- Jeg er gullfavoritt

Tommy Ingebrigtsen (25) strutter av selvtillit foran kveldens normalbakke-VM.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): - Jeg er gullfavoritt, sier Tommy til Dagbladet.

Han er bedre i normalbakke enn i storbakke. I 120-meteren ble det fjerdeplass, i lagkonkurransen bronse. Nå bobler adrenalinet i kroppen. Nervene er nær bristepunktet.

- Nervene fyrer opp muskulaturen. Eksplosjonen kommer i kveld. For å være i toppen, må jeg nok hoppe 105 meter i begge omgangene. Med litt oppdrift er det mulig å hoppe 110 meter, sier Tommy.

«Børse»

Tyskeren Jens Weissflog ble OL-mester med ti års mellomrom (1984 og 1994). Tommy kan bli verdensmester for andre gang åtte år etter den første VM-tittelen (Thunder Bay 1995).

- Jeg gleder meg som en unge til å sette utfor. Kampordet mitt er «børse», som også står skrevet på skiene mine. For meg betyr «børse» fulltreffer. Det passer bra i kveld, sier Tommy.

Jakter bakkerekorden

Bakkerekorden i den minste VM-bakken er 106 meter. Den er det minst ti mann som jakter.

- Adam Malysz vant i storbakken, og blir farlig igjen. Det samme gjelder sølvvinner Matti Hautamäki, Sven Hannawald, Martin Höllwarth, Tami Kiuru og Noriaki Kasai. De unge østerrikerne vil sikkert også skjerpe seg, sier Tommy.

Kongeørnene til Toni Innauer har misset fullstendig på VM-opplegget, og står fortsatt uten medalje. De trente i oppdrift i Innsbruck, og kom til bakvind i Val di Fiemme. I VM er det ikke nok å ha verdens beste hoppdresser.

- Kjempebonus

Vendepunktet for Tommy kom i skiflygingen i Kulm den første helga i februar. I hoppuka greide han ikke å kvalifisere seg til noen av rennene.

- Skihopping er en rar sport, hvor det svinger veldig fort. For meg er det en kjempebonus at oppturen har kommet i februar. Det gjelder å stå på hele tida, og aldri gi opp. Nå er det lett å være i perlehumør, sier Tommy.

Kongebesøk

Onsdag kveld fikk han og resten av hoppgjengen besøk av kong Harald på løperhotellet i Castello.

- Kongen er entusiast, og vet mye om skihopping. Før han reiste, ønsket han oss lykke til, sier Tommy.

Ifølge pressesjef Tom Dahl Frøshaug satt kongen lengst ved hoppbordet under besøket hos VM-løperne. Først da blålyset ble satt på bilene utafor, forlot han hotellet.

Mamma på plass

Blant tilskuerne i hoppbakken i kveld er også Tommys mamma, Elisabeth, og stefaren Geir. Pappa Dag Ingebrigtsen er hjemme og bygger på huset sitt.

- Jeg snakker med ham på telefonen hver dag, sier Tommy.

I storbakkerennet tapte han en medalje på den dårlige farten på skia. Også i kveld kommer Tommy til å være blant dem med dårligst fart.

- Etter sesongen skal jeg trene på å få skiene til å gli mer stabilt i sporet. Nå kanter jeg dem litt, og taper fart. Dette skal jeg bruke tid på å få rettet på. Men det kan ikke gå ut over balansen i stillingen og på foten, sier Tommy Ingebrigtsen til Dagbladet.

ÅTTE ÅR ETTER VM-SEIEREN i THUNDER BAY: Tommy Ingebrigtsen hopper for seier i normalbakken i Val Di Fiemme i dag. - For å være i toppen, må jeg nok hoppe 105 meter i begge omgangene, sier trønderen som ble verdensmester i 1995.