«Jeg er ganske sikker på at neste år setter Rosenborg alle straffene de får»

Rosenborg har noen av de beste fotballspillerne i Norge, men brente straffe på straffe i årets tippeliga. Idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard mener årsaken ligger i hodet.

Når bare fem av ni straffer i serien resulterer i jubel hos RBK-fansen, er det grunn til å sette spørsmålstegn. Trener Per-Mathias Høgmo ba derfor Pensgaard om råd.

-  Situasjonen Rosenborg var i, gjorde spillerne usikre. Miljø og fokus er viktig for å prestere. I tillegg er straffespark en mental øvelse, sier Pensgaard.

V-mester i hodet

Hun organiserer det idrettspsykologiske tilbudet i Olympiatoppen og tilrettelegger for mental trening for toppidrettsutøvere.

Også tidligere har hun jobbet tett med Høgmo, blant annet under hans tid som landslagstrener for fotballdamene.

Ved siden av målsetting, indre dialog og avspenning, er visualisering en av basisteknikkene for mental trening.

-  Visualisering er en av de viktigste teknikkene vi har. Man kan sprenge grenser i hodet. Det går ut på å se seg selv løse oppgaver på en god måte, forklarer Pensgaard.

Mange utøvere er verdensmestere i hodet lenge før de er det i virkeligheten, sier idrettspsykologen. Så mens Rosenborg-spillerne tar den daglige økta på ergometersykkelen, bør de se seg selv kline ballen i krysset fra 11-meteren.

 HODESTERK:  Det holder ikke å være best trent for å bli en ener i idrett, mener Olympiatoppens idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard, her med Gordon-setteren Nuna. Foto: Rune Myhre
HODESTERK: Det holder ikke å være best trent for å bli en ener i idrett, mener Olympiatoppens idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard, her med Gordon-setteren Nuna. Foto: Rune Myhre Vis mer

Og Pensgaard tror metoden vil gi meget synlige utslag:

-  Jeg er ganske sikker på at neste år setter Rosenborg alle straffene de får, sier hun.

Ifølge Pensgaard er det ikke nok å være fysisk god for å lykkes som toppidrettsutøver

-  Jeg tror vi kan si det sånn at på toppnivå, hvor alle er godt trent, er det de som takler forstyrrelser og behersker den mentale biten som lykkes, sier Pensgaard.

Det psykiske aspektet er med andre ord avgjørende. -  Det er viktig å jobbe proaktivt, og ikke bare trene mentalt når problemene oppstår, noe som var vanlig før, sier Pensgaard.

Det er ikke bare Rosenborg som drar nytte av Pensgaards kompetanse. Også damelandslaget i håndball, landslaget i orientering, enkeltutøvere i alpint, jentene i sandvolleyball og juniorene i skiskyting ber om mental treningshjelp.

Fotballspillerne Espen Johnsen og Hege Riise, skihopper Sigurd Pettersen, håndballspiller Heidi Tjugum og orienteringsløper Anne Margrethe Hausken er blant utøverne som har hatt suksess med mental trening, enten med Pensgaards hjelp eller via andre.

Bygger personer

Mange utøvere er avhengige av gode prestasjoner for å ha et bra selvbilde, forteller Pensgaard.

-  Utøvere som bare identifiserer seg med utøverrollen har det bra så lenge de presterer, men i motgang, og når dørene lukkes, er det mange som ikke har det så godt. Derfor er vi opptatt av å bygge personer og ikke bare utøvere, sier hun.

-  Vi påvirkes veldig av måten vi tenker på, derfor kan utøverne lett bli sine egne fiender. Utøverne må ha balanse i livet for å prestere på sikt, forteller Pensgaard.

-  Både suksess og motgang forklares ofte med psykologiske faktorer, sier idrettspsykologen.

De siste åra har etterspørselen etter mental trening akselerert. Tidligere ble idrettspsykologi ofte assosiert med noe sykdomsbetont. Pensgaard presiserer at det er forskjell på idrettspsykologi og psykologi.

-  Og i dag er idrettspsykologi blitt mer stuereint, sier hun.

• Din kommentar: Er RBK helt i toppen neste tippeligasesong?

TRE MISSER: ... av totalt fem i Tippeligaen i år. Øverst har Øyvind Storflor nettopp bommet mot Aalesund, i midten redder Odds Erik Holtan skuddet fra Thorstein Helstad, nederst brenner Fredrik Winsnes en straffe mot Lyn.