- Jeg er helt Grønn

I kveld vil Terje Grønn (54) ta makta fra Jan Jensen. Vinner han valget, tar Grønn kontakt med de administrative toppsjefene som har sagt opp, og ber dem komme tilbake til jobbene i Skiforbundet.

Terje Grønn.

Kan en mann med et slikt navn vinne gunst hos fotfolket i Ski-Norge - tillitsvalgte som trives best når bakken er hvit...

- Er navnet ditt en belastning?

- Tja. Jeg kunne godt tenkt meg å hete noe annet. Kona mi heter Andersen. Jeg kunne heller tenkt meg å hete Terje Andersen, sier siviløkonomen og advokaten, som til daglig jobber som administrerende direktør i Den norske Revisorforening.

- Hvilke kvaliteter har du som gjør deg egnet som skipresident?

- Jeg er jo helt grønn.

- Har du grønt kort?

- Jeg spiller ikke golf.

Med andre ord:

En mann for grasrota.

God taler

Det er trauste menn og kvinner Grønn skal sjarmere i kveld. Fra klokka 17.00 til 19.30 må han overbevise mer enn halvparten av de 88 tingdelegatene på Alexandra Hotell i Loen. Samtidig må han målbinde - helst kneble - ordkunstneren Jan Jensen.

- Er du en god taler?

- Jeg hører andre sier det. Jeg er vant til å snakke for forsamlinger på 500-600 mennesker.

- Er du flink til å snakke med mennesker ansikt til ansikt?

- Jeg håper jeg er det. Prøver å være det. Her ligger et grunnleggende prinsipp for meg. Jeg er veldig opptatt av at andre mennesker i et system skal være synlige i terrenget.

I praksis betyr dette mindre skipresident og flere avdelingssjefer i media, om Grønn vinner i kveld.

- Grenledere og landslagssjefer vil bli mer synlige. Flere mennesker som gjør jobben sin må få anledning til å eksponere seg og opptre, sier Grønn.

Roser Stensbøl

I kjølvannet av kommersialiseringen bekles flere av de øverste lederstillingene i Idretts-Norge av siviløkonomer og jurister.

- Bør bare slike personer sitte på toppen?

- Jeg håper virkelig ikke det. Det viktigste på toppen er bred idrettslig bakgrunn. Sånn sett ser jeg på grenledere og landslagssjefer som administrerende direktører i datterbedrifter. Det er disse som bør rykke opp til konsernsjef.

- Hva mener du om Olympiatoppen?

- Jeg er stolt av det norsk idrett har oppnådd de siste 10-11 årene, og mener Olympiatoppen har spilt en suveren rolle. De har organisert seg til suksess. Jeg har den største respekt for dem som jobber der.

Dyktige avhoppere

Han har stor respekt for de som har sagt opp jobbene i Skiforbundet også.

- Om jeg vinner vil jeg ta kontakt med dem og snakke med dem på nytt, ja, sier Terje Grønn.

Han sikter først og fremst til Bjørn Omar Evju (tidligere ass. gen. sekr.) og Siri Anne Holst (eks-økonomisjef) og Eivind Sørlie (eks-markedssjef).

- Jeg kjenner dem som strålende og dyktige mennesker som det er dumt å miste. De har gjort en bra jobb og er verdifulle. Framfor alt er de glødende skientusiaster, sier Grønn.

Men toppsjef Bjørn-Ivar Carlsen har han gitt opp å få tilbake.

- Løpet er nok kjørt når det gjelder generalsekretærstillingen, sier Grønn.

Carlsens etterfølger er allerede tilsatt. Sivilingeniør Øistein Andresen i Akershus Nett begynner 1. august.

Vil skape ro

Grønn har NM-gull i håndball og flere kamper for juniorlandslaget. Som idrettsleder har han fulgt Skiforbundet tett som leder av kontrollutvalget siden 1995. Årene som styremedlem i Cykleforbundet (94-98) ga ham erfaring med et særforbund i dyp konflikt etter økonomiskandalen i sykkel-VM i 1993.

- Der ble det ro, sier Grønn.

Og ro er valgløfte nummer en fra Grønn.

- Hva har Jan Jensen gjort galt?

- To visepresidenter, tre styremedlemmer, generalsekretæren og tre ledere i adminstrasjonen har trukket seg. Lederstilen skaper samarbeidsproblemer. I dag er organisasjonen splittet.

- At man må holde ekstraordinært ting for å velge nytt styre er i seg selv en fallitterklæring. At idrettspresidenten anmoder styret om å stille sine plasser til disposisjon, vitner også om manglende tillit fra NIF, sier Terje Grønn.

Som i kveld bare har en ambisjon:

- Jeg vil vinne.

HELT GRØNN: Siviløkonom og jurist Terje Grønn stiller for første gang til valg som skipresident i kveld.