- Jeg er ikke bekymret

Sier Åge Hareide etter Norges verste tapsrekke på 30 år.

DAKAR (Dagbladet.no): Senegal - Norge 2-1. Fem landslagstap på rad. Det er sjelden kost nå for tida, men en realitet etter at Åge Hareides menn gikk på en ny smell i kveld.

- Det var nesten ingen som torde å spille ball. Vi ble litt preget av usikkerheten i den bakre fireren, sier Hareide.

Han likte ikke den følelsen han hadde i kroppen under kampen.

- Jeg fikk nesten følelsen av at det ble farlig hver gang.

Nå etterlyser han at spillerne går litt i seg selv. Men samtidig legger han til at han ikke tror landslagsgutta har for dårlig innstilling.

- Det er tre kamper til EM-kvaliken starter. Er du bekymret?

- Nei, jeg er ikke så veldig bekymret. Det er fem spillere hjemme som kanskje hadde vært med i dag, hvis ikke det hadde vært for skader og vaksiner, sier Hareide til Dagbladet.no.

Historisk dårlig
Det ble norsk tap i begge playoff-kampene mot Tsjekkia, og to nye nederlag da Norge møtte USA og Mexico i januar.

DÅRLIGST PÅ TREDVE ÅR: Sist Norge tapte så mange landskamper på rad, var ikke Petter Vaagan Moen født. I kveld snublet Norge seg til tap mot Senegal. Foto: Scanpix
DÅRLIGST PÅ TREDVE ÅR: Sist Norge tapte så mange landskamper på rad, var ikke Petter Vaagan Moen født. I kveld snublet Norge seg til tap mot Senegal. Foto: Scanpix Vis mer

Det er 30 år siden statistikken var styggere. I 1975/76 tapte vi hele sju kamper på rad.

Det er imidlertid en mager trøst etter en kveld hvor Norge var dårligst i det meste.

Hareide har problemer med å trekke fram spillere som var gode i kveld, men sier Myhre leverte en solid jobb i tillegg til superredningen i starten av 2. omgang.

Petter Vaagan Moen, Ole Martin Årst og John Arne Riise får også godkjent for jobbingen.

Slurvete feil gjorde at Senegal fikk to mål de ikke burde fått.

- Erik (Hagen) og Brede (Hangeland) har nok spilt bedre, for å si det mildt.


Kom aldri i gang
Norge hadde store startvansker i Dakar, og vi slet med å komme inn i kampen. Senegal var heller ikke veldig gode i starten, men hadde god kontroll.

Det ble slått mye langt mot Ole Martin Årst, men landslagsgutta fikk fint lite ut av det.

Med kontrollen kom også selvtilliten til Senegal. Spillerne var bevegelige og viste fram god teknikk.


Etter 19 minutter feilberegnet Erik Hagen et framspill, og Babacar Gueye stakk fra ham på høyresida. Panzer tok ham igjen, men Gueye rakk å sende en tversoverpasning foran mål før Hagen rakk å takle.

På drøye 20 meter kom Moussa Ndiaye stormene. Han klinte til på direkten og ballen suste i krysset bak Thomas Myhre.

De 45 000 tilskerne på stadion - flesteparten hadde betalt seks kroner for å komme inn - jublet vilt for sine fotballhelter som ikke er kvalifisert til VM, men som kom på 4. plass i Afrika-mesterskapet.


Mål på dødball
Ti minutter før pause forsøkte Årst å skli inn et langt kast fra John Arne Riise, men han traff ikke skikkelig.

Senegal satte i gang et raskt angrep, og tok de norske gutta på senga. Jon Inge Høiland bommet på ballen. Panzer-Hagen taklet Gueye, som hadde fri vei til mål, men han vant ikke ballen.

Gueye hadde ingen problemer med å plassere ballen forbi Myhre til 2-0.


Hagen gjorde opp for seg noen minutter etter. Petter Vaagan Moen slo Norges fjerde corner, og ballen datt ned på fem meter. Umarkerte Hagen styrte ballen lett i mål med pannebrasken - hans første mål i Norge-trøya.

Kjemperedning av Myhre
Åge Hareide gjorde tre bytter i pausen. Petter Rudi, Bård Borgersen og Atle Roar Håland kom inn for Hassan El Fakiri, Erik Hagen og Brede Hangeland. Håland fikk dermed sin landslagsdebut.

Kampen fortsatte i samme spor etter hvilen, og kun flaks (Guirane skjøt over fra fire meter) og en superredning (Myhre reddet et skudd fra Kamara fra kloss hold), gjorde at ikke Senegal økte ledelsen i starten av 2. omgang.

Norge klarte ikke spille seg gjennom hardtarbeidende Senegal sentralt, og slet også med å komme rundt på kantene. Da hjalp det lite at vi utover i omgangen fikk mer kontroll defensivt.

Ti minutter før slutt gikk Jon Inge Høiland på et raid på høyrekanten. Han skar inn i feltet, og ble lagt i bakken. Dommeren blåste, men ikke straffe. Han mente Høiland filmet og ga ham gult kort.

Han ble dyttet, men ikke så veldig hardt. Men det er uansett et passende bilde på at Norge sliter for tida.

Selv om Hareide manglet spillere som John Carew, Morten Gamst Pederse, Christian Grindheim og Kristofer Hæstad, lover ikke dette godt foran EM-kvaliken.

Heldigvis er den et halvt år unna.

På slaget tre minutter på overtid røyk lyset på stadion i Dakar, og det er kanskje like greit. Det var dystre greier Åge Hareides menn viste fram i kveld.

NEKTER Å DEPPE: Åge Hareide hadde ingen god følelse under kampen mot Senegal, men tror det norske landslaget blir bedre når de beste spillerne er med i troppen.