...Jeg er bare overbevist om at vi klarer det

Ola By Rise går til Tippeliga-sesongen i visshet om at Rosenborg er minst like gode som før og at alle håper han går på trynet. Da er det godt å snakke med en som alltid er enig i det han sier - bikkja Tobben.

TRONDHEIM (Dagbladet): - Kanskje min beste samtalepartner, sier RBK-treneren til Dagbladet. - Jeg tar viktige avgjørelser og legger de siste forberedelsene inn mot kamper sammen med Tobben. Og sånn blir det på mandag også - i timene før vi møter Brann til serieåpning på Lerkendal.

- Sammen med Tobben får jeg alltid det siste ordet.

12 av 13 kollegaer i Tippeligaen - det er bare Odds Arne Sandstø som har snakket motstrøms - pluss brorparten av den norske fotballbefolkningen er overbevist om at Ola By Rise og Rosenborg tar enda et seriegull denne sesongen. Det tror RBK-treneren også. Og derfor ser han det nærmest som en selvfølge at også Dagbladet holder trønderne på topp.

Alternativene finnes jo ikke.

Sikker i sin sak

Ola By Rise har 13 seriemesterskap med Rosenborg. Han var vunnet ligaen som ung spiller, som rutinert spiller, som kaptein og som assistenttrener. Og i år kreves det altså at han vinner enda en tittel i en helt ny rolle.

Den som trener.

- Du må være både blind og døv for ikke å se hva som fungerer i Rosenborg, sier By Rise.

Med andre ord:

Det blir ingen forandringer.

Men hvor sikker er «Eggen-skyggen» på at han klarer å levere det alle på Lerkendal forlanger?

- La meg si det sånn - jeg er ikke skråsikker på at vi vinner. Jeg er bare overbevist om at vi klarer det. Og jeg føler meg trygg på det jeg kan - jeg er ikke usikker.

- Når Brann kommer på mandag, er vi veldig godt forberedt.

Stor fallhøyde

Vi journalister er allerede i gang med å tenke ut mulige scenarier som skal tilpasses ditto feite overskrifter hvis Rosenborg får en vanskelig seriestart. F.eks lik den de hadde for to år siden - da de sleit og sleit og på et tidspunkt lå 10 poeng bak serieleder Lyn.

For hva skjer med Ola By Rise hvis så skjer - takler han presset? Og overskriftene? Skadefryden? Og «hva var det vi sa - han er og blir en assistenttrener?».

- Jeg tror ikke på noen «worst case» maken til sesongstarten i 2002, sier Ola By Rise. {lsquo}

- Den gangen lekte vi med formasjonene og hadde mye trøbbel i treningskampene inn mot serien. Men i år leker vi ikke, og ikke har vi hatt en 2002-vinter heller.

- Derfor blir det heller ingen 2002-vår.

Merker mediekjøret

Om presset som kommer sier Ola By Rise dette:

- Jeg har etter hvert begynt å merke at jeg lever i media. Vi tapte en treningskamp for Kongsvinger midt i mars, og dagen etter så jeg trynet mitt på hele sider i Aftenposten, VG og Dagbladet. I de tre største avisene altså - uten at de hadde vært på kampen.

- Sånn er min hverdag blitt.

Ett tap - nesten krise

Det var etter den berømte treningskampen i mars (2- 4 mot KIL hjemme i Abrahallen) at alle som ønsker RBK vekk fra toppen - hvilket er veldig mange, stort sett de fleste - fikk vann på mølla. Én kamp altså, og vips, «Rosenborg tåler ikke mange slike før det er alvorlig trøbbel». Akkurat som om ikke alle andre Tippeliga-lag hadde levert minst ett like dårlig resultat i sine forberedelser.

Mens RBK i forkant hadde storspilt i Europa og slått Djurgården, ett av Sveriges beste lag, 5- 0.

- Litt rart det der, men det er ikke min oppgave å delta i den debatten. Kommenterer jeg det, vil det bare se dumt ut. Men la meg si det sånn - skeptikerne kan ta feil. Og det gir oss i hvert fall det drivstoffet vi trenger.

- Hva med assistenttrener-stempelet?

- Mange ristet på hodet da Gaute Larsen ble ansatt i Stabæk også. Han har jo gjort det veldig bra. Så jeg er ikke redd for det - innholdet i det man gjør er viktigst. Høy medieprofil og lite frammøte - det jeg kaller Ron Atkinson-syndromet (tidligere engelsk playboy-manager) med mer champagne enn planlegging - har aldri gitt suksess.

- Men skjønner du det?

- Det er naturlig at det blir stilt spørsmål rundt en ny hovedtrener. Og det er bare fint - folk skal synes, mene og tolke. For fotballen lever av diskusjoner om alt. Men jeg personlig orker ikke bruke mye energi på synsing.

Stor selvtillit

- Hva er viktigst for deg?

- At gruppa og miljøet rundt Rosenborg tror vi kan vinne, og at de lytter til det jeg sier. Mediestatusen eller CV-en min betyr ingen ting. Og jeg blir lyttet til - alt annet ville vært håpløst. Derfor fikk jeg jobben.

- Var du redd for at det ikke skulle bli deg da Åge Hareide overtok landslaget?

- Ja, litt, men jeg var veldig pragmatisk i forhold til den biten. Jeg tenkte hele tida på hva som var best for klubben. Og så ble det heldigvis tidlig antydet at det ble meg. I god tid før katta slapp ut av sekken etter seieren i Beograd (1- 0 over Røde Stjerne i UEFA-cupen) visste jeg at jobben var min.

- Har du det som skal til?

- Trenerjobben i Rosenborg er ingen honorær stilling. Man ansetter ikke fylkesmenn på Lerkendal. Du blir trener i RBK fordi du kan gjøre en god jobb.

Vurdert av: Per Angell Berntsen, Morten Pedersen, Sindre Halkjelsvik og Thomas Sæbø

<B>Ola By Rise, RBK-trener</B>