TENKER IKKE PÅ NORGE: Når du er svensk hockeysjef, er det ikke Norge som bekymrer deg mest foran OL. Her er Tre Kronor-sjef Bengt-Åke Gustafsson i aksjon på den svenske benken under VM i fjor. Foto: Peter Schneider, EPA/Scanpix
TENKER IKKE PÅ NORGE: Når du er svensk hockeysjef, er det ikke Norge som bekymrer deg mest foran OL. Her er Tre Kronor-sjef Bengt-Åke Gustafsson i aksjon på den svenske benken under VM i fjor. Foto: Peter Schneider, EPA/ScanpixVis mer

- Jeg driter fullstendig i Norge

Tre Kronor-sjefen vil ikke være med på nabostriden.

||| (Dagbladet): På svenskenes idrettsgalla i kveld var den psykologiske krigføringen med Norge ett tilbakevendende tema i underholdningsinnslagene mellom prisene.

Det sterkeste skytset hadde sangeren Magnus Ugglas «Norgevisan», der han blant annet sang om Skavlands pulesveis - eller «knullrufs» som det heter på svensk - og om en «hobbit med fiolin» som vant Melodi Grand Prix.

Finalen i sceneshowet hans besto av en «sprenging» av Holmenkollbakken på storskjermen bak scenen.

- UinteressantMen det er ikke alle svenske idrettsstorheter som bryr seg så mye om rivaliseringen med Norge. Treneren for Sveriges hockeylandslag Tre Kronor, Bengt-Åke Gustafsson, er blant disse.

- Jeg håper vi tar flere medaljer enn vi gjorde forrige gang, sier han til Expressen.

Men om det betyr flere medaljer enn Norge, gir han blaffen i.

- Uinteressant. Jeg driter fullstendig i Norge. Jeg fokuserer på Sverige i stedet, sier han.

NIDVISE: Magnus Uggla og fire dansere med lusekofter underholdt med en vise om hatet mot Norge på den svenske idrettsgallaen i kveld. Foto: SVT
NIDVISE: Magnus Uggla og fire dansere med lusekofter underholdt med en vise om hatet mot Norge på den svenske idrettsgallaen i kveld. Foto: SVT Vis mer

- Blir sprøMen selv innen hockeyuniverset, der Norge fortsatt er soleklar lillebror, finnes det svensker som tenker på rivaliseringen av opplagte grunner.

- Jeg bor i Oslo, derfor er jeg fornøyd så lenge vi tar flere medaljer enn Norge. Det finnes ingen større mental utfordring for nordmennene enn et vinter-OL, sier den tidligere ishockeystorheten Håkan Södergren.

Politikeren Leif Pagrotsky, som hadde flere forskjellige ministerposter i Göran Perssons regjering mellom 1996 og 2006, har norsk mor og har merket seg at norske idrettsmenn og -kvinner er veldig opptatt av å slå svenskene.

- Nordmennene blir jo sprø når de skal møte oss. Og de tenner alltid litt ekstra når de har Sverige på samme bane, sier han.

Likte nabostridenDe tidligere skiheltene Torgny Mogren og Per Elofsson er blant de som virkelig har merket rivaliseringen på kroppen. Men de synes det er en positiv greie.

- Det har alltiv vært et hat-kjærlighetsforhold. Og det er alltid morsomt å «knäppa norrmännen på näsan», sier Mogren.

— Det er ganske herlig med denne rivaliseringen. Men det er med glimt i øyet. Samtidig er det selvsagt deilig å slå nordmennene. Spesielt om de blir nummer to, sier Elofsson.

GLAD I RIVALISERINGEN: Svenskenes tidligere langrensess Per Elofsson, her i aksjon på femmila i Holmenkollen, synes rivaliseringen med Norge var en bra ting.Foto: Ole C. H. Thomassen, Dagbladet
GLAD I RIVALISERINGEN: Svenskenes tidligere langrensess Per Elofsson, her i aksjon på femmila i Holmenkollen, synes rivaliseringen med Norge var en bra ting.Foto: Ole C. H. Thomassen, Dagbladet Vis mer