TOK FARVEL: Steinar Nilsen holdt pressekonferanse kl. 12 i dag, med advokat Torgeir Knutsen ved sin side. MMS-foto: Tom Farmen Nerli
TOK FARVEL: Steinar Nilsen holdt pressekonferanse kl. 12 i dag, med advokat Torgeir Knutsen ved sin side. MMS-foto: Tom Farmen NerliVis mer

- Jeg er ikke bitter på en eneste person

Men gråtkvalt Nilsen tok et oppgjør med spillerne som ikke har «blødd for drakta».

||| BERGEN/OSLO (Dagbladet): Klokka 12 i dag møtte Steinar Nilsen pressen på Scandic City Hotell i Bergen, etter at klubben i dag tidlig annonserte på sine hjemmesider at treneren er løst fra kontrakten.

Den avgåtte Brann-treneren innledet med å lese opp en erklæring, der han opplyste om at partene kom til enighet om at det ikke var grunnlag for videre samarbeid klokka 01.30 i natt.

Nilsen kom raskt med et spark til den delen av spillergruppa han mener ikke har «blødd for drakta».

- Etter mange nedturer og noen oppturer ble vi enige om å gå hvert til vårt. Jeg ønsker klubben lykke til med årets sesong. Min fotballfilosofi har vært klokkeklar hele tida, og jeg berømmer ingen spillere som ikke viser med hele seg at de vil vinne med denne klubben, og blø for drakta. Filosofien ga femteplass i 2009, noe som ifølge Lars Bohinen var en overprestasjon, noe jeg kan si meg delvis enig i. Erik Huseklepp var en viktig brikke for det resultatet.

- I år har laget produsert flest sjanser i Tippeligaen, med skuffende uttelling, og vi er bare nummer 13 på tabellen. Jeg kom hit for å skape noe nytt og spennende, og den ideen ble ganske fort lagt på is. Vi har store svakheter defensivt i laget, som har skapt hodebry for meg som trener. Når man teller opp stallen sitter vi igjen med tre forsvarsspillere. Da har vi måttet omskolere spillere som har vært spesialister i andre posisjoner, sa Nilsen.

Så gikk han over til å snakke om enkeltspillere som har ytret sin fortvilelse i media, noe han beskrev som en «ganske kjent menneskelig reaksjon». Og da han begynte å takke Bergen by og supporterne ble han overmannet av følelsene.

En gråtkvalt Nilsen måtte ta en lang pause der han helte i seg kaffe og ikke sa noe som helst, før han kunne fortsette.

- Jeg vil takke byen for en fantastisk opplevelse på 17.mai, det var fantastisk å gå i Bergens gater og oppleve tilbakemeldingene jeg og laget fikk. Jeg vil rette en stor takk til Bataljonen, som h ar gitt meg store opplevelser på stadion. Dere har vært støttende og til stede for meg, og det vil jeg alltid ta for meg, sa Nilsen, før han takket lokalpressen og andre medier som han føler har gitt ham fair behandling hele veien.

Nilsen understreker at han ikke føler bitterhet mot noen i klubben.

- Jeg er ikke bitter på noen som helst. Dette er en kampsport, det er fotball på høyt nivå. Jeg er ikke bitter på en eneste person. Det jeg synes er synd er at jeg ikke fikk muligheten allerede da jeg kom, i november/desember 2008, til å skape endringer.

- Angrer du på at du tok jobben?

- Da hadde jeg aldri hatt muligheten til å møte deg, fleipet Nilsen til journalisten som stilte spørsmålet, før han fulgte opp:

- Da hadde jeg ikke hatt mulighet til å møte de beste supporterne i landet, og heller ikke mulighet til å oppleve den form for motgang som jeg har gjort nå, og oppleve det trøkket. Jeg føler selv jeg har stått av trykket, og blitt en bedre trener. Jeg er sikker på at jeg reiser meg etter denne erfaringen, og blir mer kamplysten.

Nilsen understreket gjentatte ganger at han ikke fikk sparken, men at avgangen var et resultat av at begge parter var enige om det.

Etter tapet mot Fyllingen hadde spillerne et evalueringsmøte der Nilsen skal ha fått til dels tøffe tilbakemeldinger, både på lederstil og fotballkompetanse.

Daglig leder Lars Moldestad kunne ikke avvise tidligere i dag at spillerne medvirket til å få Nilsen fjernet.

Det skjedde også da Mons Ivar Mjelde gikk av som Brann-trener i 2008.

- Styrer spillerne Brann? fikk Nilsen spørsmål om på pressekonferansen.

Kroppsspråket til Nilsen ga en pekepinn på hva han hadde lyst til å svare. Men han valgte en mer diplomatisk variant.

- Enhver fotballklubb som driver med mennesker må lytte til dem som er utpå der. De har nok helt klare meninger og blir lyttet til, men om de er en avgjørende faktor kan jeg ikke svar på.

- Har de en innflytelse som er usunt stor?

- De blir lyttet til, det tror jeg spillerne blir i alle klubber i Norge.

Nilsen har sjelden vært redd for å kritisere spillerne sine i all offentlighet, og etter tapet mot Fyllingen betegnet han det som «patetisk» at flere av dem stakk av fra supportere og presse.

Men han føler ikke at han har brutt kodeksen mellom en trener og en spillergruppa, gjennom å være for krass utad.

- Jeg tror heller jeg har tatt for mye på meg selv. Kanskje jeg burde latt dem fronte ting utad, uten at jeg selv hver gang tok det på mine skuldre. Jeg stiller klare krav på det nivået vi tross alt er. Det er landslagsspillere og høyt gasjerte spillere, sa Nilsen.

- Jeg føler jeg har hatt en veldig god dialog med spillergruppa, men ser at det er spillere jeg ikke har brukt. Vi har hatt 13-14 spillere som stort sett har vært inne, og jeg har kanskje ikke vært flink nok til å inkludere de andre.

38-åringen har tidligere svart «ingen kommentar» på spørsmål om han føler seg lurt av Brann, med tanke på at han ikke har fått de midlene til spillerkjøp som han ble forespeilet da han kom.

Da han i dag fikk spørsmålet på nytt - om han ble ansatt på feil premisser - svarte han slik:

- Det kan jeg ikke svare på. Men jeg hadde vært en veldig riktig trener her om fire, fem år.

Nå flytter han i stedet tilbake til Tromsø sammen med resten av familien.

- Hva skal du gjøre framover?

- Merkelig nok kom det jobbtilbud i dag tidlig. Det kommer jeg ikke til å ta, jeg har lovt familien å bruke noen måneder på dem. Jeg vil sortere ting etter hvert, sier han.

I Ishavsbyen har han imidlertid leid ut huset sitt til Tromsø-trener Per Mathias Høgmo.

- Vi flytter tilbake til Tromsø, jeg må bare kaste ut hovedtreneren først, flirer han, og la til at serieleder TIL overhodet ikke trenger noe hjelp i det sportslige apparatet. 

Nilsen avsluttet med å takke for seg. Og fikk applaus fra salen.

Dagbladet kommer med mer.