- Jeg elsker å konkurrere

Mia Hundvin (25) ble skremt av alt oppstyret rundt seg i OL for to år siden. Likevel gjør hun comeback på landslaget like før et nytt stort mesterskap.

BERGEN (Dagbladet): - Jeg tror det blir mer stille rundt meg på landslaget denne gangen. Men jeg kan ta feil.

Sier Mia Hundvin.

- Jeg kan fortsatt bli drittlei alt som har med håndball å gjøre. Det hender jeg spør meg sjøl om hvorfor jeg spiller håndball. Svaret er at jeg ikke vet. Likevel er jeg med år etter år, så noe må det være som drar meg, sier Mia Hundvin.

Hennes beste teori så langt: Sterkt konkurranseinstinkt.

- Selv om jeg kan være lei håndball, hender det aldri at jeg står på en bane og ikke vil vinne. Jeg elsker å konkurrere.

Dansk aksent

Men konkurranseinstinktet har sine grenser. Hun kan med sin beste vilje ikke forstå hvordan folk frivillig melder seg på programmer som Big Brother og Robinsonekspedisjonen.

- Dette er folk som selger sjelen sin for fem minutter på TV. Noen kan sikkert innvende at jeg har fått min del av oppmerksomheten. Men jeg tok konsekvensen av det og flyttet til København. Til et sted hvor jeg var null verdt, sier Mia Hundvin.

På dansk.

Hun blir nesten ille berørt da hun blir gjort oppmerksom på det, smiler og slår ut med henda. Hun har ikke glemt hvordan bergenserne fordømte henne da hun, som innbarka bergenser, kunne nedlate seg til å snakke dansk - og ikke verdensspråket bergensk - i et intervju med dansk TV2.

- Det er ikke sånn at jeg forsøker å være dansk i Danmark. Men gi meg ei uke i Bergen, så er alt tilbake til normalt, smiler Mia.

Utstråling

Mia Hundvin mener å sitte på svaret i ukas store spørsmål i norsk sportspresse, om hvorvidt bare pene jenter får oppmerksomhet i media.

Få har fylt like stor spalteplass som denne vevre bergensjenta. Og det toppet seg under Sydney-OL i 2000.

- Først og fremst må du være god. Men det hjelper naturligvis mye å være pen og ha utstråling. Jeg skjønner godt at pressen suger seg fast i de få i norsk toppidrett som har utstråling. De fleste er stille og rolige og passer sitt. Og løper raskt i skogen.

Mia har det meste:

Hun er god, pen, frittalende, moteløve, mystisk og har stor utstråling. På toppen av det hele giftet hun seg med Camilla Andersen. Det utløste mediesirkuset for alvor.

- I en periode var det et evig kaos fra jeg sto opp til jeg la meg om kvelden. Og da mamma og pappa ble lei av å lese om meg i avisene, skjønte jeg at det hadde gått for langt, sier Mia Hundvin.

Ikke førstevalg

Det spørs om hun noen gang kommer tilbake til Bergen. Iallfall ikke på lang tid. Mia og København er som skapt for hverandre.

- Jeg har mitt hjerte i København. Der drukner en liten håndballspiller i alt det andre. Det er så godt å være anonym.

Det går et par sekunder. Så legger hun til:

PÅ TV I DAG


Norge- Nederland TV2 kl. 16.15

- Det er en grunn til at jeg kjører ni mil til trening hver dag.

Slagelse er for lite for Slagelse-spilleren. Der ville hun ikke fått gå i fred.

Det får hun neppe på venstrekanten på landslaget heller. Ikke av motstanderne. Og ikke av Monica Sandve, som har abonnert på den plassen siden Mia takket for seg på landslaget sist.

- Jeg har aldri vært noe klart førstevalg på min kant i landslaget. Aldri. Så det er ingen ny situasjon for meg. Monica og jeg har forskjellige kvaliteter, og forhåpentligvis får vi spille mye begge to.

Spion

Som en av stjernene på Slagelse-trener Anja Andersens verdenslag er det naturlig at landslagssjef Marit Breivik bruker Mia som en slags «spion» før EM. Særlig på hjemmefavorittenes nivå.

- Danmark svinger veldig håndballmessig. Men den ekstreme oppbackingen de vil få på hjemmebane vil gjøre dem sterke. For nå er det en vanvittig håndballfeber i Danmark, sier Mia Hundvin.

- Men all oppmerksomheten vil også legge et ekstra press på dem.

VINNERINNSTINKT: - Selv om jeg kan være lei håndball, hender det aldri at jeg står på en bane og ikke vil vinne. Jeg elsker å konkurrere.