«Jeg er i alle fall raskere enn Shearer i huet»

Midtstopper Kjetil Rekdal (35) frykter ingen. Heller ikke Newcastles målkonge Alan Shearer (33).

- I min fotballverden finnes ikke frykt, bare respekt, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet 30 timer før UEFA-cupmøte med en av Fotball-Europas mest notoriske målscorere.

- Mye av spillet til Newcastle er bygd opp rundt Alan Shearer. Han legger enten igjen ballen eller stusser videre til spillere som kommer bakfra, sier Rekdal, som sjøl er usikker på hvor mange ganger han har spilt mot Alan Shearer. Men ett møte husker han.

- Jeg har spilt mot ham i alle fall en gang. Det var da jeg scoret det legendariske målet på Wembley, smågliser Kjetil Rekdal. Og minner oss igjen på hvem som scoret Selve Målet mot England i VM-kvaliken 14. oktober 1992.

Og hvorvidt den aldrende Kjetil Rekdal har fart nok til å stanse den aldrende Alan Shearer (17 mål/25 kamper i Premier League), leverer midtstopperen denne verbale sklitaklingen:

- Kanskje. Om jeg ikke er kjappere i beina, er jeg i alle fall raskere enn Shearer i huet.

Offensivt

Vålerenga møter lag nummer fire i Premier League med noe som ser ut som en meget offensiv 3-4-3- formasjon. Der Kjetil Rekdal spiller stopper sammen med Erik Hagen og Tom Henning Hovi. Treneren Kjetil Rekdal er innforstått med at «papirformasjonen» fort kan havne i bøtta i møte med aggressive Newcastle-spillere på Ullevaal.

- Presses vi tilbake, vil det fort se ut som en 5-4-1-formasjon. Men jo lenger vi greier å spille 3-4-3, desto bedre spiller vi. Det er veldig viktig at flankene står høyt, mener Kjetil Rekdal. Formasjonen er spesialtilpasset for Europa. Og innarbeidet mellom vinterens treningskamper. En nødvendighet, mener treneren.

- Europacup og Tippeligaen er to forskjellige verdener. Hadde vi spilt i E-cupen som vi gjør hjemme, så hadde vi aldri vært i 3. runde, sier han.

Rekdal har fått kritikk for bare å ha sjekket ut motstanderen via TV-skjermen. Men der mener 35-åringen at han har fått med seg nok.

- Newcastle er knallsterke på overganger. Og de har et voldsomt press på ballfører. Derfor blir det viktig for oss å vende spillet raskt, forklarer han.

Og ved hjelp av uvitenskapelig TV-statistikk kan Rekdal oppsummere Vålerengas tre største defensive utfordringer slik: Hvis Alan Shearer får 3-4 sjanser, viser statistikken at det blir mål.Hvis Laurent Robert får sikte inn skuddfoten nok ganger, viser statistikken at ballen sitter i bøyla.Hvis vi lar Craig Bellamy få starte bakfra nok ganger, viser statistikken at han kommer alene med keeper et par ganger.

Et spørsmål om mot

For hjemmelagets del vil 0- 0 være et pent resultat å ta med seg til returen på St. James' Park om ei uke. Men Rekdal er særdeles opptatt av at laget hans må våge.

- Vi må spille på oss sjøltillit. Det er ingenting i veien for at vi dribler en Newcastle-spiller på ræva på samme måte som en Lillestrøm-spiller, mener Rekdal.

Trolig Vålerenga-lag (3-4-3/5-4-1): Øyvind Bolthof - Erik Hagen, Kjetil Rekdal, Tom Henning Hovi - David Brocken, David Hanssen, Ardian Gashi, Runar Normann - Morten Berre, Freddy dos Santos, Daniel Fredheim Holm. Normann er usikker med vond rygg og testes før kampen.Newcastles stjernestopper Jonathan Woodgate står over kampen mot VIF. Urokråka Lee Bowyer soner karantene.

KJENT SMAK AV FUGL: - Newcastle er litt som Lillestrøm. De har stort tempo, er fysisk sterke og spiller fair, er karakteristikken Vålerengas spillende trener Kjetil Rekdal gir til «Skjærene» fra Nordøst-England og «Fugla» fra Norge.