- Jeg er en 34 år gammel NBA-spiller. Jeg er svart. Og jeg er homofil.

NBA-stjerne står fram.

 MÅTTE TA ET VALG:  Jason Collins (t.h.) trodde livet skulle rase sammen om han sto fram som homofil. FOTO: REUTERS/Tami Chappell
MÅTTE TA ET VALG: Jason Collins (t.h.) trodde livet skulle rase sammen om han sto fram som homofil. FOTO: REUTERS/Tami ChappellVis mer

(Dagbladet): Jason Collins sto i dag fram som homofil, ifølge Sports Illustrated. Med det blir han den første aktive stjernen som kommer ut av skapet i en stor, amerikansk idrett.

- Jeg ønsket ikke å bli den første spilleren i en stor amerikansk lagsport som sto fram som homofil. Men siden jeg ble det, er jeg klar for det som kommer, sier 34-åringen.

Collins fryktet lenge å stå fram:

- Jeg har gått gjennom år med ulykkelighet og gått til det ekstreme for å holde det hemmelig. Det har tatt enormt mye energi å holde en så stor hemmelighet for seg selv. Jeg var sikker på at livet mitt ville falle sammen hvis noen visste det, sier han, sier Collins.

Måtte tenke annerledes Det var under NBA-lockouten i 2011 at stjernespilleren bestemte seg for å vise verden hvem han egentlig var. Collins fikk tid til å tenke seg godt om under basket-pausen.

- Det tvang meg til å konfrontere meg selv med hvem jeg egentlig var og hva jeg virkelig ønsket, forteller Collins til magasinet.

Han gikk først til sin tante, og støtten han fikk av henne gjorde at han tok til mot.

- Jeg har visst at du var homofil i flere år, sa hun til meg. Fra det øyeblikket var jeg komfortabel med meg selv. I hennes nærvær greide jeg for første gang å være meg seg, forteller Collins.

Får støtte av stjerne I saken forteller Collins at han har prøvd å leve "normalt". Han har datet jenter og vært forlovet. Grunnen var at basketspilleren trodde han måtte leve på en spesiell måte.

- Jeg fortsatte å si til meg selv at himmelen var rød, selv om jeg alltid visste at den var blå, sier han metaforisk.

John Amaechi, som sto fram som homofil etter han la opp som basketballspiller i NBA, var kjapt ute og ga noen velmente ord til Jason Collins.

- Gratulerer Jason. Miljøet  kunne ikke håpe på en mer veltalende og positiv rollemodell, skriver han på Twitter.

Collins sier at han ønsker å fortsette idrettskarrieren. Han får støtte fra tidligere president Bill Clinton. Clintons datter Chelsea er en tidligere klassekamerat av Jason Collins.

- Hans offentliggjøring er viktig for amerikansk sport og for historien. Han vil bare være den han er slik vi alle ønsker. Jeg håper alle gir ham den respekten han fortjener, sier Clinton til Usatoday.