- Jeg er bekymret for Petter i kamp med svenskene

Dæhlie advarer gullkåte nordmenn.

NØKTERN OPTIMIST: Bjørn Dæhlie håper og tror Petter Northug tar gull i VM,  men fikk seg en tankevekker etter svenskenes maktdemonstrasjon i Drammen i helga. - Jeg tror dette blir mye tøffere enn mange tror, sier han til Dagbladet.
NØKTERN OPTIMIST: Bjørn Dæhlie håper og tror Petter Northug tar gull i VM, men fikk seg en tankevekker etter svenskenes maktdemonstrasjon i Drammen i helga. - Jeg tror dette blir mye tøffere enn mange tror, sier han til Dagbladet.Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Dagbladet har tippet åtte norske gull. VG og SVTs langrennskommentator Jonas Karlsson har spådd ni.

På damesida er det nærmest opplest og vedtatt at Marit Bjørgen gjør tilnærmet reint bord, mens det på herresida er enorme forventninger til en Petter Northug som har til gode å vinne denne sesongen. 

Bjørn Dæhlie vet av erfaring hvordan det er å bære nasjonens håp på sine skuldre. Og han håper Northug liker det bedre enn det han selv gjorde.

- Jeg var nervøs, rett og slett. Jeg syntes det var tungt. Men Petter takler det nok bra. Han har jo opplevd dette før, sier Dæhlie til Dagbladet.

- Fryktinngytende sterke
Samtidig fikk han en tankevekker da han så den svenske maktdemonstrasjonen i Konnerud i helga. Lørdag var Daniel Rickardsson i en egen klasse på 15-kilometeren, og vant med halvminuttet foran Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug. Dagen etter var Emil Jönsson utilnærmelig på sprinten og holdt lekestue med blant andre Petter Northug.

Petter selv beroliget med at formen hans var langt bedre enn han trodde den skulle være så kort tid etter høydeoppholdet i Seiser Alm. Og la til for sikkerhets skyld:

- Jeg er i enda bedre form nå enn jeg var før OL i Vancouver.

Og da endte det som kjent lykkelig, etter en tung start på mesterskapet. 

25-åringen varslet i helga at formen er enda råere nå enn den var foran OL i Vancouver i fjor - og det endte som kjent lykkelig etter en tøff start på mesterskapet.

Dæhlie er ikke like avslappet.

- Jeg tror dette blir mye tøffere enn mange tror. På herresida skal vi kjempe ganske så tøft med flere andre nasjoner, sier han.

På spørsmål om hvem av de norske gutta han tror mest på i morgendagens sprint, svarer Dæhlie slik:

- Der har vi gode muligheter. Jeg er litt mer bekymret for Petter i kamp mot svensker og noen andre løpere. Jeg synes svenskene så fryktinngytende sterke ut i Drammen. Det så ut som Rickardsson gikk fint og lett på ski. Han minnet om en Alsgaard i godform: Det så ikke ut som det gikk så fort, men det gjorde det virkelig. Vinner du med et halvt minutt gjør du noe riktig, sier han.

- Mye av det samme presset
En spørreundersøkelse i Dagbladet har vist at folket er store optimister både på Northug og Norge sine vegne i VM: Sju av ti nordmenn tror Northug tar minst ett gull.

- Var presset på deg like stort da du var på topp som det er på Northug nå?

- Det er mye av det samme. Han legger det tilsynelatende bak seg uten å dvele så mye ved det,  men han tenker nok litt på det før han sovner. Jeg er litt spent på guttene våre, og på formen til svenskene. Jeg synes de traff fantastisk i OL og husker jeg tenkte: «Fy søren, det er godt gjort å treffe så godt med formen når det gjelder som mest». Det jeg så på Konnerud i helga kan tyde på at de treffer igjen.

- Tror du Northug tar gull?

- Det håper jeg virkelig. Jeg tror han gjør det også, sier Dæhlie.

SISTE FINPUSS: Disse gutta skal gi Norge en pangstart på VM i morgendagens sprint. Fra venstre. Eirik Brandsdal, Petter Northug, Ola Vigen Hattestad, Øystein Pettersen og Anders Gløersen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SISTE FINPUSS: Disse gutta skal gi Norge en pangstart på VM i morgendagens sprint. Fra venstre. Eirik Brandsdal, Petter Northug, Ola Vigen Hattestad, Øystein Pettersen og Anders Gløersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer