Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Jeg elsker Northug, men det blir patetisk»

- Vi så ut som idioter, skriver svenske aviser etter «komisk» pressetreff.

VILLE IKKE HA BAKTERIER: - For å holde de svenske bakteriene unna, fleipet Northug da en svensk journalist ville vite årsaken til det som beskrives som et "surrealistisk pressemøte." Skjermdump: Expressen
VILLE IKKE HA BAKTERIER: - For å holde de svenske bakteriene unna, fleipet Northug da en svensk journalist ville vite årsaken til det som beskrives som et "surrealistisk pressemøte." Skjermdump: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da den svenske storavisa Expressen nylig kom med oversikten over sine mest leste sportssaker i 2010, handlet sju av de 15 øverste om nordmenn.

På første- og andreplass tronet selvsagt Petter Northug - og da er det kanskje ikke rart at de svenske journalistene er minst like ivrige som de norske i dekningen av Mosviks store sønn.
 
Etter at Northug i går hadde blitt nummer fem på jaktstarten klenget norsk og svensk presse seg sammen i snøværet utenfor en brakke der de norske utøvere skiftet, der Petter lot han seg intervjue gjennom et vindu.

- For å holde de svenske bakteriene unna, fleipet Petter da en svensk journalist ville vite hvorfor.

- Blir for tullete
Aftonbladets Petra Thorén understreker at hun digger 24-åringen, men beskriver hele seansen som «komisk». Samtidig døper hun om den pågående konkurrensen fra Tour de ski til På Tour med Petter.

«Petter Northug er myk, har glimt i øyet og er ikke på langt nær så kjepphøy som det ofte framstår. Han går sin egen vei, han driter i hva folk mener, og det kan jeg bare beundre ham for. Men når situasjonen blir som i går vet jeg ikke om jeg skal le eller gråte. Det blir litt for tullete og barnslig», mener hun.

Kollegaen i Expressen, Thomas Petterson, mener situasjonen var «totalt syk».

«Northug ble altså nummer fem. Men når den norske og svenske pressen vil ha en kommentar etter løpet blir alt plutselig veldig komplisert. Nei, Petter vil ikke prate i mixed zone, som alle de andre løpere gjorde uten å nøle. Nei, dere må vente en halvtime og så komme til smøreboden. Nei, dere får ikke komme inn i boden. Men derimot stille spørsmål gjennom vinduet på baksiden av boden. Så her står jeg på kne. Omgitt av to norske TV-team, radioreportere og diverse avisjournalister. Det er naturligvis en helt surrealistisk arbeidssituasjon», skriver han.

- Vi så ut idioter
Otto Ulseth, forfatteren av Northug-boka «Jakten på dyret», er nylig hentet inn av landslagsledelsen for å ta seg av pressebiten rundt langrennssportens største stjerne.

KRØKET SEG SAMMEN: Slik så det ut utenfor brakka der Northug i går lot seg intervjue. Skjermdump: Expressen
KRØKET SEG SAMMEN: Slik så det ut utenfor brakka der Northug i går lot seg intervjue. Skjermdump: Expressen Vis mer

Det var han som tok initiativet til å la 24-åringen bli intervjuet gjennom et vindu i brakka, framfor å benytte mediesenteret som FIS stilte til rådighet for Northug selv om han ikke havnet på pallen.

- Det er hans idé som får oss alle til å se ut som idioter utenfor smøreboden i det tette snødrevet. Tanken er soleklar: Når Kong Petter holder hoff, skal vi andre bukke. Og likevel var ikke 24-åringen en gang på pallen på denne første nyttårsdag i Oberhof, skriver Expressen.

- Petter Northug gjør som han vil og det er helt OK - men iblant blir det vel patetisk. Det norske landslaget kunne valgt den enkle, bekvemme løsningen for alle parter, klager kommentatoren i Aftonbladet, og undrer seg hvorfor ingen norske journalister reagerer sterkere. 

Hun skriver at Northug så til å «nyte situasjonen». Trøsten får være at både Aftonbladet og de andre fikk sitatene de trengte, som at de 20 sekundene opp til Dario Cologna ikke bekymrer ham i det hele tatt og at han fikk en billig reise.

I dag er det sprint som står på programmet, og Expressens Thomas Petterson legger ikke skjul på at han er spent på hva slags opplegg Otto Ulseth har i tankene denne gangen.

- Flaskepost? Fax? Tegnspråk? Skrike spørsmålene over en tom parkeringsplass? spør han med dårlig skjult sarkasme.

Avviser kritikken
Otto Ulseth forstår lite av kritikken.

SURREALISTISK: Expressen om presseseansen med Northug. Faksimile: Expressen.se
SURREALISTISK: Expressen om presseseansen med Northug. Faksimile: Expressen.se Vis mer

- Jeg har erfaring med Stenmark, Svan, Wassberg og mange av de andre gode og hyggelige svenske løperne. Petter Northug er akkurat like tilgjengelig her som noen av dem har vært. Ingen av de jeg nevnte nå har vært mer tilgjengelige enn Petter Northug. I går svarte han på alle spørsmål på en ordentlig, konstruktiv måte. Også fra svenske aviser, sier Ulseth til Dagbladet.

- De svenske avisene lurer på hvorfor dere ikke benyttet dere av FIS-senteret, siden de gjorde det tilgjengelig for Northug. Hva var grunnen til det?

- Noen av de norske journalistene så på dette som den artige, originale og humoristiske saken det faktisk var. Jeg har stått på atskillig mer ubehagelige steder med Svan og Stenmark enn det som var tilfellet i går. Der fikk media dekket sine fundamentale behov, og stilt alle de relevante spørsmålene til Northug. Det var praktisk og hensiktsmessig, sier Ulseth.

Her kan du se en video fra gårsdagens Northug-seanse

PATETISK: Aftonbladet om presseseansen med Northug. Faksimile: Aftonbladet.se
PATETISK: Aftonbladet om presseseansen med Northug. Faksimile: Aftonbladet.se Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!