PESSIMIST: Henrik Ingebrigtsen er for en gangs skyld ikke optimist før et løp. Betennelsessmerter i ei tå og et lår har gått ut over treningkvaliteten hans. Lillebror Henrik (t.h.) derimot er optimist før tirsdagens forsøk på 1500 meter i OL. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
PESSIMIST: Henrik Ingebrigtsen er for en gangs skyld ikke optimist før et løp. Betennelsessmerter i ei tå og et lår har gått ut over treningkvaliteten hans. Lillebror Henrik (t.h.) derimot er optimist før tirsdagens forsøk på 1500 meter i OL. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

- Jeg er for mentalt sterk for mitt eget beste

Henrik Ingebrigtsen (25) er for en gangs skyld pessimist - på grunn av smertene.

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): - Jeg er vel ikke i mitt beste humør akkurat, sier Henrik Ingebrigtsen to dager før han skal springe forsøket på 1500 meter i OL.

- Det som er litt surt er at samme hvor dette kommer til å gå, så vet jeg at det kunne gått så sykt mye bedre. Derfor blir det en nedtur uansett.

- Dette er sjeldent pessimistiske toner fra deg?

- Ja, men det ville vært veldig dumt av meg å tro at jeg er bedre enn jeg er nå, sier han.

Grunnen til denne uvanlige nedsnakkinga av seg selv?

Smerter. Store smerter.

Må ha bedøvelse

- Jeg sa tidligere i sommer at jeg var på 72 prosent av det jeg kan klare, nå er jeg kanskje på 75-76. Jeg sliter med det samme som i hele sommer, ei betent tå og en hamstring jeg kjenner godt.

- Under konkurranser får jeg bedøvelse, men jeg prøver å holde meg unna smertestillende ellers, det blir en paracet og en ibux etter trening.

- Men jeg får heller ikke det treningsutbyttet jeg skulle hatt, sier Henrik, som tross smertene bokstavelig talt skal pine seg gjennom OL uansett.

- Jeg har bestemt meg for å komme gjennom dette, selv om Gjert (pappa og trener) allerede i februar ville kaste inn håndkleet, det har har fortsatt med hver andre uke etter det.

- Jeg bestemte meg tidlig for at å legge seg ned og synes synd på meg selv ikke er et alternativ. Jeg vil gjøre det så bra som jeg klarer uansett.

- Så får jeg håpe jeg driter meg ut minst mulig.

Melkesyre i kjeven

- Finale er ikke lenger noe mål?

- Da må jeg i tilfelle være sykt heldig. Men nå tar vi forsøket først.Så får vi se om jeg fortsatt er med.

- Hvor vondt har du egentlig?

- Etter trening og løp med piggsko er det så vondt at jeg får melkesyre i kjevemuskulaturen av å bite tenna sammen.

- Ærlig talt så er jeg litt redd for at dette kan gjøre noe med meg. Det er jo ikke bra for kroppen å gå med smerter over lang tid.

- Men det er vel sånn jeg er, mentalt sterk - og dum samtidig. Eller mentalt for sterk for mitt eget beste, he-he.

- Det er baksiden av å være meg. Det blir som å kjøre en bil med punktert hjul. De fleste stopper for å skifte, jeg kjører på.

- Lillebror Filip slo deg i EM i Amsterdam, hva tror du om hans sjanser her?

- Han ser veldig bra ut. Han kan gå til finale om han springer smart og ikke dummer seg ut.

Graviditeten redder sesongen

- Etter EM i Amsterdam sa du at sesongen er reddet uansett hvordan dette går?

- Ja, og det mener jeg fortsatt. Jeg gleder meg enormt til å bli pappa. Nå begynner den å bli stor også. Det er fascinerende, sier Henrik om samboer Live Eia Børkjes gravide mage. De har termin 19. desember.

Innen det er Henrik operert i tåa, og har - om alt går etter planen - fått kontroll på hamstringen gjennom hvile og alternativ trening.

- Jeg er hundre prosent sikker på at jeg kunne sprunget på 3.29 i sommer uten disse problemene.

- Og jeg kjenner allerede nå at jeg gleder meg sykt mye til å gjøre det neste år, jeg er så sykt motivert for det, sier han - og viser i et glimt den vanlige selvsikre siden av seg selv igjen.