FØLTE SEG RÅ: Nå gjenstår bare femmila for Petter Northug i OL. Der må han ta medalje for å hindre en fiasko av et mesterskap. Northug står så langt med to fjerdeplasser som best i Sotsji. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ Dagbladet
FØLTE SEG RÅ: Nå gjenstår bare femmila for Petter Northug i OL. Der må han ta medalje for å hindre en fiasko av et mesterskap. Northug står så langt med to fjerdeplasser som best i Sotsji. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ DagbladetVis mer

- Jeg er blitt en skiklovn

Petter Northug har gått av som skikonge.

SOTSJI (Dagbladet): Petter Northug var selvfølgelig skuffa over nok en fjerdeplass på teamsprinten, men så ikke helt svart på situasjonen etter løpet.

- Jeg føler meg i bra form nå, jeg kjente i dag, og kjente på stafetten også, at jeg klarer å gå veldig avslappet i felt og i motbakker uten at det koster for mye, sier Northug.

Og i dag følte han også at han var den råeste av dem som gikk ankeretappen i finalen.

- Jeg følte jeg hadde et gir i diagonalgang i dag som jeg følte ikke resten hadde, så jeg hadde håpet at jeg skulle være på bakskiene til dem foran ut på sisteetappen. Da kunne jeg angrepet i siste bakken, sier han, men konstaterer samtidig at det ikke ble helt slik han hadde tenkt seg.

- Jeg kryssa fingrene for at Ola skulle være med inn, da kunne det blitt spennende.

Ingen feiring
De drøye ti sekundene Ola Vigen Hattestad tapte i den siste motbakken opp til stadion ble for kostbare, og til tross for det dramatiske fallet til tyskeren Tim Tscharnke før innspurten, og den påfølgende tyske protesten, forble Norge på en fjerdeplass. 

- Ja, det blir ikke noen feiring av det her, nei, sier Northug, som også mente at dersom finnene hadde blitt disket, måtte Norge ha gitt eventuelle bronsemedaljer til Tyskland.

Fordi det var dem som fortjente dem.

Abdikasjonen
På spørsmål om hva skikongen mente om at Kong Harald, som var på plass på tribunen i Sotsji, ikke visste hvem skikongen Petter Northug var, svarte Petter i kjent selvironisk stil.

- Det sier jo litt om det som har skjedd tidligere her.

- Har du abdisert?

- Tydeligvis, jeg er blitt en skiklovn, sa Northug til Dagbladet.

Og også i dag var det flust av svenske journalister som ville vite hvordan det var for Petter å tape for svenskene nok en gang. Skadefryden over Northugs fall er stor over kjølen. 

- Det som er det positive er at jeg gleder mange. Jeg får håpe jeg ikke gleder de samme på søndag, sier Northug.

Søndag går den siste og avsluttende langrennsøvelsen for menn i OL. Da er det den tradisjonelle femmila, som i år er en fellesstart i fristil.