokermillionæren.

Hus til mamma

Det er kanskje ikke så mange mødre som ville støttet et slikt karrierevalg, men Annette Obrestad føler hele tida at hun har hatt sin mor i ryggen. Derfor er det bare én ting hun umiddelbart kommer opp med når hun tenker på hvordan hun skal bruke pengene.

– Det må bli et nytt hus med hage til mamma og meg. Du skjønner, vi bor i leilighet nå. Om sommeren savner vi en hage, sier Annette.

Hun startet sin pokerkarriere som en blakk 16-åring. På Internett deltok hun i et såkalt gratisspill. Og da hun vant sine første dollar, var hun i gang. I løpet av ei uke kan hun spille opptil 50 timer på nettet. Etter hvert ble hobbyen til en arbeidsplass, og 19-åringen sluttet på skolen.

FEIRET: Den nøkterne Sandnes-jenta Annette Obrestad unte seg tre glass champagne etter å ha sopt inn over 11 millioner kroner i WSOPE, Europas mest prestisjefylte pokerturnering. Foto: KEITH HAMMETT
FEIRET: Den nøkterne Sandnes-jenta Annette Obrestad unte seg tre glass champagne etter å ha sopt inn over 11 millioner kroner i WSOPE, Europas mest prestisjefylte pokerturnering. Foto: KEITH HAMMETT Vis mer

– Da jeg så at det gikk såpass bra, gjorde jeg et valg. Jeg har lyst til å leve av å spille poker. Det er dette yrket jeg vil ha i fremtida, sier Annette, som tidlig i turneringen fikk tilbud om profesjonell kontrakt hos spilleselskapet Betfair.

Går i pluss

Gårsdagen var en signingsferd hvor Annette var innom flere av de store britiske tv-stasjonene. Om kvelden møtte hun Dagbladet til intervju i lokalene til spilleselskapet. Og 19-åringen benyttet anledningen til å mobbe en av direktørene, som gikk på hodet ut av turneringen på et tidlig tidspunkt. Også rundt spillebordet er Annette kjent for å være tøff.

– Man må ikke bløffe for mye. Men dersom det ligger store penger på bordet, er det en mulighet, forklarer Annette, som nå drømmer om å vinne enda en tittel i pokerens verdenscup.

Men til USA kan hun ikke reise. Amerikanerne har nemlig en nedre aldersgrense på 21 år for profesjonelle pokerturneringer. Trist, mener Annette, som også ønsker en mer liberal pokerlovgivning i Norge.

– Jeg kunne gjerne tenkt meg kasinoer i Norge, og jeg skjønner ikke helt hvorfor det er forbudt. Jeg vet at det er mange som blir spillegale, men det er hovedsakelig på automater, der en eventuell gevinst ikke er prestasjonsbasert. Poker er et prestasjonsbasert spill. Vinner du, er du god, sier Annette, som aldri selv har spilt seg blakk.

– Jeg har selvsagt tapt penger, men alt i alt har jeg gått i pluss hele tida. Jeg startet uten noe.

Designerveske i gave

– Jeg drikker ikke til vanlig. Men i går ble det tre glass champagne

Da hun i går ble vist rundt i Betfairs lokaler ved Hammersmith i London, var det ingen tvil om hvem som var selskapets nye favoritt. I lokalene kunne en se hvor stor spillindustrien er. Det var rekker med datamaskiner over flere etasjer. I selskapets egen lovavdeling ble hun presentert den nye kontrakten. Men Annette ønsket å vente med å skrive under.

– Det er en femårskontrakt, som blant annet innebærer at jeg ikke lenger trenger å stille startpenger selv. Nå vil jeg ta med meg kontrakten hjem og titte nøye på den før jeg skriver under, sier Annette.

Inngangsbilletten i en stor pokerturnering er som regel 10 000 dollar. Men nå er Annette en av Betfairs juveler. En av direktørene overrakte en eksklusiv designerveske fra Luella Bartley i bursdagsgave.

Terminlista for de neste månedene er lagt. Det blir turer til Karibia, Bahamas, Canada og kanskje Australia. Der bor og spiller 19-åringen på luksushoteller.

– Dersom en ryker ut tidlig, får en jo sett seg litt rundt. Men poker er også hardt arbeid. I denne turneringen spilte vi opptil elleve timer om dagen i ti dager. Og man må være konsentrert hele dagen, forklarer Annette.

Trenger flere jenter

Sandnes-jenta ser ut som en helt vanlig 19-åring og har flere ganger blitt møtt med granskende blikk rundt pokerbordene. Nå blir hun tatt på alvor i et mannsdominert miljø.

– Det gir nok ingen fordeler å være jente i dette spillet. Men det har hendt at jeg har blitt undervurdert. Men nå er det nok ikke noen fare for det lenger. Men det hadde vært artig med flere jenter, sier 19-åringen.

Rundt det ene håndleddet har hun det diamantbelagte armbåndet hun fikk i premie. Rundt det andre har hun en eksklusiv Gucci-klokke. Og det er ikke en premie.

– Jeg kjøpte det i Vegas. Jeg hadde aldri vært inne i en slik designbutikk før. Og så tenkte jeg at en slik klokke har jeg lyst på, sier hun.

VINNERHÅNDA: Par i sju sikret Annette seieren over John Tabatabai.
I KAMPENS HETE: Annette under WSOPE-finalen i London natt til mandag. Hun dro seieren i land i 02.30-tida, etter et parti som startet i 15-tida søndag.