- Jeg er bare glad for at jeg overlevde

Carlsen om VMs «i særklasse mest spennende» parti.

(Dagbladet): Også det tredje partiet i VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand endte i remis, men partiet ble det mest dramatiske og fartsfylte hittil, skal man tro ekspertene.

Carlsen i hvit så ut til å få et lite pluss ut av åpningsfasen, men mistet etter hvert initiativet, og datamaskinene anslo lenge en fordel Anand. Carlsen slo imidlertid tilbake, rettet opp balansen, og mot slutten var det inderen som måtte kjempe inn remisen.

- Jeg syns Magnus spilte oppfinnsomt i det som så ut som en presset situasjon. Det faktum at Anand ikke prøvde å tvinge frem remis ved trekkgjentagelse i midtspillet, tyder på at han har selvtilliten i orden, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

Med Carlsen som hvit ville han vært misfornøyd med remis på forhånd, men etter partiet mener Gausel nordmannen har grunn til å være fornøyd.

Feilberegninger Det rimer godt med Magnus Carlsens egne oppsummering på pressekonferansen etterpå.

- Jeg synes jeg gjorde et par feilberegninger midt i partiet. Jeg undervurderte planen med b5. Jeg ante ikke hva som kom til å skje, så jeg er bare glad for å overleve, sier han.

- Når gikk ting galt?

- Jeg gikk glipp av noen enkle ting. Det er ingen katastrofe. Om jeg hadde en sånn posisjon med svarte brikker, ville jeg vært komfortabel. Men det så skummelt ut, innrømmer Carlsen.

Mest spennende så langt Ekspertene er samtidig enige om at partiet var det langt mest underholdene til nå.

- Sånn som partiet utviklet seg, er remis helt greit sett med norske øyne. Det mest gledelige ved dagens parti er at begge spillere viste viljen til å ta sjanser, sier Einar Gausel.

- Det var i særklasse matchens mest spennende konfrontasjon så langt. Det så ut som om Anand hadde et lite initiativ i midtspillet, men Carlsen slo kontra, sier Gausel, som følger VM tett i Dagbladets sjakkstudio.

VM-kampen fortsetter i morgen. Det står altså 1,5-1,5.