BITTER: Joanna Jozwik var ikke spesielt fornøyd med at Caster Semenya og de to andre medaljevinnerne fylte pallen i Rio. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/David Gray 
BITTER: Joanna Jozwik var ikke spesielt fornøyd med at Caster Semenya og de to andre medaljevinnerne fylte pallen i Rio. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/David Gray Vis mer

- Jeg er glad jeg er den beste fra Europa og den nest beste hvite

Semenya-kontroversen fortsetter etter OL.

(Dagbladet): Flere dager etter Caster Semenyas OL-gull på 800 meter i Rio, skaper sørafrikanerens triumf fortsatt debatt og kontrovers.

Semenya har høyere testosteronnivå enn kvinner flest og måtte fra og med 2011 ta hormonmedisiner for å redusere nivået. Men regelen ble midlertidig fjernet da Idrettens voldgiftsrett (CAS) mente det var et brudd på menneskerettighetene, og Semenya kunne forberede seg på å ta OL-gull igjen.

Ikke alle konkurrentene syntes det var like greit. Polske Joanna Jozwik ble nummer fem på 800-meteren hennes, og nå vekker hennes uttalelser til Eurosport etter løpet oppsikt.

- Jeg føler meg som en sølvvinner, og jeg er glad jeg er den beste fra Europa og den nest beste hvite, sa Jozwik, etter å ha tatt plassen bak Jessica Bishop fra Canada.

På gråten

Så rettet hun harmen mot alle de tre på pallen, ikke bare Semenya, men også Francine Niyonsaba fra Burundi og Margaret Wambui fra Kenya.

SKUFFET: Lynsey Sharp omfavner fjerdeplasserte Bishop fra Canada, med Semenya til høyre. Foto: NTB Scanpix/EPA/ANTONIO LACERDA
SKUFFET: Lynsey Sharp omfavner fjerdeplasserte Bishop fra Canada, med Semenya til høyre. Foto: NTB Scanpix/EPA/ANTONIO LACERDA Vis mer

- Alle tre har veldig høyt testosteronnivå, i nærheten av menns, så det er derfor de ser ut som de gjør og løper som de løper. Det er kontroversielt. Jeg må innrømme at jeg syns det er litt rart at ikke de som bestemmer gjør noe med dette, sa den polske jenta.

Og hun var ikke den eneste kritiske. Britiske Lynsey Sharp var på gråten da hun ble intervjuet av BBC etter løpet.

- Du kan se hvor følsomt det hele er. Det er utenfor vår kontroll. Vi er avhengige av at de på toppen av systemet løser dette. Tilskuere og publikum kan se hvor vanskelig det er for oss (etter regelendringen), men vi kan ikke gjøre noe annet enn å gjøre vårt beste, sa Sharp, som ble nummer seks.

Kona fikk gullet

I natt landet Caster Semenya i Sør-Afrika, der hun som lovet ga gullmedaljen til sin kone Violet Raseboya foran en stor mengde gratulanter som hadde møtt opp for å ønske henne velkommen hjem.

Der gjentok hun at hun ikke lenger orker bry seg om kritikerne.

- Jeg har ikke tid til dem. Det er fantastisk å være her og få denne mottakelsen, sier Semenya, ifølge stuff.co.nz.

- Jeg vil fortsette å gjøre mitt beste. Jeg håper det vil være enda flere på flyplassen etter OL om fire år, sier sørafrikaneren.

FIKK GULLET: Semenyas kone Violet Raseboya Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Siphiwe Sibeko
FIKK GULLET: Semenyas kone Violet Raseboya Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Siphiwe Sibeko Vis mer