NORTHUGS MANN: Perry Olsson jobber opptil 15 timer om dagen for å gi Petter Northug og Marit Bjørgen så optimale ski som overhodet mulig. Etter en vond start på mesterskapet har han bidratt til to Bjørgen-gull de siste dagene gjennom å gi henne perfekte ski. 

Foto:ARNT E. FOLVIK
NORTHUGS MANN: Perry Olsson jobber opptil 15 timer om dagen for å gi Petter Northug og Marit Bjørgen så optimale ski som overhodet mulig. Etter en vond start på mesterskapet har han bidratt til to Bjørgen-gull de siste dagene gjennom å gi henne perfekte ski. Foto:ARNT E. FOLVIKVis mer

- Jeg er fortsatt veldig lei meg

Men smøreren til Northug hylles etter to Bjørgen-gull.

||| WHISTLER (Dagbladet): Det er ikke noen liten byrde som hviler på Perry Olssons skuldre.

Svensken har et spesielt ansvar for skiene til våre to største langrennsstjerner, Petter Northug og Marit Bjørgen, men han forvaltet det ikke bra da Northug endte på 41. plass i sin OL-debut.

- Det er som å gå med lim under skia, ropte Northug til trener Vidar Løfshus under rennet.

Glippen var imidlertid ikke betegnende for hva Olsson står for — og i dagene etter kalddusjen har både han og resten av smøregjengen levert varene så det holder.

Marit Bjørgen hadde glimrende ski da hun tok gullet på sprinten, og enda bedre ski da hun i går vant 15-kilometeren i oppvisningsstil.

- Jeg hadde fantastiske ski, meldte 29-åringen selv — og benyttet pressekonferansen til å skryte av smører Olsson.

- Godt for meg personlig
- Perry er en hyggelig mann som ønsker det beste for meg og Petter. Han var litt skuffet etter mandagen med Petter, men han har gjort en veldig god jobb. Jeg har gode ski hver gang. Han er en viktig mann for meg, sa hun.

Å si at Olsson var «litt skuffet» etter mandagen er imidlertid en betydelig underdrivelse.

Svensken tok litt for hardt i da han la manuell struktur på skiene til 24-åringen.

Etter å ha lagt på pulver og smeltet det inn i sålen lagde han for dype riller. Å ligge riller gjøres i utgangspunktet for å drenere vannet, men det er en hårfin balansegang og en liten feil kan gi seg utslag i det man så på mandag.

- Jeg skulle trykket litt mindre, så hadde det sikkert vært bra, sier Olsson selv.  

- Føler du at du har fått en oppreisning nå, med to gull til Bjørgen?

- Det kjennes godt for oss som smøreteam og for meg personlig.

- Ødela Petters sjanse
Følelsen av å ha sviktet Northug sitter likevel igjen.

- Jeg er fortsatt veldig lei meg på vegne av Petter, familien hans og alle andre. At vi ødela Petters sjanse til OL-gull på 15 kilometer skøyting. Det er åtte år til neste mulighet, det kan hende han aldri får muligheten igjen, sier han til Dagbladet.

Om Northug har like gode ski på dagens 30 kilometer med skibytte som det Bjørgen hadde i går, kan han kanskje få fred i sjelen.

Bjørgen skulle egentlig ikke ligge framme og dra, men hadde så god sli at hun flere ganger fikk en luke til de nærmeste utfordrerne.

- Etter hva jeg kunne bedømme hadde Marit bedre ski enn resten av feltet. Planen var at hun skulle ligge etter Kowalczyk, men har man bedre ski kan man utnytte det, og la de andre jobbe. Ligger man først er det mindre sjanse for å rote seg borti noen uhell, sier han.

- Marit hadde bedre glid enn de andre, hva slags smøremagi var inne i bildet?

- Det skiparet hun gikk på vil jeg bedømme som bra. Det kan være det som gjorde det.

- Det hørtes veldig beskjedent ut?

- Jo da, jeg forsøkte å gjøre litt ekstra på dem. Men det vil jeg ikke røpe, smiler han.

Mye fleip
Olsson har måttet tåle mange meldinger om sin egen nasjonalitet etter smørebommen, også innad i teamet, men forsikrer at det er null problem for ham.

Han begynte som norsk smører først i 2010 — men lojaliteten ligger bare hos Norge.

- Jeg forstår norsk bedre og bedre. Om man tenker på resultatene vil jeg selvsagt at vi skal vinne så mye som mulig, det er det ingen tvil om, sier han.

SKRYTER AV PERRY: Marit Bjørgen hadde bedre ski enn alle og suste inn til sitt andre gull på gårsdagen 15-kilometer. Foto: Arnt E. Folvik
SKRYTER AV PERRY: Marit Bjørgen hadde bedre ski enn alle og suste inn til sitt andre gull på gårsdagen 15-kilometer. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer