-Jeg er en blå mann

- Blått er kaldt og jeg er kald, rolig og behersket, sier John Carew. - Skal du lykkes som fotballspiller, må du være avbalansert og vite hva du gjør. Og derfor brukte jeg 42 timer i løpet av tre skoleuker på et sjølportrett hvor ansiktet mitt er blått. Når jeg får satt meg i Trondheim skal jeg begynne å male igjen.

I går var hobbykunstneren John Carew på familiebesøk hjemme på Lørenskog. I kveld spiller yrkesball-mannen semifinale mot Tromsø på Lerkendal. Og akkurat nå - og etter den store oppturen som startet så mesterlig mot Boavista for halvannen uke siden - er han fotballblåere enn noen gang.

Fordi det stemmer.

- Jeg vet ikke hvorfor det plutselig kom, det er nok bare sånn som skjer, men her og nå er jeg veldig sikker på meg sjøl, sier Store-John .

Du lurer kanskje på adjektiv-bruken. Med god grunn. Men herfra til pensjonsalderen vil John Carew aldri mer hete Lille-John i Dagbladet. For med 95 kilo på vekta, 20 år i passet og to ganger 10 på Akersgatas spillerbørser har talentet som gikk fra Lørenskog til Vålerenga vokst seg stor.

Også det er bare sånn som skjer.

Føler seg som sjef

- For å sette det på spissen så går jeg rundt og føler at jeg er sjefen når jeg kommer ut på en fotballbane, sier John Carew. - Det er en veldig god og nødvendig følelse. For du kan ikke tvile - sjøl ikke 10 prosent. Nøling fører til misser og da går det galt.

Da John Carew var i Vålerenga, var livet farlig beskyttende. Gutten ble snakket og gjort så stor at han faktisk begynte å tro på det han hørte. Men på Lerkendal, hvor munnkurv er uhørt og dørene ikke har hengsler, har han funnet ro med seg sjøl og omgivelsene.

Og: Han har sluttet å bry seg om Nils Arne Eggens koleriske anfall.

Sånn er Nils

- Jeg tenkte på det da jeg dro dit, sier Store-John. - Jeg hadde jo sett Eggen på TV og lest om ham i avisene. Og da vi snakket sammen for første gang fortalte han meg at han kunne være en drittsekk, men at utbruddene som kom ikke var personlige eller vondt ment.

- Sånn er Nils, det er jeg glad for og det takler jeg uten problemer.

Måtte vekk fra Oslo

Men hva skjedde? Hvordan forandret John Carew seg fra å være en anspent og nesten ikke-målscorende Vålerenga-spiss, til en stadig mer lagspillende og supereffektiv Rushfeldt-erstatter? Og hvorfor? Det kan da ikke bare ha med RBK-effekten å gjøre?

- Jo, sier Store-John. - At jeg valgte Rosenborg og ikke lot meg friste av alle de pengene Rune Hauge og Strasbourg ringte meg om rett før overgangen var klar (25 millioner på fem år), er det smarteste jeg har gjort i hele mitt liv. For jeg måtte vekk fra Vålerenga - det var så mye kaos og styr der at det bare ble verre og verre for meg å bo i Oslo.

Og: - Da jeg kom til Trondheim, sjøl om jeg må innrømme at jeg tenkte på alle de pengene jeg sa nei til, skjønte jeg at dette ville gå bra.

Bedre uten munnkurv

Fordi: - Jeg fikk beskjed om å være meg sjøl. Og at det var naturlig med media i nære omgivelser. Og så snakket Nils og Rune (Bratseth) om at det er laget og ikke enkeltspillere som betyr noe. Og at man kan si sine meninger uten å være redd for det.

- Var det et problem i Vålerenga?

- La meg si det sånn: Jeg føler at det kan være et problem i mange klubber. I Rosenborg er det derimot nødvendig og helt vanlig. Det nytter ikke å være hårsår i et sånt miljø, men også det har gått fint.

- I Trondheim kan jeg være en helt vanlig gutt - eller mann om du vil, sier John Carew.

Eggen vil ha kunst

- Har noen sagt de vil kjøpe bildene dine?

- Det blå sjølportrettet har Nordbrekken (VIF-formann) og Spetalen (investor) spurt meg om. Men jeg vet ikke jeg - det er jo mitt. Men hvis jeg selger det så skal jeg ha godt betalt for det. De gutta der har jo så mye penger at de må betale skikkelig.

I kveld skal Lerkendals publikum betales med Rosenborg-seier. Men ikke nødvendigvis med Carew-scoringer.

- Jeg håper ikke forventningene er for store, sier Carew. - Det finnes jo ingen garantier i fotball. Men jeg er veldig tent på denne kampen - en cupfinale er svære greier for en gutt som meg. Og slik føler jeg resten av laget tenker også.

- Vi skal til Ullevaal, sier den blå mannen.

<B>KUNSTNEREN: </B>-Det er veldig viktig for NIls at vi som spiller i Rosenborg gjør mer enn bare å spille fotball, sier John Carew.