Foto: AFP Photo / Franck Fife
Foto: AFP Photo / Franck FifeVis mer

- Jeg er et fenomen

Ferguson skryter av seg selv i nytt intervju.

PREMIER LEAGUE SØNDAG: Følg Manchester United - Arsenal direkte i livestudio klokka 1700 i morgen!

(Dagbladet): Alex Ferguson har vært Manchester United-manager i over 25 år, og har vunnet 48 troféer i sin 38 år lange karriere som manager.

I et lengre intervju med nettstedet Sabotage Times, gjengitt av The New York Times blir skotten spurt om om han tror noen vil være manager i en og samme klubb like lenge som det han har vært.

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg er et fenomen, svarer Ferguson på spørsmålet.

- Hva har du lært, og hvordan har du forandret det som manager?

- En ting jeg har lært er å delegere. I begynnelsen var jeg involvert i spillerspeidingen, treningene, ungdomsarbeidet, alt. En kan ikke gjøre alt det over tid.

Har myknet Ferguson er kjent for sitt temperement, og det verserer mange historier om hans berømte hårføner. På spørsmål om han har blitt mindre streng de siste åra svarer han:

- Jeg har blitt mykere, uten tvil. Det er flere sårbare mennesker jeg har med å gjøre enn for 25 år siden. De er blitt påvirket av moderne idéer, moderne foreldre, moderne agenter og de blir påvirket av deres eget image til tider. Det er en annerledes verden for meg, og jeg må forandre meg for å tilpasse meg den. På grunn av det  har jeg forandret meg.

Han mener også at fotballen har endret seg drastisk de siste åra:

- Det er en fantastisk bok som heter «Unlimited United» og midt i den er det et bilde av en kamp mellom Manchester United og Leeds der alle spillerne sloss på banen. De river av skjortene på hverandre, og i bakgrunnen sitter fansen der. Helt stille. De bare ser på. I dag henger de over gjerdet og skriker mot bortefansen. Folk oppfører seg annerledes i dag, sier han.

Han setter imidlertid pris på utfordringene som møter ham, og spesielt lagbygging med spillere fra forskjellige kulturer er en utfordring han setter pris på.

- På fredager sitter jeg på hotellet med laget, og ved bordet er det mennesker fra England, Brazil, Polen, Serbia, Bulgaria og Holland. De snakker alle sammen, selv om noen av dem ikke engang snakker engelsk. De kommuniserer veldig bra, og jeg synes det er fantastisk å integrere de forskjellige kulturene, de forskjellige personalitetene og se hvor forskjellige de ser på livet. For eksempel: Vi har et problem med brasilianerne, fordi de spiser sent. Det er et mareritt. De legger seg ikke før klokka ett på natta, det er slik kulturen deres er. Jeg prøver å forandre det, sier Ferguson.

Viktigste mannen i United På spørsmål om når han skal gi seg, svarer skotten noe diffust:

- Jeg sa det til direktørene for 15 år siden, kanskje mer enn det. Du må huske det at den viktigste personen i Manchester United er manageren. Det øyeblikket en fotballspiller blir viktigere enn manageren, er klubben død. Klubbens historie forsvinner ned sluket. Jeg er den viktigste mannen i Manchester United, og slik må det være.

- Tror du det vil komme en tid der du vil bli utbrent og dra?

- Jeg skal gi alle et råd her nå: Pensjonering er for unge folk, ikke for eldre folk. Yngre folk kan gjøre noe annet. Når du er eldre og har vært på mølla så lenge jeg har, hvis jeg hopper av nå, hvor tror du jeg ender opp? Der nede, tro meg. Pensjonering er for unge folk. Når du blir eldre pensjonerer du deg ikke.