- Jeg er fryktelig lei meg

NRK-kommentator Kjell-Kristian Rike (57) fikk blackout på flyet hjem fra OL og skjelte ut medpassasjerer. Til slutt måtte han roes ned av kabinbesetningen. - Jeg er så lei meg for dette. Jeg skjønner ikke hva som kan ha skjedd, sier NRK-kjendisen.

I dag vil han levere en formell beklagelse til SAS.

- Jeg husker faktisk ikke hva som skjedde. Jeg våknet plutselig opp på flyet og fikk fortalt at jeg hadde laget bråk. Dette er fryktelig flaut.

Episoden skjedde tirsdag da kveldsflyet fra SAS, SK 910, var på vei fra Newark-flyplassen utenfor New York til København. Flere passasjerer reagerte sterkt på det de oppfattet som truende oppførsel fra NRK-kjendisens side.

Ropte og skrek

- Han ropte og skrek ut forbannelser til de nærmeste passasjerene. Flere ganger reiste han seg opp og oppførte seg truende. Til slutt måtte to flyvertinner ta tak i han og roe han ned. Det hele varte i godt over en time. Vi følte det meget ubehagelig, sier en av passasjerene til Dagbladet.

SAS bekrefter hendelsen.

- Det er riktig at vi hadde en episode på SK 910. Det ble skrevet en kabinrapport, men episoden ble ikke meldt til politiet, opplyser pressetalskvinne i SAS, Siv Meisingseth.

- Det var sjokkerende å se en person som man respekterer oppføre seg på den måten. Jeg snakket med Rike før vi gikk på flyet og da var han rolig, forteller en av passasjerene til Dagbladet.

I kabinrapporten blir NRK-anker Kjell Kristian Rike beskrevet som høyrøstet og ubehagelig. Kabinpersonalet har imidlertid ikke funnet episoden så alvorlig at de valgte å gå videre med den.

- Jeg var fryktelig sliten etter OL-kjøret, men det er ingen unnskyldning, sier Rike til Dagbladet.

- Drakk du mye alkohol?

- Nei. Jeg tok bare en cognac og en øl før vi tok av. På flyet drakk jeg litt hvitvin, det var det hele. Jeg aner faktisk ikke hva som skjedde. Jeg var i alle fall klink edru da vi landet på Kastrup. Dette er så pinlig og jeg kan bare be alle som følte at jeg var ubehagelig om unnskyldning, sier Kjell Kristian Rike.

Etter det Dagbladet kjenner til, var det også flere representanter fra Olympiatoppen på samme fly.

Økende fyllebråk

SAS opplever en klar økning av bråk på sine flyvninger.

- Vi er bevisst på dette problemet, bekrefter pressetalskvinne Siv Meisingseth, som presiserer at hun kun kommenterer på generelt grunnlag.

«Unruly Passenger» - uregjerlig passasjer - kaller SAS den typen passasjerer som ikke klarer å oppføre seg på selskapets flyvninger. Og som regel er det fylla som har skylda når en av SAS' flyverter må rapportere om ustyrlig oppførsel om bord.

- Vi har kurset cockpit-personalet hvordan de skal takle denne typen saker. Hvis en person er til ulempe for mannskap og andre passasjerer, skal det rapporteres.

- Hva er årsaken til at det er en økning i denne typen saker?

- Det er ikke lenger bare forretningsfolk som flyr. Nå flyr stadig flere typer folk, sier Meisingseth.

LEI SEG: NRK-anker Kjell Kristian Rike ble oppfattet som truende av medpassasjerer på flyet fra New York til København. Selv kan han ikke huske hva som skjedde.