- Jeg er et rasshøl

Cavendish slår tilbake mot rasistbeskyldninger.

SE, SÅ OVERLEGEN: Mens konkurrentene tråkker for harde livet strekker Mark Cavendish ut armene i triumf. Foto: REUTERS
SE, SÅ OVERLEGEN: Mens konkurrentene tråkker for harde livet strekker Mark Cavendish ut armene i triumf. Foto: REUTERSVis mer

Direkte 12.40: Den 12. etappen av Tour de France

(Dagbladet.no) Mark Cavendish er så suveren i spurtene at det ikke er rart han har utsmykket sykkelen sin som et jagerfly.

Det kan virke som den eneste måten å stoppe ham på er å skyte ham ned.

Columbia-rytteren ble nok en gang dratt fram av lagkameratene i går ettermiddag, og for fjerde gang i årets Tour de France så Thor Hushovd & co. bare ryggen hans da han strakk armene i været over mållinja.

LAGIDRETT: Mark Cavendish er trolig verdens sterkeste spurter i øyeblikket, men han har mye å takke Columbia-laget for. Foto: AFP
LAGIDRETT: Mark Cavendish er trolig verdens sterkeste spurter i øyeblikket, men han har mye å takke Columbia-laget for. Foto: AFP Vis mer

- Jeg er den raskeste sprinteren, se bare på reprisene av vinne seire i Touren. Det er et faktum, det er ikke noe jeg bare sier. Jeg kan ikke skjønne hvordan det kan bli sett på som arroganse når jeg bare sier noe som er sant. Men folk får si hva de vil, jeg driter i det.

Anklaget for rasisme
Det er vanskelig å argumentere mot Cavendish på den. Han er den raskeste spurteren. Og i øyeblikket virker han helt uslåelig.

Kanskje det er derfor noen misunnelige ryttere forsøkte å sverte ham i gårsdagens L'Equipe. Han våknet opp til beskyldninger i den franske sportsavisa om at han var rasist. Anonyme franske syklister beskyldte ham for å komme med antifranske kommentarer på flyplassen søndag kveld.

- Cavendish er en rasist, han er antifransk. Han må være forsiktig. Vi kommer ikke til å tolerere holdningene hans mye lenger, sa en av kildene.

IKKE GLAD I GRØNT, DU LIKSOM: Mark Cavendish har hevdet at han ikke er så opptatt av den grønne trøya - men grønne solbriller skulle han ha. Foto: AFP
IKKE GLAD I GRØNT, DU LIKSOM: Mark Cavendish har hevdet at han ikke er så opptatt av den grønne trøya - men grønne solbriller skulle han ha. Foto: AFP Vis mer

Selv bare fnyser den britiske spurtkongen av påstandene.

- Jeg blir heit i hodet noen ganger. Jeg ble vist artikkelen til frokost og det hadde vært greit å fått navnene på disse syklistene, slik at jeg kunne funnet ut hva problemet deres er. Men jeg tar det som et kompliment at de forsøker å finne på noe dritt som ikke handler om syklingen min, for den biten kan de ikke kritisere, sier han ifølge The Guardian.

- Jeg er spydig
Kanskje avisreportasjen motiverte ham til nok en seier. For andre dag på rad ble de siste hundremeterne beskrevet som en perfekt Hushovd-avslutning - i slak motbakke. For andre dag på rad var Cavendish sterkest.

- Det er sant at jeg kan være spydig mot noen ryttere, for jeg er et rasshøl, men nasjonaliteten deres er irrelevant. Jeg må bare le av det, men skaden er skjedd nå. Halve Frankrike leste saken, sier den tidligere banesyklisten.

TILBAKE I GRØNT: Ei uke etter at Thor Hushovd sikret seg den grønne trøya i Barcelona, er Mark Cavendish i dag tilbake i grønt. Foto: REUTERS
TILBAKE I GRØNT: Ei uke etter at Thor Hushovd sikret seg den grønne trøya i Barcelona, er Mark Cavendish i dag tilbake i grønt. Foto: REUTERS Vis mer

Isle of Man-syklisten har tidligere gjort et nummer ut av at han ikke sykler Touren for å vinne den grønne poengtrøya. Målet hans er å vinne så mange etapper som mulig og å klare å komme seg til mål. Det har han nemlig ikke klart tidligere.

Nå er han i ferd med å vinne så mange etapper at dersom han kommer seg over Alpene, så kan det fort holde til en plass øverst på podiet. Derfor legger han nå heller ikke skjul på lenger at han har lyst til å legge seg i grønt søndag om halvannen uke.

For nå vinner han spurter som i utgangspunktet blir beskrevet som for harde for ham. Han likte dårlig å bli konfrontert med at det var overraskende at han vant gårsdagens spurt i Saint-Fargeau, i oppoverbakke.

- Hvem sa at jeg ikke kan spurte i motbakke? Dette var ikke akkurat Mont Ventoux.

- Største siden Merckx
Det er ingen tvil om at Cavendish sykler for det sterkeste spurtlaget. Columbia-toget har en så stor fart inn mot mål at de andre lagene ikke klarer å holde seg samlet, så de andre spurterne har ikke annet valg enn å forsøke å legge seg på hjul - alene.

Det blir ofte for tøft.

Hushovd-sjef Jean-Paul Van Poppel er ikke snauere enn at han mener Cavendish er den beste spurteren siden Eddy Merckx.

- Mark Cavendish er sykkelsportens beste sprinter siden Eddy Merckx. Bare så synd han holder på nå. Jeg kan ikke se at noen har vært bedre enn Cavendish, sier Cervleo-sportsdirektøren til NTB.

Briten vant fire etapper i fjor og har allerede fire i årets Tour. Bare fire andre sprintere har klart å vinne fire etappeseire i ett Tour de France de siste 30 åra.

Da er det kanskje forståelig at Cavendish er stor i kjeften.