-  Jeg er bedre til å fly enn å hoppe

Roar Ljøkelsøy (29) er en bedre skiflyger enn hopper. I Kulm-VM neste helg vil mesteren fra 2004 forsvare tittelen.

BISCHOFSHOFEN (Dagbladet): -  Der skal jeg fly fra alle. Jeg har mer å gå på, og gleder meg allerede til skiflygings-VM, sier Ljøkelsøy til Dagbladet etter gårsdagens tredjeplass både i hoppukeavslutningen og sammenlagt. Orkdalingen var 11 poeng bak vinneren Janne Ahonen.

-  Ned mot 210 meter

Da han vant skiflygings-VM i Planica for to år siden, hadde trønderen 222 meter som lengstehopp.

-  I Kulm blir det ikke så store lengder. Hopper jeg ned mot 210 meter i de fire omgangene, blir jeg mester. Sven Hannawald er den eneste som har greid å forsvare et gull i skiflygings-VM (mester i Vikersund 2000 og Harrachov 2002). Jeg satser på å bli den andre, sier Ljøkelsøy.

Han er født til å fly, har 230,5 meter som rekord og er klar for sitt femte skiflygings-VM siden debuten i Planica 1994. Det store gjennombruddet kom i Planica-VM 2004, da han både vant individuelt og tok laggull sammen med Bjørn Einar Romøren, Sigurd Pettersen og Tommy Ingebrigtsen.

-  I Kulm gir jeg alt jeg kan for å forsvare de seirene. Hoppuka har vært en opptur med andreplass i Oberstdorf, femteplasser i Garmisch og Innsbruck og tredjeplass i går. Jeg er bedre til å fly enn å hoppe, og er klar for en plass helt på toppen, sier Ljøkelsøy.

-  Hopper likt

I Planica-VM for to år siden lanserte han også W-stilen, som har to skibredders mellomrom bak og 30 graders vinkel på V`en. Skiene skal også kante litt i lufta, mellom 10 og 15 grader.

-  Stilen gir større bæreflate og lengder. Jeg hopper ganske likt som jeg gjorde den gang, men kanter skiene lite, sier Ljøkelsøy etter å ha hoppet inn 155 000 kroner i løpet av de fire hoppukerennene.

Landslagstrener Mika Kojonkoski mener det er en gullkantet norsk tropp som reiser til Kulm.

Avgjøres på trening

-  Alle de norske løperne er mer flygere enn hoppere. I Kulm har vi gullsjanser, både individuelt og i lagkonkurransen. Vi reiser med seks løpere, men bare fem får delta i det individuelle rennet, sier Kojonkoski.

Foruten Roar Ljøkelsøy, Bjørn Einar Romøren og Lars Bystøl består VM-laget i Østerrike av Henning Stensrud, Sigurd Pettersen og Tommy Ingebrigtsen.

-  Hvem som får hoppe i VM avgjøres etter treningen i Kulm, sier Kojonkoski til Dagbladet.

-  Kjempekult

Foruten Ljøkelsøy, er Bjørn Einar Romøren et stort norsk VM-håp. I går ble han nummer fem, etter å ha havarert i prøveomgangen hvor han landet på 87,5 meter.

-  For at underholdningen skulle bli størst mulig, trakk jeg opp skiene i lufta. Selve rennet var kjempekult, akkurat som i Innsbruck (ble nummer tre). Endelig har jeg fått tilbake følelsen, sier Romøren til Dagbladet.

I kveld skal han på Idrettsgallaen i Hamar for å dele ut priser, og kanskje også bli hyllet selv? -  Jeg håper jo det, sier 24-åringen med verdens lengste skihopp: 239 meter i Planica.

SIKTER MOT STJERNENE: Roar Ljøkelsøy ble nummer tre i avslutningsrennet.