Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Jeg er en luksus- spiller

Tonje Larsens (30) knær var så skakkkjørte at de nesten stanset karrieren hennes. En ny spillestil og et skreddersydd treningsprogram har forandret alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO SPEKTRUM (Dagbladet): -  Jeg er blitt en luksusspiller. Nå spiller jeg jo nesten bare kampene, sier Tonje Larsen til Dagbladet og smiler godt.

Det ser uansett ut til å holde i massevis. I går var hun finalens gigant da Larvik vant cupfinalen for fjerde gang på rad - men denne gangen snublet de nesten. Seks minutter før slutt ledet Larvik med betryggende seks mål. Alle trodde jobben var gjort - inkludert Tonje Larsen - som byttet ut seg selv for å se sluttminuttene i ro og fred. To minutter senere hadde Byåsen nesten spist opp forspranget, og med trønderne to mål bak ble Tonje sendt utpå igjen for å ordne opp. Der og da var kampen punktert. Til slutt vant Larvik 21- 18.

Rutine og råskap

-  Det ble litt nervøst, men det hjalp å ha spilt såpass mange finaler før. Er det ikke niende gang jeg er her da? spør hun Dagbladet.

Og der har du forskjellen på Larvik og Byåsen i går. Rutinen til Tonje Larsen og råskapen til keeper Lene Rantala var uvurderlig da det stormet som verst. Mens Rantala reddet hele 17 av 38 skudd, var Larsen sjef i forsvaret og banket inn fire mål bak Kjersti Beck.

Men bare én gang gikk hun i været for å skyte. Her er forklaringen:

-  Jeg har måttet legge opp til en ny spillestil. Det verste jeg kan gjøre mot knærna mine er hoppskudd, og derfor gjorde det bare én gang. Nå skyter jeg nesten bare fra bakken, sier Larsen.

Tidligere sesonger har hun måtte stå over flere kamper på grunn av smertene i knærne. Derfor ga hun seg selv denne sesongen for å se om hun kunne bli frisk. Det er hun blitt - men bare ved hjelp av knallhardt arbeid.

DRONNINGA: Sjefen i Larvik, Tonje Larsen, hever stolt Kongepokalen i Oslo Spektrum etter nok en triumf. -  Det ble litt nervøst, men det hjalp å ha spilt såpass mange finaler før. Er det ikke niende gang jeg er her da? spør hun Dagbladet. foto: Arnt E. Folvik
DRONNINGA: Sjefen i Larvik, Tonje Larsen, hever stolt Kongepokalen i Oslo Spektrum etter nok en triumf. - Det ble litt nervøst, men det hjalp å ha spilt såpass mange finaler før. Er det ikke niende gang jeg er her da? spør hun Dagbladet. foto: Arnt E. Folvik Vis mer

-  Jeg har vært for svak i beina, musklene har ikke gjort jobben sin og senene har fått for stor belastning. Derfor har jeg trent mye knebøy, som har gjort meg mye bedre, sier hun.

I tillegg spiller hun mye mindre håndball enn før. Nå deltar hun bare på tre av fem økter i uka.

-  Jeg står over treningene dagen før og dagen etter vi spiller kamp. Er det ikke slik luksusspillere gjør da, ler Tonje Larsen.

Trener Karl Erik Bøhn er full av beundring for sin kanskje aller viktigste spiller.

-  Tonje er dødelig framover, er verdens beste i forsvar. Hun er en verdensstjerne som jeg håper kan spille håndball i fem- seks år til, sier han.

Ufortjent stort

I likhet med resten av Larvik hadde han det vondt de siste minuttene, da Byåsen satte inn sin forrykende sluttspurt.

-  Det var en lidelse for nervene. Vi fikk et ufortjent stort favorittstempel før kampen, men heldigvis ble vi reddet av godt forsvarsspill og en god keeper.

- Hvordan har det vært å ta over et lag som bare vant?

-  Det er jo egentlig en møkkajobb å ta over et lag med de resultatene. Men med 18 så fantastiske jenter kunne jeg ikke si nei. I så fall hadde jeg vært en klovn, sier Bøhn.

Skuffet Beck

I forkant av finalen hadde Byåsen engasjert Ole Einar Bjørndalens suksess-motivator Øyvind Hammer for å bli kvitt Larvik-spøkelset. Det hadde tydeligvis hjulpet.

-  Vi var nære. Jeg er skuffet over at vi tapte, men målet vårt før denne kampen var bare å få ut vårt beste. Og innsatsen vår var veldig god, sier Byåsens beste - Kjersti Beck.  Tonje Larsen har kontrakt med Larvik ut denne og neste sesong.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!