FERDIG I VIF: Martin Andresen får ikke fortsette som Vålerenga-trener etter sesongen. Det ble kunngjort på en pressekonferanse i Vallhall mandag.  Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
FERDIG I VIF: Martin Andresen får ikke fortsette som Vålerenga-trener etter sesongen. Det ble kunngjort på en pressekonferanse i Vallhall mandag. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

- Jeg er fornøyd, og vi er enige om løsningen

Martin Andresen og Vålerenga går hvert til sitt etter sesongen.

VALLE (Dagbladet): Martin Andresen gir seg som VIF-trener etter denne sesongen. Det ble bekreftet på en pressekonferanse i ettermiddag.

- Det har vært mange samtaler, og vi har sett på mange modeller. Når vi ikke kom til en felles løsning og spekulasjonene begynte, var det viktig å komme ut med dette. Det er viktig at alt er oppe på bordet, så da skal vi fullføre denne sesongen. Jeg ønsker Vålerenga lykke til videre etter det, sier Martin Andresen.

Andresen tok over Vålerenga i 2008, og ledet klubben til sølv i serien for to år siden.

- Det har vært fem veldig lærerike år, og det er fortsatt noen kamper igjen. Vi har vært mange samtaler over en god stund, og vi var enige om at det måtte noen endringer til. Det har ikke kommet noen løsning, så da er begge parter godt fornøyd med at vi gir oss etter denne sesongen.

Vålerenga har allerede vært i samtaler med en trener, men det har ikke ført fram til en ansettelse.

- Jeg kan si at Martin og jeg var enige om å føre samtaler med én, det lyktes vi ikke med. Så får vi se hvordan vi kommer videre, sier VIFs styreleder Åge Petter Christiansen.

Lengssittende Andresen vil ikke si hva den umiddelbare framtida bringer.

- Nå skal jeg bruke tid på å reflektere over tiden min her. Det har vært fem lærerike år, og jeg er den lengstsittende treneren i Tippeligaen. Det er mye som har vært gjort bra, og det er mye som skulle vært gjort annerledes, sier han.

Den tidligere landslagskapteinen har vært under sterkt press de siste par åra, men sier han forlater jobben med hevet hode.

- Vi har vært veldig gode på talentutvikling, vi har vært gode på å utvikle spillere fra lavere nivå opp til topp nasjonalt nivå. Vi har solgt spillere for over 100 millioner kroner mens jeg har vært her, og kjøpt for to og en halv ganger så lite. Det har vi fått orden på. Men jeg er selvfølgelig ikke fornøyd med resultatene de siste to og et halvt åra.

Brutalt Christiansen mener presset har vært veldig stort på Andresen, men at klubben heller ikke har nådd målene sine.

- Fotballen er brutal på sin måte, fordi du blir målt så beinhardt fra uke til uke, fra måned til måned og sesong til sesong. Det er vel den lederoppgaven det er vanskeligst å ha. Det er klart når vi ikke har nådd de målene Martin var med på å sette, så da gir det seg slike utslag som nå: At da avrunder man, og finner nye løsninger videre, sier styrelederen.

Nå må altså Vålerenga ut på trenermarkedet før neste sesong.

- Nå gjør vi det mulig å snakke med flere nå som alle vet at åpningen er her. Da er anledningen der til å gå til andre klubber og ha muligheten til å ta opp spørsmålet helt åpent. Jeg oppfordrer alle som har lyst til en så krevende og morsom jobb til å ta kontakt.
Tause om sluttavtale Andresen har ett år igjen av kontrakten med Vålerenga, og er en av Tippeligaens aller best betalte trenere. Han er med andre ord en dyr mann å kvitte seg med.

- Vi går ikke inn i personlige kontrakter. Det har vi ikke tenkt til å gjøre i denne sammenhengen heller. Vi har blitt enige med Martin om en avtale. Den er han fornøyd med og vi fornøyde med, og slik blir det, sier Christiansen om en sluttpakke.

Andresen bekrefter selv at han er fornøyd med avtalen han har fått i stand.

- Jeg er fornøyd med løsningen. Vi er enige om løsningen. Så det er helt all right, sier han.

Det har i det siste oppstått rykter om at Andresen vurderer å gjøre comeback på toppnivå nå som han er uten trenerjobb. Det spørsmålet kom opp på pressekonferansen.

- Jeg har ikke snakket noe om å gjøre comeback, men det har stått skrevet. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre neste år. Jeg vet at jeg skal være grundig i evalueringen og ta med meg den lærdommen jeg har tatt i fem år her av det som har vært bra, og endre på det som ikke har vært bra, så jeg står bedre rustet til neste jobb. Når det blir, og hva jeg eventuelt gjør neste år har jeg ikke noen plan på.

Kjempeballast Andresen legger ikke skjul på at han ønsker en ny trenerjobb i framtida.

- Jeg er 35 år og har en kjempeballast ved å ha vært leder for en av Norges største fotballklubber i fem år. En viktig del av læring er å evaluere, så får vi se hva som kommer.