- Jeg drømte aldri om å bli fotballspiller

Frode Johnsen skulle egentlig bli politi.

KAN TA SØLV: Frode Johnsen dro tilbake til Skien og Odd i 2011, etter at han forlot klubben i 2000. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KAN TA SØLV: Frode Johnsen dro tilbake til Skien og Odd i 2011, etter at han forlot klubben i 2000. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

SKIEN(Dagbladet): Etter halvannen time trening med Odd kan Frode Johnsen spise en velfortjent lunsj, mens han snakker med Dagbladet om livet som fotballspiller.

- Det er en veldig fin jobb når du har små unger. Det har alltid gått greit, for jeg kan jo bidra hele tida i hverdagen, det er ikke noe stress om morgenen, og som regel ikke på ettermiddagen. Det er en fin hverdag. Det eneste er at du aldri kan planlegge ferien, men det meste er positivt.

Bra sesong Johnsen har rukket å bli 40 år, og det er over 20 år siden han kom til Odd første gangen.

I år har de tatt steget opp, og vinner de søndagens kamp mot Molde tar de sølvplassen.

- Vi har kontroll på sølvet, vi trenger bare å slå Molde, og det har vi gjort før. De kommer ikke til å legge seg, og det blir en god test før cupfinalen, men vi har hatt godt tak på dem, sier Johnsen rolig.

Odd har aldri tatt medalje i eliteserien, og spillerne har vært godt fornøyd i år, selv om det var nedtur da de forrige helg ikke klarte å ta poeng mot Rosenborg.

- Men sånn er det, og livet går videre, sier han.

Drømte aldri om status Den siste setningen sier egentlig alt om Johnsens avslappede forhold til fotballen. Han drømte aldri om å bli fotballspiller, selv om det er det han nå har levd av i over 20 år.

- Jeg har aldri hatt noen forbilder i fotballen, jeg har aldri hatt en fotballplakat på veggen, og aldri hatt noe favorittlag, forteller han.

- Da jeg var 14—17 år var vi til daglig en gjeng som skrudde på moped, og de andre var ikke så opptatt av fotball, så vi dreiv med andre ting. Jeg har overhodet aldri drømt eller planlagt at jeg skulle leve av å spille fotball, det har bare kommet underveis.

Den holdningen har han alltid hatt, og han tror det kan ha vært med på å gjøre han god.

- Jeg har aldri vært redd for å mislykkes. Da jeg fikk tilbudet fra Rosenborg kom det veldig overraskende på meg, og sikkert mange andre også. Vi hadde bare vært i Tippeligaen i halvannet år, men det falt meg aldri inn at jeg kunne dra til Trondheim og mislykkes. Jeg tenkte at da reiser jeg bare hjem igjen, sier han rolig.

- Men jeg har alltid sett på meg selv som god nok, og tenkt at denne jobben kan jeg gjøre.

Ville bli politi Johnsen hadde egentlig sett seg ut en helt annen karrierevei, og gikk to år på politiskolen samtidig som han spilte i Tippeligaen. Så hadde det ikke blitt en fotballkarriere hadde han nok jobbet i politiet.

- Jeg hadde sikkert hatt det helt utmerket da også, sier han.

Han søkte om permisjon fra studiet, men å gå tilbake nå kan nok bli vanskelig, med tanke på at det er 14 år siden.

For Johnsen har hatt en lang karriere. Da han begynte i Odd var situasjonen en helt annen enn den er i dag.

- De beste spillerne hadde kjøregodtgjørelse, og det var ikke profesjonell fotball i samme grad som det er nå. Stadion lå jo andre veien, så alt var bokstavelig talt snudd på hodet. Organisasjonen er større, men det gjelder jo generelt fotballen i hele Norge, etter at forbundet satte krav om at alle stadioner måtte likne på Ullevaal, sier han.

Og klubben har selvfølgelig vært en stor del av livet hans.

- Odd har betydd veldig mye for meg. Det var her den profesjonelle fotballkarrieren startet. Jeg var jo delvis med helt fra Odd var i 2. Divisjon og gikk opp til Tippeligaen. Det var utrolig moro.

I 2000 signerte Johnsen kontrakt med Rosenborg, som gjorde det bra både i Norge og internasjonalt.

- Jeg gikk dit var fordi Rosenborg gjorde det veldig bra. Lønna var bedre, og jeg må innrømme at det hadde noe å si. Den tida var det store forskjeller på Rosenborg og Odd — både økonomisk og sportslig.

Big in Japan Etter seks år i Trondheim gikk veien videre til Japan, og klubben Nagoya Grampus.

- Det var økonomisk så bra at det hadde vært dumt å si nei, samtidig som det var mye utskiftinger i RBK, både spillere og trenere. Det gjorde det enklere å dra, sier spissen.

- Japan var suverent på alle mulige måter. Jeg hadde aldri regnet med at det kom til å bli så bra. Jeg reiste med plan om å dra hjem etter halvannet år, så ble vi i fire og et halvt år, sier Johnsen, som signerte med Shimizu S-Pulse etter tre sesonger i Nagoya Grampus.

- Fotballen var mye større enn forventet i Japan, noen lag hadde 60 000 på tribunen i hver hjemmekamp. Jeg visste jo ingenting om japansk fotball da jeg dro, fortsetter han.

Da Johnsen var ferdig i Japan, var ikke valget av klubb i Norge vanskelig.

- Jeg ville hjem, det passet fint, og Odd ville ha meg. Jeg hadde lyst til å bo her, det hadde kona mi også, selv om hun er fra Trondheim. Da var saken veldig enkel, forklarer han.

- Jeg trodde jeg var hjemmekjær, men etter å ha opplevd litt rundt i verden har jeg skjønt at det skjer ting andre steder også.

Usikker framtid Først etter at sesongen er avsluttet kommer 40-åringen til å bestemme seg for om han skal fortsette med fotballen.

- Jeg har ikke bestemt meg ennå. Det er fortsatt veldig gøy å spille fotball, motivasjonen er der og alt sånn, men så tenker jeg også at da er det et bra tidspunkt å gi seg på. Det er kanskje ikke så gøy hvis du sitter på benken, eller får en nedtur. Det det står på er om jeg tror jeg kan fullføre en sesong til. Det er vanskelig.

Johnsen er assistenttrener på laget til sønnen på ni år, men kommer ikke til å hoppe rett inn i en trenerjobb når han gir seg som spiller.

- Overraskende Odd-trener Dag-Eilev Fagermo kommer bort for å hilse på Johnsen etter trening, og Dagbladet spør ham hvordan han vil beskrive troppens eldstemann.

- Fortelle om Frode, ja, han er gammel, svarer Fagermo med et smil, før han blir litt seriøs.

- Men det har vært overraskende positiv å få ham tilbake, i den forstand at jeg trodde det var mindre igjen av ham. Han ble toppscorer i fjor, og har kommet over 10 mål i år. Jeg er overrasket, Frode, sier han og snur seg til 40-åringen.

- Jeg husker Dag-Eilev sa en vinter her for noen år siden, etter et par seriekamper: "Faen, Frode, nå er jeg glad, i vinter trodde jeg det var over", sier Johnsen.

- Men det er unikt. Det er mange som har prøvd å spille fotball i en høy alder, og det er lettere nå enn før. I dag er det bedre treningsmetoder, bedre medisinsk apparat, og ikke minst er treningsfasilitetene vinterstid mye bedre. Det gjør det lettere å holde på hvis man er motivert for det. Dessuten er det bra betalt, så hvorfor skal man finne seg en åtte til fire-jobb når man kan gjøre som Frode og jobbe fra ti til to hver dag. Og hver helg da, fortsetter Fagermo.

Viktig brikke Johnsen er helt klart en styrke for Odd på banen, men han er også en viktig person for laget utenom det rent fotballtekniske.

- Han er nok den beste utenfor banen, og en fantastisk person. Han er alltid positiv, men han kan også være kritisk. Han er ikke naivt positiv, men han er flink til å fokusere på det du kan gjøre noe med og bryr seg ikke om det man ikke kan gjøre noe med, sier Fagermo.

- Frode er flink til å lage balanse i spillergruppen med sin erfaring og positivitet. Når presset kommer, er han flink til å ufarliggjøre fotballen for de yngre spillerne. Han er også en bra diskusjonspartner for meg, det er ingen i vår stall som har den erfaringen, så det ville vært dumt hvis jeg ikke hadde brukt den.

På søndag venter altså Molde i kampen som kan sikre Odd sølvet, før de to lagene møtes igjen i cupfinalen 23. november.
- Frode kan avgjøre de kampene, sier Fagermo.