TRIPPEL GULLGUTT: Emil Hegle Svendsen er sulten på mer etter sine tre VM-gull av tre mulige i Nove Mesto, og utnevner seg selv til en av de største favorittene normaldistansen torsdag. Hviledagene har han stort sett tilbragt under dyna, for å lade opp til resten av mesterskapet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
TRIPPEL GULLGUTT: Emil Hegle Svendsen er sulten på mer etter sine tre VM-gull av tre mulige i Nove Mesto, og utnevner seg selv til en av de største favorittene normaldistansen torsdag. Hviledagene har han stort sett tilbragt under dyna, for å lade opp til resten av mesterskapet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

- Jeg er en sånn type som tar ut akkurat så mye som jeg trenger

13 av Emils 14 siste seirer er vunnet med til sammen 45,7 sekunder.

NOVE MESTO (Dagbladet): Da Emil Hegle Svendsen spurtslo den franske rivalen Martin Fourcade med to tusendeler - eller 2,4 centimeter - på VM-jaktstarten, så var det mange som satt med hjertet i halsen på den spennende spurten.

For Emil Hegle Svendsen var det en seier som bare føyer seg inn i rekken av det som har blitt en påfallende trend:

Særdeles små seiersdifferanser.

3,52 sekunder i snitt Av Hegle Svendsens 31 seirer i karrieren er 13 av hans 14 siste - siden sprinten i Östersund i 4. desember 2010 - blitt vunnet med til sammen 45,7 sekunder.

Eller 3,52 sekunder i snitt, så du får en opplevelse av hvor ørsmå marginer det er snakk om.

Bare «utklassingsseieren» med 23,5 sekunder på en fellesstart i Khanty-Mansiysk 18. mars i fjor bryter opp den bemerkelsesverdige statistikken.

- Oj, er det første Emil Hegle Svendsen sier selv, når Dagbladet presenterer tallene for ham.

- Det sier vel at jeg burde vinne med mer. Jeg må jo ikke gjøre det så spennende hver gang. Men samtidig er jeg en sånn type som tar ut akkurat så mye som jeg trenger, sier han til Dagbladet.

De to tusendelene han vant med sist er faktisk ikke den minste seiersmarginen Emil har vunnet med. På en jaktstart i Fort Kent i USA 12. februar 2011 fikk Hegle Svendsen og nettopp Martin Fourcade offisielt samme tid - men Emil ble dømt foran etter fotofinish.

- Ekstreme kvaliteter Ole Einar Bjørndalen har bedre enn de fleste fått merke Super-Svendsens rå evne til å avgjøre tette dueller til egen fordel.

Bjørndalen har hele åtte andreplasser bak Emil Hegle Svendsen.

I fire av dem har seiersmarginen vært mindre enn fire sekunder — og bare i to av de åtte har det skilt mer enn ti sekunder.

- Emil har ekstreme kvaliteter på avslutningene. Det er det han vinner på. Det er sjelden han vinner med opp mot et minutt, slik jeg kunne tidligere. Men han kan utvikle den egenskapen. Han har det i seg, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Presset øker Etter tre strake VM-gull, så er det selvsagt Emil Hegle Svendsen fokuset er på før normaldistansen (20 kilometer) i Nove Mesto torsdag ettermiddag.

Kan han ta fire av fire?

Og deretter fem av fem (stafetten) og seks av seks (fellesstarten)?

SPAGHETTITÅRN: Tora Berger og skiskytterjentene knuste sine mannlige kolleger i konkurransen om å bygge høyest tårn av spaghetti og marshmallows. Her viser hun fram kunstverket under et pressetreff i dag. Som straff for tapet måtte Emil Hegle Svendsen svare på ti private spørsmål fra Tora Berger i full offentlighet. Foto: Pål Marius Tingve
SPAGHETTITÅRN: Tora Berger og skiskytterjentene knuste sine mannlige kolleger i konkurransen om å bygge høyest tårn av spaghetti og marshmallows. Her viser hun fram kunstverket under et pressetreff i dag. Som straff for tapet måtte Emil Hegle Svendsen svare på ti private spørsmål fra Tora Berger i full offentlighet. Foto: Pål Marius Tingve Vis mer

Kan gutten fra Eventyrveien i Trondheim raske med seg rubb og stubb i dette mesterskapet?

Det eneste som er sikkert er at presset vil øke for hver seier han innkasserer i fortsettelsen i VM.

På 20-kilometeren gir hvert bomskudd ett minutt tillegg i tiden. Men det ble likevel sekundstrid sist Emil Hegle Svendsen vant også i den øvelsen:

7,4 sekunder skilte han og franske Martin Fourcade i Ruhpolding 12. januar 2011.

- Ny gullsjanse Hegle Svendsen forsikrer at de tre innkasserte VM-gullene skal bli noen sovepute for resten av mesterskapet, og gir uttrykk for stor optimisme før det fjerde VM-løpet.

Emils to første seirer kom på normaldistansen (i Pokljuka 13. desember 2007 og VM-gull i Östersund 14. februar 2008). Og legger du til at han også er regjerende olympisk mester på øvelsen, så forstår du hvor optimismen kommer fra.

- Jeg har gode erfaringer fra normalen. Av alle løpene jeg har vunnet, så mener jeg selv at jeg har gjort de beste løpene på den øvelsen, sier Emil Hegle Svendsen.

Og legger til — i forlengelsen av det han nettopp har sagt:

- Det er en ny gullsjanse for meg her i VM det, slik jeg ser det. Jeg har jo vunnet både VM og OL på distansen tidligere, så vi får satse på at jeg fortsetter den gode trenden, sier han og smiler bredt under lua.