«Jeg er for snill»


FOR SNILL: - Jeg liker ikke konflikter og klarer ikke si nei, mener Bjarte Engen Vik.

- Hva er det viktigste idretten har gitt deg?
- Gleden er det aller viktigste. Jeg er privilegert som får drive med det jeg helst vil, og stortrives som toppidrettsutøver. I kombinert er det dessuten et fantastisk godt miljø. Kameratene jeg har fått, vil jeg ha resten av livet.
- Hva er din beste - og dårligste egenskap?
- Jeg liker ikke konflikter, har vanskelig for å si nei og er for snill. Det siste er både den beste og dårligste egenskapen min.
- Hva husker du best fra sesongen?
- OL-gullet og fallet på 127,5 meter i Holmenkollen. På den siste kilometeren i Japan var jeg vanvittig glad. Ikke engang som guttunge hadde jeg drømt om å bli olympisk mester. Nå var det plutselig virkelighet. Fallet i Holmenkollen kunne kostet meg sammenlagtseieren i verdenscupen. Nå ble det i stedet en duell med Mario Stecher om førsteplassen, som jeg vant.
- Ofrer du gullet for drømmekvinnen?
- Jeg fant min drømmekvinne før jeg fikk gullet.
- Og hvordan er drømmekvinnen?
- Hun er snill, pen og viljesterk med egne meninger og mot.
- Hva ville du gjort hvis du ikke var toppidrettsutøver?
- Da ville livet vært veldig forskjellig fra nå. Trolig hadde jeg bodd nordpå, og hatt ni til fire-jobb. Kanskje som radiograf på et sjukehus.
- Er det et spesielt menneske som fortjener en del av medaljen din?
- Mange er delaktige i suksessen min, på hver sin måte. Det er vanskelig å trekke fram en. I så fall må det bli Sven Roger Ofstad, treneren min hjemme i Målselv og Bardu. Han fikk meg til å satse på kombinert.
- Hvis du kunne gitt medaljen til et formål, hvilket?
- Det måtte bli Røde Kors eller Frelsesarmeen. Begge gjør mye bra.
- Hva er det beste med din idrett?
- At det er så lite skader, og at jeg får hoppe. Å bare sveve av sted, er vanvittig moro. Kombinert består av to vidt forskjellige idretter - hopp og langrenn. For å lykkes, kreves det veldig allsidig trening. Kombinertløpere får veldig lite belastningsskader.
- Og det verste?
- Det er all bagasjen jeg må drasse på når jeg skal ut og reise. Jeg liker å være på farten, men hater mer og mer alle kolliene jeg må ha med meg.
- Hvem er verdens beste idrettsutøver?
- Jeg har alltid hatt sansen for de raskeste sprinterne. Minuset er at det er så mye doping blant dem. Man vet aldri om de har dopet seg. Bjørn Dæhlie er en stor idrettsmann. Jeg kommer ikke på noen bedre som verdens beste idrettsutøver.
- Og hvem er mest sexy?
- Den franske tennisstjerna Mary Pierce.
- Hvilken posisjon har kombinert om 10 år?
- Det er ikke godt å si. Forhåpentlig er interessen stadig økende. Det begrunner jeg med at kombinert er en veldig populær TV-sport. Et ønske er enda mer trøkk i media, og større bakker å hoppe i. Og så vi bør få konkurrere i 120-metersbakker i VM og OL.
- Helt oppriktig, hvorfor bør DUvinne Folkets Idrettspris?
- Jeg har ikke noen tro på at jeg vinner denne avstemningen.
- Og hvem TROR du vinner?
- Hans-Petter Buraas eller Bjørn Dæhlie.