- Jeg er en kald fisk

SAARBRØCKEN (Dagbladet): Norge- Østerrike 24-18. Fra ingenting kom den ukjente målvakten Jeanette Nilsen (25) inn og reddet Marit Breivik og lagvenninnene fra et flaut VM-farvel i går. - Jeg har ganske høy sjøltillit, sier Gjerpen-jenta.

Da Heidi Tjugum, «overtent og forvirra» som hun sjøl sa det, mislykkes totalt _ kommanderte landslagssjef Marit Breivik andrekeeper Jeanette Nilsen opp fra benken og ut mellom stengene etter 23 minutter.

Det var et av Breiviks klokeste valg i løpet av den første VM-uka. Hos resten av jentene lå nervene i tjukke lag. For Nilsen var det bare gøy.

- De andre virket overtente, sier hun.

- Men jeg liker utfordringer, legger hun til.

Fra og med Nilsens inntreden sluttet den østerrikske ledelsen og vokse. Norge snudde fadesen til jubel _ og midt i gleden sto Jeanette Nilsen. Og smilte. Bredere og bredere.

- Min største kamp på landslaget, sier hun.

Takker Kjerstin

I andre omgang reddet hun tre straffekast og plukket distanseskudd og kantforsøk i selvfølgelig verdensklasse. Hun har gått en lang vei til toppen.

Allerede i 1991 som 19-åring debuterte hun på landslaget under Sven-Tore Jacobsen. Det ble bare fire kamper. Så var det slutt. Ikke før Marit Breivik ringte og innbød til nytt forsøk i fjor høst, trodde Jeanette på nye muligheter.

Sjøl gir hun en stor del av æren til tidligere landslagsmålvakt Kjerstin Andersen, som har hatt ansvaret for keeperne i Gjerpen i tre år.

- Jeg ringer henne i kveld. Hun er så fin å prate med. Og keepere trenger noen å prate med _ særlig etter å sluppet inn mål som for alle andre ser ut som tabber.

Men i går handlet det ikke om tabber. Bare redninger Kjerstin Andersen kan rose eleven i taket for.

Stolt Tjugum

Heidi Tjugum var tydelig ute av balanse i går, og innså det sjøl. Derfor satte hun seg på benken og hoiet og skreik etterhvert som Nilsen stengte buret.

- Jeg er stolt av Jeanette i dag. Hun har gått en lang vei. Nå må jeg passe meg så hun ikke blir førstekeeper, sier Heidi.

Som typer er de ulike. Tjugum med klisterhjerne og istand til å huske samtlige skudd i flere år gamle kamper.

- Jeg er elendig til å huske resultat, sier Jeanette.

Og mens Heidi siden hun flyttet til Danmark har blitt en sosial jente, innrømmer Jeanette at hun kan trives aleine.

- Vi er 15 jenter i troppen. En måtte ligge på enerom. Jeg meldte meg frivillig, sier hun.

Et annet eksempel: Under pressetreffet på Lillehammer i november hadde de norske jentene bestemt seg for å røpe at de gikk for VM-gull. Problemet var å finne ut hvem som skulle ta ordet blant garvede pressefolk.

- Jeg meldte meg frivilig da også, sier Jeanette.

Har funnet roen

Mens resten av jentene gikk i garderoben i pausen etter kanskje Norges dårligste håndballomgang noensinne, trasket Jeanette rundt på banen og lekte med ballen.

- Jeg trodde hele tiden vi kunne vinne, sier hun.

Derfor trengte hun ikke pausepraten for å heve sjøltilliten. Den har hun fra før.

- Ja, jeg har ganske brukbar sjøltillit, gliser hun.

- Det har ikke gått innpå deg at norske eksperter mener at bare Heidi Tjugum duger av keeperne i VM-troppen.

- Det bryr jeg meg ikke om i det hele tatt. Slike uttalelser betyr bare at de ikke har peiling på hva de snakker om, sier Jeanette Nilsen.

<B>JUBELKAMP:</B> Så glad ble vår nye superkeeper, Jeanette Nilsen, etter seier'n over Østerrike. Hun hadde god grunn til å ta av fra parketten.
<B>Jeanette Nilsen</B>