LEGGER OPP. Vibeke Skofterud fortalte i dag at hun gir seg som langrennsløper.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
LEGGER OPP. Vibeke Skofterud fortalte i dag at hun gir seg som langrennsløper. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Jeg er en ekstrem person på min måte

Vibeke Skofterud forteller.

(Dagbladet): Vibeke Skofterud (35) offentliggjorde i dag at hun gir seg som langrennsløper.

- Det var veldig deilig å få fortalt dette, sier Skofterud til Dagbladet i kveld.

Skofterud kan se tilbake på OL-gull i Vancouver i 2010 og to VM-gull fra 2005 og 2010. Alle i stafett.

De siste sesongene har vært preget av skader og en vond kropp.

OL-GULL: Marit Bjørgen (f.h.),  Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Vibeke Skofterud etter stafettgullet i Vancouver i 2010.   Foto:  ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
OL-GULL: Marit Bjørgen (f.h.), Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Vibeke Skofterud etter stafettgullet i Vancouver i 2010. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

- Denne dagen ble veldig annerledes enn jeg hadde sett for meg. Det har vært mye styr. Men samtidig «hyggelig styr». Det er deilig at ting endelig er over. Dette er noe jeg har tenkt på lenge. Mine nærmeste har visst om det en stund, men jeg har trent og holdt kroppen vedlike. Mange har kanskje stusset over ting jeg har gjort i det siste, så derfor er det godt å få sagt at nå er det over, sier Skofterud.

- Hvilke ting tenker du på?

- Jeg har jo blant annet vært med i programmene «71 grader nord» og «Råskap». Det er noe som det er umulig kunne gjort dersom jeg skulle satset for fullt på en langrennskarriere, sier 35-åringen, som også er en del av neste sesong av «Mesternes mester».

- Hvordan opplevde du de siste skisesongene?

VM 2011: Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen etter VM-gullet på stafett i Holmenkollen.
  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VM 2011: Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen etter VM-gullet på stafett i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Jeg gjorde alt for å komme tilbake til et toppnivå. Jeg gjorde alt jeg kunne og det var ikke lett. Det har hele tida ligget en brems der... Det var så mye å håndtere. Jeg har hatt mange skader, og alt har vært vondt. Det er nesten umulig å komme tilbake når absolutt hele kroppen får vondt, forteller hun.

- Ikke A4 Skofterud skal nå jobbe med TV-oppdrag og skikurs for unge. Langrennsprofilen har aldri vært redd for å by på seg selv. Blant annet gjennom TV 2-programmet «Det er lov å være blid med Else» tidligere i år, der Skofterud klinte med programleder Else Kåss Furuseth. I 2012 stilte hun opp - bare iført truse og kroppsmaling - i VG. Samme år publiserte Skofterud et lettkledd bilde av seg selv og lagvenninne Kristin Størmer Steira der de tok avstand fra doping.

- Er du en skiløper som har likt å skille deg ut fra mengden?

- Jeg går ikke inn for å skille meg ut, men alle må få lov til å være seg selv. Det er det unike. Vi må ikke havne i en A4-boks. Jeg er en ekstrem person på min måte. Du må nesten spørre de andre jentene på landslaget om de mener jeg skiller meg ut, sier Skofterud med et smil.

- Det jeg har stilt opp på har vært uskyldig. Bildet (med Steira fra Italia) var et veldig ufarlig bilde. Vi viste at vi var hundre prosent rene i en tid der det var mye spekulasjoner rundt langrennsmiljøet. Det var humoristisk ment og vi tenkte at det passet greit på det tidspunktet, sier Skofterud.

Oppturer - Ville du gjort noe annerledes i løpet av karrieren?

GULL I 2005: Hilde Gjermundshaug Pedersen (f.v.), Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira tok gull i Oberstdorf 2005. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
GULL I 2005: Hilde Gjermundshaug Pedersen (f.v.), Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira tok gull i Oberstdorf 2005. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

- Jeg prøver å ikke tenke så mye tilbake. Jeg føler jeg har lært mye av det å være toppidrettsutøver. Det har vært mye samhold. Alle har lyst til å lære av hverandre. Det har vært viktig, sier 35-åringen.

- Angrer du på noe?

- Ikke noe spesielt som jeg kommer på nå, sier hun.

- Hva er høydepunktet ditt?


- Det største jeg sitter igjen med opplevelsesmessig er rennene i Holmenkollen. Stafetten og 3-mila der. Prestasjonsmessig er det nok OL i Vancouver fordi jeg gjorde hele jobben alene da jeg gikk utenfor landslaget. Samtidig var det stort å vinne Vasaloppet i 2012, sier Skofterud.