VERDENSENER: Sjakkgeniet Magnus Carlsen er en verdensener proppfull av selvtillit etter å ha vunnet Grand Slam-turneringen i Bazna, Romania.Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
VERDENSENER: Sjakkgeniet Magnus Carlsen er en verdensener proppfull av selvtillit etter å ha vunnet Grand Slam-turneringen i Bazna, Romania.Foto: Jon-Michael Josefsen / ScanpixVis mer

- Jeg er best i verden

Magnus Carlsen er ikke i tvil. Han er best i verden og hadde vunnet en VM-kamp i dag.

||| (Dagbladet): Magnus Carlsen (19) fullførte i dag Grand Slam-turneringen i Bazna, Romania, med ny seier. Dermed står 19-åringen fra Lommedalen med fem strake turneringsseire.

- Det startet litt forsiktig med tre remiser, jeg vet ikke om jeg var rusten etter å ikke ha spilt på en stund, men så løsnet det med fire seire på rad. Det sikret nærmest turneringsseiren, sier Magnus til Dagbladet.

- Tok en sjans Det var i det fjerde partiet det snudde for Magnus, da han sjokkerte med en kongegambit-åpning. En sjanse få andre spillere i verdenstoppen hadde vært villig til å ta.

- Jeg hadde forberedt meg en del på forhånd og funnet noen nye ideer. I tillegg var jeg ikke fornøyd med starten på turneringen. Da tenkte jeg å ta en sjanse for å snu trenden.

Åpningen var den mest populære på 1800-tallet og spilles knapt i internasjonal toppsjakk lengre.

- Jeg har mye å tape på å spille en slik åpning. Hvis det ikke går bra, så ser det dumt ut. Men jeg tenkte ikke noe på det. Jeg gjorde et valg, så spilte jeg bare partiet og så hvordan det gikk, sier en selvsikker verdensener, vel vitende om at Yue Wang ble så overrasket at han tilslutt knakk under tidspresset.

- Kan spille alt Magnus Carlsen er svært populær blant sjakkinteresserte, nettopp for sin evne til å ta sjanser og overraske. Han innrømmer at han nok tenker mindre på nederlag enn konkurrentene.

- Ja, jeg er nok mindre redd for å tape og litt mer kompromissløss enn en del andre. Samtidig prøver jeg å ikke vippe over og bli for eksperimentell.

Fordelen med å variere spillet, er at motstanderen ikke kan forberede seg på alt Carlsen kan trekke opp av hatten.

- Det er en veldig fordel å kunne vise motstanderne sine at man kan spille alle mulige stillinger og forskjellige åpninger. Selv om jeg har samarbeidet med Garri Kasparkov, så er nok Anand og Karpov fortsatt grundigere i åpningsforberedelsene.

Men det hjelper lite når Magnus som regel drar i land seiren i jevne partier. Hans evne til å vippe jevne posisjoner i sin favør er nærmest utrolig.

- Det handler om å sette press på motstanderne og unngå feil. Man sier indirekte til motstanderen: Jeg skal gjøre 50 gode trekk, så er det opp til deg å gjøre det samme for å oppnå remis. I tillegg prøver jeg alltid å komplisere spillet, for å presse fram feil hos motstanderne, forklarer Carlsen.

- Jeg er best Liveratingen til 19-åringen er nå oppe i historiske 2826,1. Kun én spiller har oppnådd høyere rating noen sinne, læremester Garri Kasparov.

- For meg er det veldig greit. Ratingen gir meg en bekreftelse på at jeg i turneringsspill er den beste i verden akkurat nå. Når forspranget er såpass stort ned til nestemann, så er det helt klart at motstanderne må bevise noe og ikke jeg.

- Du føler ikke presset med at det er du som er ranket som nummer én og må forsvare posisjonen?

- Jeg føler jeg har bevist i ganske mange turneringer at jeg kan holde et høyt nivå. Jeg har selvtilliten inne og vet jeg spiller bra, så da antar jeg at det blir vanskeligere for dem jeg møter. Jeg velger heller å se det på den måten enn at jeg har noe å bevise.

Magnus Carlsen ser nå framover mot de neste turneringene og spesielt sjakk-OL i Sibir i høst. Sjakkinteressen - eller interessen rundt sjakkgeniet Magnus - vokser stadig i Norge. Neste tittelkamp er i 2011, men det er ennå usikkert hvordan man skal bestemme hvem som skal møte verdensmester Anand.

- Jeg føler at nivået mitt er så høyt at jeg hadde vunnet en tittelkamp nå, sier Magnus Carlsen til Dagbladet.

Les Sjakkfantomets blogg om Magnus´innsats i Bazna og analyser av det siste partiet.