VM-KLAR: Jakob Ingebrigtsen, her med pappa og trener Gjert, har ambisjoner i VM selv om han aldri har trent på hinderpassering. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
VM-KLAR: Jakob Ingebrigtsen, her med pappa og trener Gjert, har ambisjoner i VM selv om han aldri har trent på hinderpassering. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett 2017

- Jeg er i mitt livs form

Jakob Ingebrigtsen (16) ser for seg å nå finalen på 3000 meter hinder i morgen. Men han har ikke trent på distansen i det hele tatt.

LONDON (Dagbladet):

  • Jakob Ingebrigtsen løper kvalifiseringsheat på 3000 meter hinder klokka 11.05 søndag formiddag.

Jakob Ingebrigtsen har satt rekord etter rekord i løpet av året, og i Kortrijk kvalifiserte unggutten seg overraskende nok til VM da han løp 3000 meter hinder for første gang i sitt liv.

8.26.81 var selvfølgelig europeisk juniorrekord på distansen, og det kan nesten se ut som om det ikke finnes noen grenser for 16-åringen.

Søndag formiddag skal han prøve seg mot de aller beste i verden på distansen når han skal ut i kvalifseringen før en eventuell finale.

Jakob selv mener han har en sjanse til å lykkes.

- Formen er bedre nå enn da jeg kvalifiserte meg. Jeg vil påstå at jeg er i mitt livs form, og jeg har hatt mine klart beste baneøkter den siste uka. Alt ligger til rette for at det skal gå bedre nå enn det gjorde da (i Kortrijk, red.anm). Teknikken er bedre også, og jeg føler meg bare ekstremt bra. Jeg gleder meg til å løpe, sier han til Dagbladet.

Har kontroll

Vi møter ham i kjelleren på utøverhotellet i sentrum av London. Det er halvmørkt i gangene, men for Jakob har sesongen vært alt annet enn mørk.

Han er tidenes yngste under fire minutter på en engelsk mil, han har den uoffisielle verdensrekorden for sekstenåringer på den samme distansen, og tok med seg to gull under U20-EM i Italia.

For å nevne noe.

Nå skal han slåss mot verdens beste. I et VM.

- Han framstår som om han har kontroll i hvert fall. Så vil det vise seg om han har det eller ikke, sier far og trener Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Er du spent på det?

- Ja, klart jeg er veldig spent på det. På hvordan han reagerer på dette. Nå er vi på det høyeste nivået i verden. Det er ikke noe over her, det går ikke an å komme lenger opp. Han har tatt noen voldsomme sprang de siste par årene med tanke på å etablere seg på et veldig høyt nivå. Men igjen, nå er vi på det høyeste nivået. Nå får vi en reality check. Det er greit å dominere i U20-EM, men opp til de store guttene skal det være en del mer vann mellom båtene. Det skal bli spennende å se hvordan han håndterer det.

- Hva tror du?

- Jeg tror det går bra. Jeg tror han klarer seg veldig bra. Og det er litt todelt. Som far så håper jeg han viser seg oppgaven voksen og at de vurderingene vi har gjort med å ta ham med her har vært korrekte. Som trener håper jeg han får ut det beste han har fysisk. Jeg kan bli veldig fornøyd med hvordan han håndterer det, men misfornøyd med resultatet, og omvendt. Det blir spennende, sier Gjert.

Aldri trent på det

Planen var aldri å sende unggutten til London. Det første seniormesterskapet han hadde sett for seg å være med i var neste års EM.

Litt mindre trykk, litt bedre for en ung gutt.

På toppen av det hele har han aldri trent på å passere hekker. I morgen skal han passere 35 av dem.

Det blir for fjerde gang i livet.

- Jeg har løpt tre hinderløp og ikke trent noe utenom, så jeg kunne sikkert trent litt mer på det. Hvis jeg hadde trent litt mer teknikk så kunne det kanskje gått enda litt fortere, men det er nå sånn det er. Det er ikke hinderløper jeg skal bli, sier Jakob.

- Det virker nærmest litt nonchalant å møte opp i VM uten å trene på distansen du skal løpe?

- Ja, men det er litt det muskluære og belastningen det er å trene hinder. Med tanke på at det er veldig stor risiko med tanke på skade og at jeg har hatt så mange løp og trening de siste ukene så var det enda mer risiko å trene hinder enn bare å stille til start i VM.

- Men målene dine er ikke mindre ambisiøse av den grunn?

- Nei, de blir jo ikke det. Formen er ekstremt bra og kroppen kjennes ekstremt bra ut, så vi får egentlig bare se i morgen.