Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er fortsatt verdens beste spydkaster

Thorkildsen nekter å gi fra seg spydtronen.

HAR TRUA: Andreas Thorkildsen har hatt en usedvanlig svak sesong i 2012, men har tro på å slå knallhardt tilbake i 2013 - hvis kroppen tillater det. Han starter treningen for fullt førstkommende mandag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HAR TRUA: Andreas Thorkildsen har hatt en usedvanlig svak sesong i 2012, men har tro på å slå knallhardt tilbake i 2013 - hvis kroppen tillater det. Han starter treningen for fullt førstkommende mandag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Andreas Thorkildsen tok medalje i internasjonale mesterskap åtte år på rad, mellom 2004 og 2011, men i år ble det full stopp for den rutinerte sørlendingen.

I EM i Helsinki endte han på 4. plass etter at han måtte trekke seg underveis på grunn av en lårskade, mens i London mislyktes han i å hente sitt tredje OL-gull på rad.

82,63 meter ga 6. plass, riktignok bare snaue to meter bak den sensasjonelle vinneren Keshorn Walcott, som vant med et kast på «bare» 84,58 meter.

Ikke lenger autopilot
- 2012 er nok min mest skuffende sesong. Jeg har hatt andre år der jeg har slitt med skader, men denne sesongen har vært vanskelig siden jeg hele tida har slitt i motbakke på grunn av skader. Tidligere har ting gått mer på autopilot tidligere, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Vi treffer 30-åringen på Toppidrettssenteret ved Sognsvann i Oslo. De siste par månedene har han holdt formen ved like med én økt om dagen, men fra mandag av starter han hardkjøret mot neste sesong.

Nå prioriterer han å bli skadefri og igjen bli verdens beste spydkaster. I den rekkefølgen.

OL-SKUFFELSEN: 6. plass var ikke akkurat det Andreas Thorkildsen så for seg i London-OL, til tross for at han sleit med skader på forhånd.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
OL-SKUFFELSEN: 6. plass var ikke akkurat det Andreas Thorkildsen så for seg i London-OL, til tross for at han sleit med skader på forhånd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Når jeg får gjennomført en vinter med gode forberedelser, og forhåpentligvis stiller til start skadefri, så er jeg fortsatt verdens beste spydkaster. Det er bare å gjøre det jeg skal, og så er jeg forhåpentligvis bra igjen, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Skadetrøbbel
De siste ukene har han jobbet med en fysioterapeut for å bli kvitt «smårusk» som har sittet igjen etter en lang sesong.

Til vinteren er målet å gjennomføre langt flere kastøkter enn han hadde før 2012-sesongen, slik at den gode teknikken skal komme gradvis tilbake.

Men det er en fordel om han unngår mer trøbbel med lår, akilles og andre småskader.

- På grunn av småting mistet jeg et stort antall kastøkter. Jeg hadde fem eller seks gode kastøkter i løpet av hele 2012-sesongen, mens andre år har jeg hatt like mange økter i løpet av bare en to-ukersperiode. De fysiske testresultatene i år var mer enn gode nok, så det var ikke var ikke dét som var problemet, sier han.

- Vil dominere
Nå er håpet at han kan bli like dominerende som han stort sett var fra OL i Aten i 2004 fram til i fjor sommer.

- Målet nå er å komme tilbake til det nivået hvor dårlige konkurranser betydde 85 meter og gode var 90. Da kan jeg stikke til et mesterskap og få medalje selv om jeg kaster dårlig, sier Thorkildsen.

I vinter kommer den doble OL-gullvinneren til å bytte mellom San Diego — hvor han eier et hus — og Oslo som base. Selve sesongplanen legger han ikke i detalj før Det internasjonale friidrettsforundet (IAAF) og Diamond League finner ut i hvilke stevner spyd vil stå på programmet.

Det langsiktige målet er å sikre OL-gull nummer tre i Rio de Janeiro i 2016, men det er mesterskapene før det Thorkildsen visualiserer i hverdagen.

- Jeg skal til Rio, og OL er gøy, men mitt fokus nå er å komme tilbake neste år, og være dominerende. Alt kan skje om fire år, dessuten er ikke forskjellen mellom OL og de andre mesterskapene like stor i friidretten som i noen andre idretter.