-  Jeg er blitt en gammel mann

Helsa og kroppen krangler, men Lasse Kjus (34) tyner ut siste rest for å avslutte karrieren med suksess i Torino-OL.

WANAKA (Dagbladet): Superveteranen har slitt med skader og sykdom i store deler av sine 15 år i verdenseliten, og kjenner nå prisen i form av en sliten kropp som egentlig ikke har noe i olympiske leker å gjøre.

Men Kjuser\'n har et stort ønske om å avslutte en lang suksessrik karriere med å plusse på sine 16 medaljer i VM- og OL-sammenheng.

OL i Torino i februar var akkurat den gulrota Kjuser\'n trengte for å brette opp ermene en siste sesong.

-  Det er ekstremt gøy å vinne medaljer i mesterskap, og til OL reiser jeg for å gjøre det. Medaljer er det eneste som teller, selv om det er en målsetting som er vanskelig å innfri. Klarer jeg det ikke, vil det bli en stor skuffelse, sier Lasse Kjus til Dagbladet.

Krampe i benken

Men veien fram til Torino koster krefter og mye smerte. Under alpinlandslagets treningssamling her i New Zealand har han slitt med smerter i ryggen, og han trener mye alene under styrkeøktene på helsestudio:

Mens Kjetil André Aamodt og de yngre gutta på laget gjør knebøy med stang, holder Kjuser\'n til for seg sjøl på et apparat hvor han får kontrollert belastning på lårene. Og da gutta hadde en konkurranse om å klare mest i benkpress, måtte Kjus gi seg tidlig med krampe i det venstre låret.

På slutten av øktene ligger han strakt ut på gulvet i helsestudioet og får intensiv behandling av landslagets sjeffysioterapeut Trond Reginiussen - som knar og strekker på Kjuser\'n til den store gullmedaljen.

-  Du kjenner at karrieren snart er over?-  He, he, ja. Kroppen og helsa tåler ikke dette kjøret lenger. Jeg kjenner at jeg er blitt en gammel mann, smiler Lasse Kjus.

-  Blir dratt med

Humøret er det derimot ingen ting å utsette på. Han koser seg på treningene, smiler og ler og fleiper med lagkameratene. De norske kvinnelige alpinistene får også sin dose med Kjus-humor: Trine Bakke Rognmo måtte virkelig sette opp farten da Kjuser\'n skrudde opp tempoet på tredemølla hun løp på ...

Tross kroppens vegring mot tøffe treningsdoser har Lasse lagt bak seg en bra treningssommer. Det gir han kompisene på laget mye av æren for.

-  Det er bra spirit og drive i laget. Det gjør at jeg blir dratt litt med. Vi har det veldig morsomt sammen, sier Lasse Kjus.

Landslagets barmarkstrener Jan Wojtazcek (31) har sydd sammen et eget treningsopplegg til Lasse, som tar hensyn til at han sliter med stiv rygg. -  Lasse kan ikke trene like hardt som før, de mengdene han hadde tidligere var helt syke. Nå gjør han det han kan og kroppen tåler, sier han til Dagbladet.

-  Sterkere person

Kjus har flere ganger de siste sesongene vurdert å legge opp. Faktisk er han litt overrasket over at han fortsatt er med i dette gamet.

-  Ja, jeg overrasket over at jeg har satset de to siste åra. Men det er jo et flott liv, da. Å kunne jobbe hardt for noe på denne måten, og måle seg direkte opp mot de beste. Det kicket man får når man vinner, er helt ekstraordinært.

-  Dessuten har dette livet gitt meg mye som menneske. Idretten og suksessen har gjort meg til en sterkere person, og har lært meg å mestre andre ting i hverdagslige situasjoner som jeg ikke trodde jeg ville klare. Som yngre så jeg aldri meg selv som noen verdensmester. Jeg var bare gutten i gata, som trivdes med å stå på ski.

Kjører alt

Selv om Kjus går inn i historien som en av verdens beste alpinister, vil han selv også huske alle nedturene.

-  Det blir jo sinnssykt mange skuffelser i forhold til gleder. Det er de som er tunge å bære. Men nettopp at det er så vanskelig å vinne er også det som gjør dette interessant, sier Lasse Kjus.

Etter fjorårets skuffende sesong vurderte han å kutte ut super-G og utfor. Den tanken har han lagt vekk. Den overraskende utforseieren i sist sesongs verdenscupavslutning i sveitsiske Lenzerheide var den oppturen han trengte for å satse fullt også i fartsdisiplinene.

-  Jeg har alltid vært allrounder, og det er vanskelig å endre på det. Derfor er jeg keen på å kjøre alle disipliner. Det er det jeg trener for, sier Lasse Kjus.

Ny hverdag

Uansett resultat i OL står Kjuser\'n på at beslutningen om at det er slutt etter denne sesongen er endelig. Nok er nok.

-  Jeg skal ha et liv etter alpinkarrieren også, og jeg har vært med i så mange år at det er på tide å trekke seg tilbake og trappe ned. Jeg har levert mitt. Det koster for mye å holde seg på et høyt nivå.

-  Hva er planene for livet etter alpint?-  Først skal jeg gå igjennom den prosessen det er å legge opp. Jeg må forstå hva slags ny hverdag det blir, sier Kjus.

-  Når jeg har funnet ut det, vil det være enklere å gjøre noen valg i forhold til hvilken retning livet skal ta videre. Jeg kommer nok til å involvere meg mer i klesmerket mitt. Men om det blir det jeg skal bruke mest tid på vet jeg ikke ennå.

SER LYSET: Den norske alpingjengen har funnet snøen på treningsleir på New Zealand. - Vi har det veldig morsomt sammen, sier Lasse Kjus. - Til OL reiser jeg for å vinne medaljer.
b> PRESSER SEG: Veien til Torino koster mye smerte for Lasse Kjus. Kroppen er mørbanket etter 15 år i verdenseliten.
FULL FART: - Dette livet har gitt meg mye som menneske. Idretten og suksessen har gjort meg til en sterkere person, sier Kjus.
SWINGER SEG: Kjus får tid til et slag golf under treningsleiren i New Zealand. Han synes han har et flott liv, til tross for at det ikke alltid har vært en dans på roser.