- Jeg er bedre kvalifisert enn andre

Jens Arne Svartedal (27) ble tatt ut på overtid i VM-troppen i langrenn. Han vil ikke høre snakk om at plassen burde ha gått til noen andre.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): - Det er synd at dette siste uttaket har blitt gjort til en kamp mellom meg og Frode Andresen. Poenget er at jeg er bedre kvalifisert til å gå VM enn veldig mange andre på laget, sier Svartedal til Dagbladet, som imponerte med et toppløp til sjetteplass i Asiago lørdag. Bare åtte sekunder bak andreplassen og VM-favoritten Frode Estil.

Nå er han hjemme i Bærum for å pakke VM-kofferten. Og han har ikke turistklær med seg til Val di Fiemme.

- Ettersom jeg blir tatt ut så seint, så regner jeg med at de ikke har brukt opp en plass på laget til ingen nytte.

I stikka

De fleste regnet med at Frode Andresen skulle få den siste VM-plassen. Dramatikken rundt uttaket har vært stor. Svartedal har forståelse for at Andresen føler seg snytt.

- Klart det, jeg hadde heller ikke likt å sitte hjemme og se dette på TV.

- Når fikk du beskjed?

- Da jeg landet i Norge natt til søndag, sånn i halv ettida om natta. Da lå det melding på svareren. En god melding å få, he, he.

Svartedal vet at hvis han skal gå i VM, så vil det forkludre VM-starten til noen av lagkameratene.

- Ja, Tore Bjonviken havner jo i stikka. Han får jo ikke gå tremila. Jeg regner med at jeg ikke blir turist og får gå 15-kilometeren. Men dessverre tar ikke jeg ut laget. Da hadde jeg gått alle distansene, he, he. Det kan du være sikker på.

Forvirring

I Val di Fiemme i går ble den norske lederduoen Carl Henning Gran og Bjørnar Håkensmoen kjørt hardt av et flertall av norske skijournalister etter uttaket. De fleste hadde nok helst sett at Frode Andresen skulle få den siste plassen. Trener Carl Henning Gran bekrefter overfor Dagbladet at avgjørelsen om å ta med Svartedal ble tatt veldig seint. Dagbladet var blant flere som fikk fra svært velinformert hold lørdag kveld klare indikasjoner på at Andresen var tatt ut. Dette skapte mye forvirring i løpet av søndag ettermiddag.

- Jeg kan for så vidt bekrefte at Frode Andresen lå nærmestdet å bli tatt ut fram til rennet i Asiago. Men en ting er sikkert. Det er bare jeg og Bjørnar Håkensmoen som til slutt tar ut det endelige laget. Og Frode hadde aldri fått signaler fra meg om at han var klar, sier Gran til Dagbladet.

Ryddig

Så mens ryktene florerte, valgte Gran og Håkensmoen å ta ut Svartedal.

- Jeg føler at vi hele tida har hatt en ryddig håndtering av denne saken. Det koket som har vært, er det andre som har laget. Ikke vi. Vi har sagt det vi kunne ha sagt til enhver tid. Sportssjef Bjørnar Håkensmoen avviste ethvert kritisk spørsmål på uttaket i går.

- Er ikke dette et bevis på at dere på godt norsk «driter i» femmila og fristilen? spurte Aftenposten på pressekonferansen.

- Nei, dette handler ikke om at vi «driter i» femmila. Vi har de to beste femmilsløperne i verden i fjor med i troppen i Alsgaard og Skjeldal. Og vi anser ikke Frode Andresen som en medaljekandidat, sa Håkensmoen.

- Men det er Svartedal?

- Ja.

- Noen har hevdet at dette uttaket går på prestisje, at dere ikke vil ha med skiskyttere?

Mulig medalje

- Nei, nei, nei. Ole Einar gikk i OL i fjor, og hadde Frode vært mer med i verdenscupen og bevist mer i NM, så hadde han gått. Garantert, sier Håkensmoen.

Svartedal er litt mer nyansert om sitt eget medaljekandidatur.

- Jeg reiser ikke til VM bare for å delta. Men skal jeg ta medalje må jeg gå fortere enn jeg noen gang har gjort i mitt liv.

- I forhold til resultater i verdenscupen tidligere i år, så har jeg prestert bedre enn mange så langt. Så jeg mener jeg har fortjent en sjanse til å gå.

Individuelt har Svartedal bedre resultater enn både Odd-Bjørn Hjelmeset, Thomas Alsgaard, Tore Bjonviken og Tore Ruud Hofstad.

BURSDAGSPRESANG: Jens Arne Svartedal fylte 27 år på fredag. Natt til mandag fikk han den beste presangen.
FORTJENT: Jens Arne Svartedal har vist gode prestasjoner i år. - I forhold til resultater i verdenscupen tidligere i år, så har jeg prestert bedre enn mange så langt. Så jeg mener jeg har fortjent en sjanse til å gå, sier Svaretdal.