- Jeg er en viking, er jeg ikke det?

Henrik Ingebrigtsen viste muskler både før og under semifinalen.

SESONGBESTE: Henrik Ingebrigtsen er klar for finalen på 1500 meter. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/NTB Scanpix
SESONGBESTE: Henrik Ingebrigtsen er klar for finalen på 1500 meter. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/NTB ScanpixVis mer

MOSKVA (Dagbladet): Henrik Ingebrigtsen løp inn til en 5. plass i det andre semifinaleheatet på 1500 meter i VM i kveld, og er klar for finalen etter sesongbeste med tiden 3.36,33. De første fem gikk direkte videre til finalen, sammen med de to beste tidene av de som ikke tok seg videre direkte i de to heatene.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det var derfor jeg kom hit. Jeg hadde et bra løp i forsøket, men beina var bedre i dag. Gjorde et par manøver som jeg er fornøyd med. Etter 200 meter gikk jeg ut og rundt. Det funket veldig bra. Jeg fikk lista med 600 meter igjen, og manøvrerte meg fram og tilbake. Det var bra, sier Ingebrigtsen til NRK.

Allerede før start viste nordmannen frem musklene da navnet hans ble lest opp. Han holdt oppe begge armene og strammet bicepsene.

- Jeg er en viking, er jeg ikke det? sier Ingebrigtsen om poseringen.

Opparbeider seg respekt Det første heatet gikk unna i et bedagelig tempo med vinnertiden 3.43,30 satt av vinneren Asbel Kiprop. Det lå derfor an til at sju utøvere fra det andre heatet ville ta seg videre. NRK-ekspert Vebjørn Rodal kalte det en «gavepakke» til Henrik Ingebrigtsen.

- På oppløpet så jeg at jeg kunne være blant de fem beste og bare gunne på. Jeg visste jo at det egentlig ville holde å være blant de sju, sier Ingebrigtsen etter løpet.

- Jeg kom meg egentlig greit ut på oppløpet i forhold til mange av de andre. Det var flere som slokna litt, sier han.

Henrik Ingebrigtsen pleier å legge seg helt inne ved lista, slik at han må løpe så kort som mulig. Den taktikken brukte nordmannen i kveld også da han la seg inn ved lista etter den første runda. Han ble godt pakket inn og lå midt i et samlet felt ut på den siste runda. Det ble knuffet skikkelig i den siste svingen, men Ingebrigtsen slapp unna og fikk åpningen han håpet på.

- Jeg prøver å opparbeide meg den respekten jeg vil ha i feltet. Når jeg setter på plass de som vil ha posisjonen min i forølsk og semi så vet de at det er nytteløst i finalen, sier Ingebrigtsen.

Videre med nødskrik Ingebrigtsen tok seg videre med et nødskrik i forsøksheatet på 1500 meter. 22-åringen løp inn som nummer seks, den siste automatiske kvalikplassen til dagens semifinale. Han hadde 12. beste tid av de 24 som tok seg videre, og det ble derfor stilt spørsmål om han ville klare å gjenta bragden fra i fjor.

22-åringen ble stjerne nærmest over natta i fjor sommer, da han først ble europamester, og så - sensasjonelt - løp inn til 5. plass under OL i London.

Igjen viste Ingebrigtsen at han er best når det gjelder, og i semifinalen i kveld så det ut til at han hadde full kontroll.

- Kan det bli norsk rekord og medalje i finalen?

- Kanskje det, sier Ingebrigtsen.

Ingen medaljekandidat En personlig bestenotering som ikke når opp til konkurrentene, og svake tider i år (nest dårligst årsbeste av samtlige i semifinalen) gjorde at nordmannen ikke så på seg selv som noen medaljekandidat i VM.

- Jeg er ikke medaljekandidat. Jeg har den nest dårligste tida i år av samtlige. Svaret blir annerledes hvis du hadde spurt «kan du ta medalje?». Hvis jeg ikke hadde trodd selv at jeg kunne ta medalje, så har jeg ikke så mye her å gjøre, sa Ingebrigtsen tidligere i mesterskapet, og la til at det ville vært utrolig om han i det hele tatt kom seg til finalen.

- Kommer jeg til finalen, så er det egentlig sensasjonelt. En nordmann i finalen på 1500 i OL og VM to år etter hverandre. Det tror jeg ikke har skjedd så mange ganger før. At jeg i det hele tatt er her, er ganske unorsk, sa han.

Finalen på 1500 meter går søndag klokken 17.25.