- Jeg er forbanna, dette er sykt

Konkrete terrortrusler stoppet Dakar-rallyet.

(Dagbladet.no) I forkant av Dakar-rallyet har det vært snakk om sikkerheten til deltakerne, som følge av store uroligheter i Mauritania.

Nå er det bestemt at det ikke blir noe av rallyet i år. Den franske tv-kanalen France-Televisions gikk først ut med denne nyheten og etter et møte klokka 13, norsk tid, bekreftet også arrangørene av det 30. Dakar-rallyet dette.

- Vi har fått meldingene om dette, og skal få mer informasjon i et møte, sier Pål Anders Ullevålseter til Dagbladet.no.

- Lyn fra klar himmel

Franske myndigheter uttrykte torsdag bekymring for sikkerheten etter at fire franske turister ble drept i Mauritania.

- Dette kom som lyn fra klar himmel for oss. Jeg har stått og ventet på innsjekk her i Lisboa i dag og giret meg opp til starten i morgen. Så ble ble plutselig alt stengt. Jeg blir forbanna. Sikkerheten er selvfølgelig veldig viktig, men det var litt seint å komme med denne beskjeden nå, sier en oppgitt Ullevålseter.

Han har brukt hele vinteren på å forberede seg til rallyet, som er sesongens store mål. Nå er han forvirret og skuffet.

- Dette er helt sykt. Hadde det skjedd for noen år siden, hadde det kanskje vært like greit, for da var jeg så nervøs at jeg holdt på å gjøre i buksa uansett. Men nå var jeg i skikkelig angrepsposisjon. Dette er så utrolig stort for meg, sier nordmannen.

INGEN ØRKENKJØRING I ÅR: Det blir ikke noe ørkenkjøring for Pål Anders Ullevålseter i Dakar-rallyet i år. I dag ble det tradisjonsrike rallyet avlyst. Foto: SCANPIX
INGEN ØRKENKJØRING I ÅR: Det blir ikke noe ørkenkjøring for Pål Anders Ullevålseter i Dakar-rallyet i år. I dag ble det tradisjonsrike rallyet avlyst. Foto: SCANPIX Vis mer

- Håper på nye sjanser

Han har hevdet seg i toppen de siste åra, og var i år virkelig sugen på å ta steget opp på pallen. Hans beste plassering tidligere er fjorårets fjerdeplass. Nå orker han nesten ikke tenke på fortsettelsen og Dakar-rallyets framtid.

- Jeg får håpe på nye sjanser, men det er ikke godt å si hva som vil skje. Nå hadde jeg alt på plass, og det er jo mye økonomi i dette også - men det har jeg ingen oversikt over nå, sier Ullevålseter på telefon fra den portugisiske hovedstaden.

Ifølge arrangøren, Amaury Sports Organization (ASO), er det kommet direkte trusler mot løpet fra terrororganisasjoner som vil ramme franske interesser og statsborgere, skriver NTB.

Rallyet skulle etter planen startet i morgen, og fra 11. januar og i over ei uke skulle de kjørt i Mauritania.

I fjor ble to etapper i Mali avlyst, etter at franske sikkerhetsmyndigheter mente at deltakerne risikerte å bli kidnappet eller overfalt av opprørere. Dette er første gang siden 1979 ørkenrallyet blir avlyst.

Også Gjermund Frostad og Asbjørn Sletholt skulle også deltatt i rallyet. 

- Jeg er forbanna, dette er sykt
LANGE FORBEREDELSER: Pål Anders Ullevålseter har jobbet mot Dakar-rallyet i flere måneder.