Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Jeg er favoritten

Chad Hedrick kan bli kongen av Torino-OL. For å takle presset snakker han jevnlig med en tidligere OL-vinner - sprinteren Leroy Burrell.

TORINO (Dagbladet): I dag går øvelsen Hedrick selv har blinket ut som den viktigste i OL. I et halvt år har han sagt at 5000 er den distansen som passer ham best. Da Torino arrangerte verdenscup før jul, satte han konkurrentene på plass med over 3,5 sekunder - noe som er en svært stor seiersmargin i dagens skøytesport.

-  Eskil blir tøff

Hedrick går med Bob de Jong i par 12, og må dermed sette standarden som de to siste parene skal måle seg mot. Og det er mange om beinet, blant annet noen nordmenn. Chad Hedrick har respekt:

-  Eskil (Ervik) blir tøff. Han har vært god hele sesongen, stabil på et høyt nivå. Men hvis jeg skulle peke på en favoritt, blir det meg. Jeg har de beste resultatene denne sesongen. Uansett blir det et svært tøft felt, sier Hedrick.

Han revolusjonerte skøytesporten da han la bort rulleskøytene og inntok isen i 2002. Sammen med Shani Davis hadde han en helt ny teknikk, som blant annet Eskil Ervik har prøvd å kopiere. Nordmannen er nummer tre i langdistanseverdenscupen. Chad Hedrick leder foran Carl Verheijen.

Snakker med Burrell

For å takle forventningspresset, bruker Hedrick den tidligere friidrettsutøveren Leroy Burrell som samtalepartner.

-  Leroy Burrell er den jeg snakker mest med av andre amerikanske idrettsutøvere, sier Hedrick til Dagbladet.

-  Vi bor begge i Houston, og vi har fått god kontakt. Seinest denne uka ringte jeg ham, forteller det amerikanske skøytehåpet, som har vært i Torino i 12 dager.

-  Dette er mitt første OL, og det er selvfølgelig noe spesielt. Det gir Leroy meg en del tips om. Blant annet hvor mye styr det kommer til å bli, alle kameraene, alle journalistene, alle som vil ha en del av meg. Der har han gitt meg råd jeg drar nytte av nå.

Drøm: fem medaljer

Burrell satte verdensrekord på 100 meter to ganger, seinest i 1994 da han løp inn til 9,85. Han ble også olympisk mester på 4x100 meter stafett i 1992.

Hedrick har også mottatt gullråd fra tre av USAs største skøytelegender: OL-vinnerne Derek Parra, Dan Jansen og Eric Heiden.

-  Jeg har snakket med dem også, men jeg bruker Leroy mest, sier Hedrick til Dagbladet.

Nettopp Eric Heiden har ofte vært nevnt i samme setning som Hedrick. Heiden sto for en av OL-historiens største bragder da han vant alle fem distansene i Lake Placid i 1980.

Kan Hedrick gjøre det samme nå? Nei, har Peter Mueller sagt.

-  Det er ikke umulig, sier Hedrick selv.

-  Jeg har en drøm om å ta fem medaljer, i hvert fall.

Fans på tribunen

I dag har amerikaneren 20 støttespillere på tribunen. Seinere i lekene kommer 15 til, flybåren fra Houston for å følge byens nye kjæledegge på jakt etter nye medaljer.

-  Det er familie og venner som betyr mye for meg. Jeg gleder meg til å gå for dem. De har trykket egne T-skjorter og kommer til å lage mye leven, bare vent og se, gliser Hedrick med de hviteste tennene i Oval Lingotto.

KLAR FOR GULL: Han er ikke i tvil om at han er OL-favoritt på dagens 5000 meter, men Chad Hedrick vet at det blir vanskelig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media