- Jeg er ikke blyg

MOLDE/OSLO (Dagbladet): Helt bevisst skiller Moldes nye keeper Eddie Gustafsson seg ut fra Tippeliga-spillere flest. Det gjelder både på og utenfor banen. - Jeg er ikke blyg. Det finnes ingen annen Eddie, sier han.

Magne Hoseth ble i fjor kåret til Fotball-Norges største jålebukk. Denne sesongen får han skarp konkurranse. Og det fra en lagkamerat.

- Magne har en fin stil. En fin type med bra klesstil. Men jeg har min egen stil, sier Gustafsson, som seriedebuterer for Molde mot Brann hjemme på Røkkeløkka i morgen kveld.

I går gjorde 25-åringen de siste forberedelsene. Ved å gå til frisøren og stripe håret rødt - tilfeldigvis helt i stil med motstanderdraktene. Frisørregninga blir dyr om han fortsetter slik i 26 serierunder.

- Fotball skal være underholdning, sier han.

Vil til VM

Gustafsson kom til Molde fra den svenske klubben Norrköping etter fjorårssesongen. Om overgangen fra en by med 125000 innbyggere sier han:

- Før Norrköping bodde jeg i millionbyen Stockholm. Nå blir det et nytt sprang ned til 15000. Men det går helt fint det også. Jeg har blitt tatt godt imot.

Gustafsson har etablert seg som førstekeeper mellom stengene Morten Bakke voktet i 12 sesonger før overgangen til Vålerenga. For å si det forsiktig har Molde fått en helt ny burvokter. Gustafsson har mor fra Bahamas og svensk far. Han ble født i Philadelphia og bodde på Bahamas til 1983. Da flyttet familien til Sverige. Inspirert av legenden Gordon Banks, spanske Zubizarreta og danske Peter Schmeichel satset han på å bli best.

- Jeg så redninger de gjorde, og tenkte. Det vil jeg gjøre bedre, sier han.

Nå kjemper Gustafsson for en plass i den svenske VM-troppen.

I Tippeligaen blir han garantert en profil. Gustafsson er av den utfordrende keepertypen som jobber langt ut i feltet. I tillegg har han eksplosivitet og refleks. Det betyr redninger av det spektakulære slaget på strek. De har han demonstrert flere ganger i vinter. Dessuten mener han helt alvorlig at spillerne har et selvstendig ansvar for å underholde.

- Skal være show

- Jeg forsøker å spille på det sikre, men fotball skal være et show også. Kan jeg gjøre noe spektakulært på en trygg måte, så prøver jeg på det, sier han.

I klubbmiljøet har Gustafsson vokst til en lederfigur allerede. Han tør å si fra.

- Jeg forsøker å bidra, og sier det jeg mener. Påpeker ting, og forsøker å hjelpe de andre spillerne, sier Eddie, som allerde har fått høre at han likner på den colombianske showkeeperen Rene Higuita. En sammenlikning han fnyser av.

- Higuita var en bajas.

SETT PÅ MANKEN: - Jeg har min egen stil, sier Molde-keeper Eddie Gustafsson. I går stripet han håret rødt hos frisøren. I morgen er det serieåpning mot Brann på Røkkeløkka.