SLO SAMMENLAGTKANONENE: Thor Hushovd overrasket alle i Pyreneene. Jakoksen fra Grimstad slo samtlige av sammenlagtkanonene i monsterfjellene. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.
SLO SAMMENLAGTKANONENE: Thor Hushovd overrasket alle i Pyreneene. Jakoksen fra Grimstad slo samtlige av sammenlagtkanonene i monsterfjellene. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.Vis mer

- Jeg er i mitt livs form

Hushovd slo samtlige sammenlagtkanoner på monsteretappe i Pyreneene.

||| (Dagbladet): De vante faresignalene hadde meldt seg i form av den årlige Tour-forkjølelsen, fortvilelsen over manglende støtte fra lagkameratene virket å være i ferd med å ta overhånd og løypeprofilen tilsa at det var ytterst få muligheter til å hente i kampen om den grønne trøya.

Men Thor Hushovd evner likevel å overraske alt og alle når man venter det som minst.

På den største kraftprøven av dem alle i Pyreneene, havnet de 11 beste rytterne i sammendraget alle bak oksen fra Grimstad på etappen.

Nå kan han trygt legge prefikset jak- foran sitt godt innarbeidede kallenavn etter å ha lagt folk som Alberto Contador og Andy Schleck bak seg på en etappe med og to utenfor kategori- og to førstekategoristigninger. Dessuten var det et råkjør fra første kilometer som veteranen George Hincapie kalte det tøffeste åpningstempoet han har vært med på i sine 15 Tour-deltagelser.

Sastre som hjelperytter
Det var få, om noen, som hadde sett for seg at Hushovd skulle angripe favorittgruppa opp til fryktede Col du Tourmalet i et forsøk på å hente inn en utbrytergruppe på 10 mann.

Riktignok varte det ikke lenge, og nordmannen måtte slippe hovedfeltet på de siste kilometerene før toppen. Men han hentet seg inn i stupbratte utforkjøringer. Derfra og inn, så han seg aldri bakover, men hadde også uvurdelig hjelp av lagkameraten Carlos Sastre.

JAKOKSEN FRA GRIMSTAD: Thor Hushovd holdt tritt med eliten av verdens beste klatrerere opp noen av de mest fryktede stigningene i Pyreneene.Foto: SCANPIX
JAKOKSEN FRA GRIMSTAD: Thor Hushovd holdt tritt med eliten av verdens beste klatrerere opp noen av de mest fryktede stigningene i Pyreneene.Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er fantastisk godt å kjøre sykkeløp med så gode bein. Det er noe jeg har merket de andre dagene i de mindre bakkene at jeg bare kan smelle til. Jeg fant min rytme i fjellet, og hentet meg tilbake utfor. Deretter klarte jeg å bite meg fast på to siste fjellene bare for få den grønne trøya. Jeg gikk dypt i kroppen min i dag, men det var verdt det, konstaterer Hushovd.

- Jeg er i mitt livs form, og har en kjørestyrke som jeg aldri har hatt før.

Vant spurten i hovedfeltet
Best av alt: Han tok den grønne poengtrøya tilbake fra Alessandro Petacchi med fire etapper igjen før målgang i Paris. Riktignok satt spurtsterke herremenn som Gerald Ciolek og Jose Joaquin Rojas sammen med Hushovd i det som var restene av et hovedfelt, men hans hovedkonkurrenter Alessandro Petacchi, Mark Cavendish og Robbie McEwen falt alle av allerede på de første kilometerene av dagens etappe

Da får det så være at han aldri var i nærheten av å kjempe om etappeseieren. Den tok Bbox Boygues Telecoms Pierrick Fedrigo — Frankrikes sjette etappeseier i årets Tour, Fedrigos tredje i karrieren.

Men Thor Hushovds 10.-plass, var en minst like imponerende prestasjon som seieren til Arenberg på den tredje etappen, og et uforglemmelig øyeblikk i Hushovds fantastiske Tour-karriere. Om han skulle tape den grønne trøya til Cavendish eller Petacchi til slutt, er det ingen som skal beskyld ham for ikke å ha prøvd.

- Vi trodde aldri det hadde vært mulig for ham å henge med over disse fjellene, men han kjempet som en løve for posisjonen sin, sier sportsdirektør Jean-Paul Van Poppel i Cervélo til TV 2.

- Bra å trene?
En redusert Edvald Boasson Hagen kom seg også igjennom dagens etappe godt innenfor tidsfristen. Sky-rytteren måtte slippe tidlig, i likhet med mange andre. Dermed dannet det seg raskt en stor «gruppetto» som kom i mål 34 minutter og 48 sekunder etter etappevinner Fedrigo.

OSTE AV SELVTILLIT: Thor Hushovd var proppfull av selvtillit etter å ha tatt tilbake den grønne poengtrøya i Tour de France.Foto: SCANPIX
OSTE AV SELVTILLIT: Thor Hushovd var proppfull av selvtillit etter å ha tatt tilbake den grønne poengtrøya i Tour de France.Foto: SCANPIX Vis mer

23-åringen var dyktig sliten etter kanskje den største kraftanstrengelsen i hans debut-Tour.

- Jeg er helt utkjørt. Folk sier det er bra å trene, men dette må ha vært over grensa, sier Edvald Boasson Hagen til TV 2 Sporten.

PS! Lance Armstrong var blant de ni rytterne som satt i igjen i det avgjørende bruddet før finalen i Pau, men amerikaneren lyktes ikke å ta en etappeseier i det som kanskje var hans siste mulighet i årets Tour.